FOTO Plivački klub Barok: Onima koji ne prate sport, teško je predočiti rad plivača

Predsjednica Maruševec ističe kako je plivanje premalo medijski popraćeno te je ljudima teško predočiti koliko plivači rade na svojim karijerama.

Foto: Plivački klub Barok Facebook
Foto: Plivački klub Barok Facebook

Plivački klub Barok iz Varaždina 10. je prosinca organizirao Šesti međunarodni plivački miting ”Sv. Nikola”. Natjecanje je namijenjeno mlađim kadetima i kadetima, a održava se u osam gradova od kojih je jedan i Varaždin. Ovogodišnje natjecanje bilo je posebno jer je nastupio rekordan broj natjecatelja, njih 390. Osim toga, organizator natjecanja, PK Barok, osvojio je rekordnih 14 medalja.

– Apsolutno smo zadovoljni! Ipak je to najveći uspjeh, ne samo po broju osvojenih medalja na jednom od mini Grand prixa, nego i po isplivanim rezultatima. Netko tko nije u plivanju najčešće mu ništa ne znače isplivana vremena, već samo  medalje, no plivačima i trenerima su oni zapravo jedini pokazatelj da li treninzi idu u pravom smjeru – rekla nam je Lovorka Maruševec, predsjednica Plivačkog kluba Barok.

Odlične rezultate na ovome natjecanju ostvarili su Nika Dobovičnik i Matej Čok, isplivavši A norme za Prvenstvo Hrvatske te se tako pridružili Petri Gašparac koja otprije ima dvije norme. Iz kluba kažu kako je Nika veoma talentirana plivačica te jedna od rijetkih koja je kao mlađa kadetkinja isplivala kadetsku A normu. Osim nje, u klubu je još mnogo talentiranih plivača i plivačica koje, ako nastave s radom, čekaju vrhunski rezultati. No, predsjednica ističe i velik problem današnjeg plivanja koji je posebno izražen u Hrvatskoj.

– Problem je da je plivanje kao olimpijski sport premalo medijski praćen, pogotovo na nivou Hrvatske. Netko tko ne prati sport ne može si predočiti kakav rad stoji iza svake norme, medalje s PH, a da ne pričamo o nečem većem – rekla je ona.

Unatoč problemima, Barok će sljedeće godine proslaviti deset godina postojanja. Predsjednica kaže kako je od početka želja bila da glavnu riječ vodi struka, no, ističe kako bez financijske potpore Grada Varaždina preko Zajednice sportskih udruga ne bi mogli imati tri zaposlena trenera i preko dvije stotine plivača.

– Ovisite o nizu subjekata van pa i unutar kluba. Oni moraju biti koordinirani i naravno prepoznati od zajednice. Ono što radite mora imati ”glavu i rep” i na kraju da to sve možete financijski pratiti – napominje gospođa Maruševec.

Iako je prošlo tek pola sezone, iz kluba kažu kako su veoma zadovoljni ostvarenim. U subotu sudjeluju na ”Mitingu Rekorda” u Zagrebu,  posljednjem ovogodišnjem natjecanju u malim 25-metarskim bazenima, a duga sezona završava im tek 30. srpnja 2017. godine.

– Nadamo se da će plivači i dalje marljivo raditi, te dokazati da mogu i bolje – nada se predsjednica kluba.

Ne propustite: