[FOTO] Pogledajte kako je bilo na airsoft natjecanju u taktičkom pucanju

Cilj i smisao ovog natjecanja je popularizacija ove airsoft discipline, pokušaj kategorizacije airsofta kao sporta u cjelini, ali i omogućavanje svim zaljubljenicima u ovu disciplinu da jedan cijeli dan provedu u natjecanju kroz raznovrsne i inovativne poligone", istaknuo je predsjednik AU Podravina Marijan Kereša.

Airsoft natjecanje u taktičkom pucanju održano je u koprivničkom Kampusu // Foto: Marko Hanžeković
Airsoft natjecanje u taktičkom pucanju održano je u koprivničkom Kampusu // Foto: Marko Hanžeković

Airsoft udruga Podravina organizirala je svoje treće po redu ANTP/ATSC (airsoft natjecanje u taktičkom pucanju /airsoft tactical shooting competition) natjecanje pod pokroviteljstvom Hrvatskog airsoft Saveza.

Održano je u subotu na prostoru bivše koprivničke vojarne, u Kampusu.

“Kao i proteklih godina, samo natjecanje je zamišljeno kao zaseban event, neovisan o airsoft susretima, prezentacijama, sajmovima i slično. Isto ćemo održavati svake godine između ožujka i lipnja. Cilj i smisao ovog natjecanja je popularizacija ove airsoft discipline, pokušaj kategorizacije airsofta kao sporta u cjelini, ali i omogućavanje svim zaljubljenicima u ovu disciplinu da jedan cijeli dan provedu u natjecanju kroz raznovrsne i inovativne poligone”, istaknuo je predsjednik AU Podravina Marijan Kereša.

Ove godine su pripremili tri poligona na kojima je bilo predviđeno da se prvih 10 natjecatelja s najboljim ukupnim vremenima sa sva tri poligona plasira u polufinale. Polufinale je bilo predviđeno kao dvoboj u kojem po dva natjecatelja imaju za cilj što brže srušiti svojih pet popera (padajuća meta na postolju). Pet najboljih plasira se u finale i natječe se na finalnom poligonu.

Prvi poligon je bio kombinacija puška/pištolj s dvije siluete koje su imale na sebi po dva popera, te šest papirnatih meta. Također, na poligonu je bila i jedna silueta s dva kaznena popera plave boje, te je jedna papirnata meta imala taoca koji je nosio kazneno vrijeme ukoliko bi isti bio pogođen. Poligon je u cijelosti bio u čvrstom objektu, koji je u potpunosti bio u mraku, sa strobo reflektorom te ispunjen dimom. Ovo je bio jedan od najkompleksnijih poligona za natjecatelje, s obzirom na to da su morali privikavati svoj vid kako su prolazili poligon.

Drugi poligon je bio za jurišnu pušku te je sadržavao osam silueta s po dva popera, četiri papirnate mete od kojih se na jednoj nalazio talac. Poligon je u cijelosti bio na otvorenom, te je uz preciznost veliku ulogu imala i kondicija natjecatelja.

Treći poligon je bio kombinacija puške i pištolja s obaveznom izmjenom spremnika na zapovijed suca. Sadržavao je osam silueta s po dva popera i četiri papirnate mete od kojih se na jednoj nalazio talac, te pet popera na postolju poredani jedan do drugog, od kojih su dva bila kaznena. Specifičnost ovog poligona bila je u tome što je svaki sudionik samostalno vozio vozilo te je istovremeno morao gađati mete, s mogućnošću zastajkivanja ili stajanja pored svake mete. Poligon je u cijelosti bio na otvorenom.

Polufinalna eliminacija je odrađena tako da je za svakog natjecatelja postavljeno po jedno postolje s pet popera na udaljenosti od pet metara, te na zvučni signal/zapovijed suca oba natjecatelja kreću s rušenjem popera. Pobjednik je onaj natjecatelj koji prvi sruši svih pet popera.

“Finalni poligon je bio kombinacija pištolja i puške s ponovnom tranzicijom na pištolj. Poligon je sadržavao sedam silueta s po dva popera, četiri papirnate mete od kojih se na jednoj nalazio talac, te pet popera na postolju poredani jedan do drugog, od kojih su dva bila kaznena. Poligon se rješavao u početnom dijelu u čvrstom objektu u hodu, drugi dio u vožnji po sistemu da je natjecatelj davao zapovijed sucu – vozaču kada da ubrza, uspori ili zaustavi vozilo. Treći dio poligona rješavan je ponovno u hodu na otvorenom”, kazao je Kereša.

REZULTATI:

1. MJESTO: Vedran Špiranec
2. MJESTO: Darko Kokanović
3. MJESTO: Davor Marković
4. MJESTO: Denis Mutak
5. MJESTO: Matija Ozmec
6. MJESTO: Bojan Švarc
7. MJESTO: Robert Krupski
8. MJESTO: Robert Rajkovača
9. MJESTO: Marko Pipunić
10. MJESTO: Dario Šušak
11. MJESTO: Karlo Ratković
12. MJESTO  Josip Ištvanović

“Na kraju još jednom veliko hvala svim natjecateljima. Čestitke prvoj petorci. Nijanse su odlučivale. Od strane organizatora, natjecanje je kao i prijašnjih godina prošlo vrlo dobro. Isto ćemo nastaviti tradicionalno organizirati i nadamo se da će biti sve popularnije, jer volimo ono što radimo i najveće je zadovoljstvo kada na kraju vidimo sretna i zadovoljna lica natjecatelja koji uživaju i guštaju u svom onom trudu koji smo uložili u ovu organizaciju”, završio je Kereša.

Ne propustite: