[FOTO] MEĐUNARODNI DAN MUZEJA U Koprivnici je obilježavanje započelo pripremanjem tradicionalnih podravskih doručaka

Za doručak su pripremale tople, svježe pripremljene obroke poput raznih kaša, jela od tijesta, kravljeg mlijeka i sezonskog voća.

Foto: Grad Koprivnica

U Podravini, poznatoj kao kraju u kojem se fino i ukusno jede, tradicijski podravski doručak “fruštik” jedan je od obroka kojeg su pripremale bake, a danas se spominje kao dio zdravog obroka.

Za doručak su pripremale tople, svježe pripremljene obroke poput raznih kaša, jela od tijesta, kravljeg mlijeka i sezonskog voća.

Stoga su stručnjaci Muzeja grada Koprivnice u suradnji s kulinarskim majstorima Podravke, pripremili građanima povodom početka obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, nekoliko vrsta autentičnom podravskog doručka – Prežgana juha, Bijeli žganci s lukom, špekom i vrhnjem, Bučnica s makom, Zlevanka, Makvići, Štrukli sa sirom i jabukom, Domaći Kruh kukuruzni i bijeli, Kukuruzni žganci s čvarcima ili kosanom masti te Digani kolač s pekmezom od šljiva.

(PREH)HRANA 24. edukativna muzejska akcija, također je dio obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, u kojoj su sudjelovali i učenici 3.c razreda koprivničke Osnovne škole “Antun Nemčić Gostovinski” s razrednicom Đurđicom Pošta izložbom drvenih uporabnih predmeta za pripremu podravskih jela.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić i njegova zamjenica Melita Samoborec uz brojne građane, svojim su sudjelovanjem dali podršku očuvanju podravske tradicije.

Ostatak programa obilježavanja Međunarodnog dana muzeja možete pogledati klikom na link.

Foto: Grad Koprivnica

Ne propustite: