[FOTO] ‘KUNOVEČKA VEZA’ U PODRAVINI Igor Topalović i Josip Salajec: Ni prvoligaški klubovi ne bi se posramili uvjeta u Ludbregu

Liga je dosta zahtjevna i izjednačena u kojoj ne možeš unaprijed računati na bodove jer se svaka domaća utakmica, a pogotovo gostujuća igra na nož pred strastvenim navijačima. No, cilj našeg kluba je vrh tablice, kao i prošle sezone koju smo završili na trećem mjestu - otkrio je Topalović.

Igor Topalović i Josip Salajec nose dres Podravine iz Ludbrega u Četvrtoj HNL VŽ - ČK // Foto: Privatna arhiva
Igor Topalović i Josip Salajec nose dres Podravine iz Ludbrega u Četvrtoj HNL VŽ - ČK // Foto: Privatna arhiva

Podravina iz Ludbrega nogometni je klub sa zaista velikom tradicijom. Za dvije će godine proslaviti stotu obljetnicu postojanja, a danas se natječe u Četvrtoj HNL Varaždin – Čakovec i nalazi se pri samom vrhu ljestvice. Navijači Podravine sjećaju se i igranja u višim ligama, uvjete za to imaju i više nego dobre, ali vremena su se promijenila i nekako sada svima najbolje odgovara igranje u ovom rangu natjecanja. Puno su manji troškovi, kraća su putovanja, a publike je zbog blizine zapravo možda i više.

U Podravini su uvijek igrali kvalitetni igrači, a tako je i danas. Većina igrača iz ludbreškog je bazena, ali nekoliko njih dolazi i sa strane.

Jedan od njih je i stoper Igor Topalović (26) iz Kunovec Brega kraj Koprivnice. Za Ludbrežane igra već sezonu i pol i više je nego zadovoljan.

Prve nogometne korake učinio je u Bratstvu iz njemu susjednog Kunovca i tamo je proveo punih 15 godina, i to vrlo uspješno.

– Došlo je do zasićenja i osjetio sam potrebu za promjenom sredine. Primio sam poziv Podravine gdje mi je uprava kluba predstavila svoje planove i ciljeve i uz nagovor mog prijatelja Nikole Valjka-Mehe pristao sam na dolazak. Podravina ima super uvjete i organizaciju kakve se ne bi posramili ni prvoligaški klubovi. Predsjednik Alen Perin, tajnik Vitomir Namjesnik, te ostali članovi uprave svoje slobodno vrijeme provode na stadionu kako bi nama omogućili što bolje uvjete – rekao je na terenu uvijek požrtvovni Topalović.

Ističe kako je 4. HNL Varaždin – Čakovec puna odličnih klubova kao što su Nedelišće, Polet Sveti Martin na Muri i Dinamo Domašinec, a i ostale momčadi, kaže, imaju odlične igrače.

– Liga je dosta zahtjevna i izjednačena u kojoj ne možeš unaprijed računati na bodove jer  se svaka domaća utakmica, a pogotovo gostujuća igra na nož pred strastvenim navijačima. No, cilj našeg kluba je vrh tablice, kao i prošle sezone koju smo završili na trećem mjestu – otkrio je Topalović.

Društvo u ludbreškom klubu mu pravi i njegov prijatelj iz obližnjeg Goričkog, 21-godišnji Josip Salajec. I on je svoje prve nogometne korake napravio u Bratstvu iz Kunovca. U Ludbreg je stigao u ljeti prošle godine pa se u zimi vratio u Kunovec, a sada opet nosi plavi dres Podravine.

Kao 12-godišnjak je nakratko trenirao u Slavenu Belupu, ali mu se nije sviđalo jer je posustao u školi, a kako mu je majka uvijek govorila da je škola na prvom mjestu, vratio se u Bratstvo u kojem je u pionirima, juniorima i seniorima proveo 10 godina. S njima je 2013. osvojio i Prvu ŽNL koprivničko-križevačku.

Zanimljivo je to što je počeo kao napadač, u pionirima i juniorima je igrao “čistu špicu“, ali kada je došao u prvu momčad za njega u napadačkom dijelu više nije bilo mjesta jer su u to vrijeme imali vrhunske “špice” u klubu.

Htio je igrati i napredovati pa se prilagodio, iako priznaje da mu to nije bilo nimalo lako, i nastavio je igrati na poziciji veznog igrača.

Poziv Podravine, kaže, jako ga je iznenadio. Zbog škole i fakulteta nogomet je mislio igrati iz zabave i hobija, ali Ludbrežane nije mogao odbiti.

– To je velik klub s velikom prošlošću i takva se prilika nikad ne propušta, pogotovo nama amaterima. Uz odlične uvjete i treninge trenutačno sam jako zadovoljan. Za razliku od županijske lige u kojoj sam proveo tri godine igrajući za seniore, Četvrta HNL u kojoj se Podravina nalazi jako je zanimljiva i nimalo laka. Trenira se žešće i većina igrača su prošla školu nogometa, dok ja nisam, te sam u godinu dana naučio jako puno, a i stekao sam nove prijatelje. Svake godine cilj kluba je što bolje mjesto na tablici, a s tim dolaze obaveze, treniranje i naporan rad što se meni sviđa jer volim trenirati i naporno raditi – kazao je Salajec.

Ipak, priznaje, bitnija stvar od nogometa u životu mu je završiti fakultet i naći dobar posao. Završio je srednju školu za tehničara za računalstvo u Koprivnici, a trenutačno studira informatiku u Varaždinu, na trećoj je godini i to mu daje mogućnost da odlazi na treninge jer nije puno udaljen od Ludbrega. Usto, nekolicina njegovih suigrača je iz Varaždina pa odlazi s njima na treninge kad nema obaveze na fakultetu.

– Ekipa je jako dobra. Većina nas je mladih, ali postoje i oni iskusniji. Inače, navijam za Arsenal, a uzori u nogometu su mi čarobnjak Ronaldinho i Luka Modrić. Trenutačno nemam vozačku dozvolu, ali radim na tome, pa kada sam u Goričkom putujem u Ludbreg sa suigračem, ali prije svega prijateljom, Igorom Topalovićem s kojim se poznam od malena. U slobodno vrijeme igram mali nogomet s prijateljima na faksu i tu i tamo odigram koju igricu na laptopu. Trenutno sam i dio zanimljive mlade ekipe Robin market ‘0-24’ s kojom igram mali nogomet. Natjecali samo se na Ljetnoj ligi ove godine u Koprivnici, ali tu ne želimo stati te planiramo igrati i druge turnire u Koprivnici, Križevcima i okolici – rekao je Salajec.

Za kraj, osim što Topalovića i Salajca povezuje veliko prijateljstvo i igranje u Podravini, zajedničko im je to i što su na ljubavnom planu, kako kažu, slobodni k’o ptičice.

Razlog više slobodnim djevojkama da u još većem broju dolaze na njihove utakmice.

Foto: Privatna arhiva i Dražen Vađunec

Ne propustite: