[FOTO] KRIŽEVAČKA DJEVOJAČKA STRAŽA Pogledajte koji su uvjeti za postati stražaricom

Da bi neka djevojka postala stražarica mora ispuniti i određene kriterije - biti dobra učenica, uzorno se ponašati kako bi dostojno prezentirala svoj grad a i samu postrojbu, imati dugu kosu radi povijesnih frizura, biti odgovorna i staviti obveze straže ispred vlastitih, biti spremna u svakom trenutku za nastup i moći izdržati naše treninge koji baš i nisu lagani – ističe zapovjednica Marija Škrlec.

Križevačka djevojačka straža na 26. hodočašću Hrvatske vojske, policije i branitelja // Foto: Facebook stranica Križevačke djevojačke straže

Priča o Križevačkoj djevojačkoj straži započela je još 1848. godine kada su bana Josipa Jelačića na putovanju kroz Križevce čuvale Križevčanke. Danas je Križevačka djevojačka straža jedina ženska straža na svijetu, a Marija Škrlec, zapovjednica Križevačke djevojačke straže, drži djevojke na okupu. Križevačka djevojačka straža trenutno broji 14 članica od kojih je 10 aktivno.

Jedno od najvećih priznanja za Križevačku djevojačku stražu je ono iz 2011. godine, a to je članstvo u Savezu povijesnih postrojbi Hrvatske vojske.

Interes djevojaka da se priključe Križevačkoj djevojačkoj straži i dalje postoji, no broj stražarica je ograničen.

– Imamo određen broj odora pa samim time i ograničen broj stražarica. Uvijek postoji interes da se pojedine djevojke priključe Križevačkoj djevojačkoj straži, no međutim mi nismo uvijek u mogućnosti svima ispuniti želje – govori Marija Škrlec.

Stražaricom se ne postaje lako, postoje određeni kriteriji koji moraju biti ispunjeni.

– Da bi neka djevojka postala stražarica mora ispuniti i određene kriterije – biti dobra učenica, uzorno se ponašati kako bi dostojno prezentirala svoj grad, a i samu postrojbu, imati dugu kosu radi povijesnih frizura, biti odgovorna i staviti obveze straže ispred vlastitih, biti spremna u svakom trenutku za nastup i moći izdržati naše treninge koji baš i nisu lagani – ističe zapovjednica Marija Škrlec.

Na fotografiji: Marija Škrlec, zapovjednica Križevačke djevojačke straže. // Foto: Ranko Šuvar / CROPIX

Posao stražarice nije nimalo lak, postoje pravila ponašanja kojih se svaka od njih mora strogo pridržavati.

– Čuvati ugled Grada i postrojbe, redovito dolaziti na nastupe i treninge, čuvati odoru, ne kršiti zapovjedi i slično. Da bi stražarica zaslužila titulu najstražarice mora sakupiti najviši broj bodova tijekom godine, a boduje se sve, od nastupa, treninga, ponašanja, čuvanja odore do samog vojničkog držanja. Postoje i kazneni bodovi koji im vrlo često pokvare prosjek.

Da bi svaki nastup odradile što profesionalnije, treninzi se održavaju redovito i nisu nimalo lagani.

– Naši treninzi sastoje se od plesa sa sabljama, postrojavanja, smjene straže, mačevanja, pucanja iz topa, te sviranja bubnjeva.

U prošloj godini Stražarice su imale 111 nastupa, a u ovoj već na desetke.

– Ni jedan nastup posebno ne ističemo jer svaki ima svoju posebnost i svaki odradimo odgovorno. Na svojim nastupima se nismo srele s negativnim komentarima, samim time što smo jedina ženska povijesna postrojba, rado smo viđene na svim događanjima. Koliko nastupa planiramo u 2019. godini ne mogu točno reći, ali znam da svake godine imamo sve više nastupa, u ovoj godini već imamo pristigle pozive čak za rujan što govori da pojedini gradovi žele osigurati naš nastup.

Josipa Crnčić je jedna od djevojaka koja se u stražu zaljubila i ne može se od nje odvojiti. Nakon što je počela studirati u Osijeku, nije se mogla nastaviti aktivno baviti stražom, ali je pronašla drugi način kako da i dalje održi poveznicu s njom.

– Nažalost više nisam stražarica jer sam otišla na fakultet u Osijek, ali na neki način se ne mogu oprostiti od toga, pa sam se ponudila za vođenje naše stranice, da olakšam i našoj zapovjednici, ali i sebi jer mi se straža uvukla pod kožu! Jako sam zadovoljna našom stražom i drago mi je što se zapovjednica sjetila osnovati tako nešto. Teško je to opisati nekome tko to nije probao, ali koliko god ponekad bilo naporno, hladno ili vruće, ponovila bih to još 100 puta. U te četiri godine koliko sam bila stražarica, proputovala sam stvarno cijelu Hrvatsku i bila u nekim susjednim državama gdje možda inače ne bih išla. Upoznala sam predivne ljude iz svih krajeva Hrvatske i nadam se da ću s nekima od njih i dalje ostati u dobrom odnosu.

Stražarica Josipa Crnčić // Foto: Zdenko Balog

Otkrila nam je i što ju je privuklo da postane stražarica.

– U stražu me privukla odora i sablja. Isprva nisam ni znala da svaki vikend putujemo i da imamo toliko obaveza, ali mi to nije bio problem prihvatiti. Htjela bih odmah pozvati sve djevojke iz Križevaca i okolice (koje nisu udane ili zaručene) da se učlane, sigurno neće požaliti!

Pozitivnih komentara ne nedostaje ni od muške populacije.

– Dečki kao dečki, većinom im se sviđa naše oružje – govori kroz smijeh Josipa i dodaje kako su komentari većinom pozitivni.

– Uvijek su svi oduševljeni jer smo jedine djevojke među gomilom muških povijesnih postrojbi.

Stražarice na adventu u Križevcima // Foto: Zdenko Balog
Stražarice na adventu u Križevcima // Foto: Zdenko Balog
Križevačka djevojačka straža u koloni sjećanja na žrtvu Vukovara // Foto: Facebook Križevačke djevojačke straže
Križevačka djevojačka straža na otvorenju Obrtničkog i gospodarskog sajma u Križevcima // Foto: Facebook Križevačke djevojačke straže
Križevačka djevojačka straža na otvorenju Obrtničkog i gospodarskog sajma u Križevcima // Foto: Grad Križevci
Križevačka djevojačka straža na otvorenju Obrtničkog i gospodarskog sajma u Križevcima // Foto: Facebook Križevačke djevojačke straže
Ne propustite: