[FOTO] KULTURNI ŽIVOT Predstavljena bogata baština križevačkog kraja

KUD "Prigorje" je u petak, u sklopu projekta "Uključivanje starijeg stanovništva u kulturni život križevačkog kraja" priredio izložbu kroz koju su pokazali javnosti čime su se u proteklih godina bavili.

Foto: Grad Križevci

KUD “Prigorje” je u petak, u sklopu projekta “Uključivanje starijeg stanovništva u kulturni život križevačkog kraja” priredio izložbu kroz koju su pokazali javnosti čime su se u proteklih godina bavili. Pokazali su što su sve uspjeli sakupiti, od narodnih nošnji križevačkog kraja, napjeva, plesova, uporabnih predmeta i sličnog.

Predsjednica KUD-a i voditeljica projekta Martina Zrno, pozdravila je na početku sve okupljene i zahvalila svima koji su sudjelovali u projektu i pokazali koliko je bogata baština Križevačkog prigorja.

U sklopu projekta nastala je i knjiga “Narodne nošnje Križevačkog prigorja”, a ukratko ju je predstavila Martina Valec Rebić, dok je o važnosti očuvanja vlastite baštine i njegovanja tradicije govorila Vesna Peršič Kovač iz Gradskog muzeja Koprivnice.

Ivan Vinković ispričao je što je sve prikupljeno i pokazao originalne i novosašivene nošnje križevačkog kraja, naglasivši da nošnja koja je osvojila 3. mjesto na državnom natjecanju rekonstruiranih narodnih nošnji, dobila i veliki značaj na državnom nivou.

Grad Križevci bio je partner na ovom projektu pa se riječima pohvale za sve koji su sudjelovali u njemu, obratio i gradonačelnik Mario Rajn, naglasivši kako je u križevačkom kraju značajan udio starijih osoba u društvu – gotovo trećina, a time je još veći značaj ovog projekta koji uskoro formalno završava, no iza njega ostaje mnoštvo vrijednih eksponata za koje će trebati pronaći odgovarajući smještaj.

Gradonačelnik je izložbu i službeno otvorio, a pogledati se može do iduće subote, 27. srpnja, u Ulici Ivana Zakmardija Dijankovečkog 5/I, stoji na internetskim stranicama Grada Križevaca.

Foto: Grad Križevci

Ne propustite: