[FOTO] PRIJATELJSTVO I KULTURA Osnovnoškolci iz Đurđevca i Mađarske nastavljaju suradnju i druženje

Projektom je ostvarena razmjena iskustava između dviju škola, razmjena kulture i predstavljanje običaja u inozemstvu, dok su se nastavnici i učenici povezali putem zajedničkih aktivnosti i druženja i na taj način motivirali na daljnju suradnju.

Foto: Grad Đurđevac

Osnovna škola Grgura Karlovčana u suradnji s Gradom Đurđevcom ponovo je prijavila projekt međunarodne suradnje škola “Bilo kuda – Hrvati svuda” na natječaj za dodjelu potpora u školskoj godini 2018./2019. koji je raspisalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Projekt je odobren u ukupnoj vrijednosti od 19.327,88 kn, a Ministarstvo ga je sufinanciralo u iznosu od 18.204,00 kn.

Ove godine u sklopu projekta organiziran je dvodnevni uzvratni posjet učenika Osnovne škole Mihovila Nakovića iz Kópháze (Koljnofa) u Mađarskoj, đurđevačkoj Osnovnoj školi Grgura Karlovčana.

Prvi dan su učenici OŠ Mihovila Nakovića posjetili Muzej grada Đurđevca, Interpretacijski centar Picokijade i Hrvatsku Saharu. Nakon toga su se uputili u OŠ Grgura Karlovčana gdje su ih dočekali učenici škole domaćina i kulturno-umjetničkim programom predstavili školu i bogatu tradiciju Podravine.

Zbor je otpjevao pjesmu “Pozvale so dekle dečke”. Đurđevački govor predstavili učenici Marta Ređep pjesmom Djaki i Luka Konjarek pjesmom “V tuđine” koje su sami napisali i krasnoslovili.

Spoj suvremenosti i tradicije predstavila je grupa Etnoritmika plesom uz hrvatsku tradicijsku pjesmu “Naranča”. Učenici Borna Šimunic i Ema Lovrak otplesali su Đurđevačku polku u nagrađivanoj koreografiji autorice Kristine Benko Markovica.

Zatim su učenici OŠ Mihovila Nakovića održali prezentaciju i bogat kulturno-umjetnički program kojima su predstavili svoje mjesto i školu, gradišćanske Hrvate, njihovu kulturu i način života u Mađarskoj. Nakon nastupa uputili su se u obilazak i upoznavanje OŠ Grgura Karlovčana.

Sljedeći dan posjetili su geografsko-botanički rezervat Đurđevačke pijeske upoznavši tako prirodnu baštinu i ljepotu đurđevačkog kraja, nakon čega su imali priliku vidjeti rad vodenice i isprobati poznatu tradicijsku poslasticu zlevanku u đurđevačkom prigradskom naselju Sveta Ana.

Projektom je ostvarena razmjena iskustava između dviju škola, razmjena kulture i predstavljanje običaja u inozemstvu, dok su se nastavnici i učenici povezali putem zajedničkih aktivnosti i druženja i na taj način motivirali na daljnju suradnju.

Izvor i foto: Grad Đurđevac

 

Ne propustite: