[FOTO] POČINJE ŠKOLA Kako se prvašić Jura spremio za svoj prvi dan u školskim klupama

Osmijeh na licu i motivacija najznačajniji su za odlazak u školi pa se djeca upoznaju s određenim budućim obavezama i prije prvog dana škole. Prvašić Jura već zna put do škole te prometne znakove na koje mora obraćati pozornost...

Prvašić Jura Ovčar // Foto: Zlatko Vrzan (Međimurske novine)
Prvašić Jura Ovčar // Foto: Zlatko Vrzan (Međimurske novine)

Uz izazove koji su postavljeni djeci tu su i oni za roditelje pogotovo kada po prvi puta imaju đaka prvaka.

Okolina vrtića, prijatelji i odgajateljice kojoj su djeca pripadala, mijenja se. Školska torba koja je skoro uvijek preteška, knjige, bilježnice, zadaci i domaće zadaće postaju stvarnost prvašića.

Školske klupe će i ovog rujna popuniti prvašići te krenuti na svoje osnovnoškolsko putovanje. Nakon vrtića i predškole polazak u osnovnu školu predstavlja veliki korak u kojoj se prvašići susreću s drugačijim pravilima. Iako većina djece u predškoli pomoću igara i vježbenica nauči slova i brojeve, u školi će to morati usavršiti.

Prvašić Jura Ovčar
Prvašić Jura Ovčar

Zbog lakše prilagodbe na školski sustav u vrtićima, odgajateljice buduće školarce zadacima i igrom pripremaju na razne školske izazove. Socijalizacija te usvajanje osnovnih vještina komunikacije s drugom djecom značajan je faktora predškole i vrtića. Sva djeca prije odlaska u školu obavezna su pohađanju vrtića ili male škole koja je besplatna.

Ove jeseni Jura Ovčar će po prvi puta sjesti u školsku klupu. Put do škole već zna, a školska torba, vježbenice i pernica spremno čekaju kako bi pomogle u osnovnoškolskim obavezama. Uz potporu roditelja Mojce i Tomislava Ovčara, te starijeg brata Matije, Jura veselo očekuje polazak u školu. Zbog stalnim bolesti, roditelji su ga ispisali iz vrtića pa je tako pred odlazak u redovnu školu morao ispuniti minimalno 150 sati tijekom godine dana u maloj školi.

– U maloj školi je naučio raspoznavati slova i brojeve, zna nešto osnovno napisati, a čitanje mu ide teže. U godinu dana je puno naučio i smatram da je bio kvalitetan program. S odgojiteljicom su prošli sva godišnja događanja, išli na izlete i skoro sve učili uz igre, rekla je majka prvašića Mojca Ovčar.

Ipak, većina odgojiteljica u maloj školi napominje kako je dva sata premala satnica za kvalitetno ispunjavanje programa pogotovo kada govorimo o petogodišnjacima i šestogodišnjacima koji su još uvijek jako zaigrani.

Jura put do škole već zna
Jura put do škole već zna

Što se tiče tehničkih priprema za školu, želje su neograničene. U obitelji Ovčar je to i tako jer mlađi sin Jura gleda svog starijeg brata Matiju pa je kod odabira torbe želio ruksak. Ipak, roditelji su ti koji trebaju povući crtu i odabrati najučinkovitije i elegantnije rješenje kako bi đak prvak imao anatomski ispravnu i prilagodljivu torbu.

Osmijeh na licu i motivacija najznačajniji su za odlazak u školi pa se djeca upoznaju s određenim budućim obavezama i prije prvog dana škole. Prvašić Jura već zna put do škole te prometne znakove na koje mora obraćati pozornost.

– Školska oprema još nije potpuna jer svaki učitelj neke stvari individualno pripremi za svoj razred, a mi to znamo iz prijašnjeg iskustva. Ovaj put smo, naravno, više spremni jer otprilike znamo što možemo očekivati, rekla je Mojca Ovčar.

Iako su knjige besplatne, vježbenice, bilježnice i ostali pribor kupuje se na trošak roditelja. Uz osnovni pribor u školi se nose papuče kao i oprema za tjelesnu kulturu.

Jura rado crta geometrijske oblike
Jura rado crta geometrijske oblike

– Cijene se nisu nešto drastično promijenile otkad smo zadnji put kretali u prvi razred, ali da su niske, nisu. Možda i pojedinačno ne djeluje tako skupo, ali kad se sve sitnice stave na stol, cijena prelazi 500 kuna ako ne i više. Razredne vježbenice smo naručili putem ekupi.hr što se ispostavilo kao elegantno rješenje zbog toga što sve naručeno stigne direktno na kućnu adresu.

Pred budućim školarcima nalaze se brojni izazovi koje će uz pomoć učitelja, roditelja i starije braće savladati na najbolji način.

FOTO: Zlatko Vrzan

Izvor: Međimurske novine.

Ne propustite: