[FOTO] PREKODRAVLJE Pogledajte sva bogatstva, vrijednosti i raskoš ovog predivnog kraja

Mjesta u Prekodravlju su Gotalovo, Novačka, Otočka, Repaš, Ždala i Gola. Sva pripadaju Općini Gola, osim Repaša, koji je dio Općine Molve.

Raskoš se najviše vidi tijekom proslava // Izvor fotografije: Turistička zajednica područja Središnja Podravina

Prekodravlje je dio Podravine koji se nalazi s lijeve obale Drave, a omeđen je Dravom i granicom sa susjednom Mađarskom.

Mjesta u Prekodravlju su Gotalovo, Novačka, Otočka, Repaš, Ždala i Gola. Sva pripadaju Općini Gola, osim Repaša, koji je dio Općine Molve.

Jedan nenaseljen dio pripada i Općini Novo Virje.

Ono što Prekodravlje čini posebnim su bogate šume i životinjski svijet, a pravi prirodni biser je zaštićeno jezero Čambina, koje je ostatak nekadašnjeg toka Drave, tzv. mrtvica, piše Turistička zajednica područja Središnja Podravina.

Uz povijest toga kraja vezane su brojne pučke legende, kao na primjer ona o srednjovjekovnoj utvrdi Pepelara, koju je, po predaji, izgradila sv. Elizabeta Ugarska.

Cestovni granični prijelaz, sa špedicijom, nalazi se u Goli.

Pogledajte ljepote Prekodravlja!

Foto: Turistička zajednica područja Središnja Podravina

Konjogojska udruga Prekodravlje organizira Smotru konja i konjske opreme i krasi proslave svojim rasnim konjima sa zapregama.
Mir i spokoj uz obale Ješkova.
Park Znamenitih Podravaca i rijeke Drave krasi Ješkovo. Iza kipova proviruje idejni začetnik parka, umjetnik Dragutin Ciglar – Lao.
Na imanju kipara Dragutina Ciglara uvijek je živahno, naročito ljeti, kada se odvijaju kiparske i slikarske radionice i kolonije, te tradicionalni međunarodni kiparski simpozij koji svake godine dovede mnoštvo umjetnika u Prekodravlje.
U prirodnom okružju najbolje se prizivaju muze. To znaju umjetnici, stoga se rado vraćaju na Ješkovo.
Ovako izgledaju smještajni kapaciteti izvana. Sve pršti bojama, dobrodošlicom, ugodom. I naprosto mami na odmor.
Bincanje i kotačanje pastirske su igre koje se u Prekodravlju igraju i danas.
Koliko je uzgoj goveda važan za Prekodravlje govori i ovaj spomenik koji je podignut u spomen stote obljetnice Marvogojske udruge Gola.
Seoski način života i danas se njeguje.
Stihovi slikara Ivana Večenaja Tišlarova. Ivan je svoju ljubav prema svom Prekodravlju pokazivao kroz riječi, stihove i boje. Marljivo je čitavog života pisao, zapisivao, neumorno stvarao, skupljao starine, slikao te je svojoj Podravini ostavio nevjerojatno bogatu ostavštinu.
Zlevanka je tradicionalni kolač koji se u različitim varijacijama može pronaći u raznim dijelovima Sjeverne i Sjeverozapadne Hrvatske.
Svaka stvar na svom mjestu. Umjetnost organizacije osobito je dolazila do izražaja u vrijeme kada su domaćinstva imala mnogobrojne članove i kada je nekoliko generacija živjelo zajedno pod istim krovom.
Nostalgija govori glasno iz svakog brižljivo čuvanog predmeta.
Obrisačnica je etnografski predmet koji je bio odraz kreativnosti i umješnosti vlasnika. Mnoge imaju zanimljivo izvezene poruke različite tematike. Osim obrisačnice zanimljivi su stoljnjaci te kuharice koje su obično visile iznad peći u kuhinji. Kuharice ili zidnjaci su privlačili svojim duhovitim napisima poput ” Kuharice zlato moje rado jedem jelo tvoje!”, “Mudra žena mora znati, ljubit muža i kuhati!” ,”Kuharica malo vrijedi, ako kuha a ne štedi” i mnoge druge.
Sito, struganke i sokač. Sito se koristilo kako bi se prosijalo brašno u struganku. Struganki je bilo različitih veličina i namjena, a sokač je predmet koji zaista ima impresivan broj naziva.
Nježnost i osobito bogatstvo brojnih predmeta je ono što oduševi svakog gosta koji posjeti Etnografsku zbirku Ivana Večenaja u Goli.
Tipično dvorište, kao nekada.
Mnoštvo uporabnih predmeta koji se čuvaju i dan danas.
Galerija Ivana Večenaja Tišlarova.
Životinjski svijet
Priroda
Kapela blaženog Alojzija Stepinca u Bukevju, Novo Virje izrađena je 2016. godine i 28.08.2016. ju je blagoslovio Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak Kapela je izgrađena u spomen na nekadašnje naselje Bukevje. Projekt kapelice po zamislima preč. dr. Marija Kopjara, predstojnika biskupijskog Ureda za liturgijski pastoral i sakralnu arhitekturu, izradio je Miroslav Hodić. Oltarnu sliku blaženog Alojzija Stepinca, kojem je posvećena kapela, naslikao je i darovao Drago Žufika, dok je kip sv. Ivana Krstitelja nabavljen je darom vlč. Ivice Puškadije, župnika iz Sv. Jurja na Bregu. Bukevje je bilo selo koje je često plavila rijeka Drava, pa je doživjelo i preseljenje stanovništva s djedovskih ognjišta. Svake godine u kolovozu svi se okupljaju kako bi se prisjetili života u Bukevju.

 

Ljepota prirode

Ne propustite: