[FOTO] PRIZNANJE Preloška knjižnica i čitaonica najbolja u Hrvatskoj

U svrhu poticanja kreativnosti, inovativnosti i unapređivanja kvalitete rada u hrvatskim knjižnicama, Hrvatsko knjižničarsko društvo od 2012. godine dodjeljuje priznanja Knjižnica godine najboljoj knjižnici čiju izvrsnost procjenjuje posebno povjerenstvo.

Foto: Mnovine

Prikladno, upravo na Dan hrvatskih knjižnica koji se svake godine obilježava 11. studenog, Knjižnica i čitaonica Grada Preloga primila je priznanje za knjižnicu godine!

Ovogodišnji se Dan hrvatskih knjižnica održava pod sloganom ‘Knjižnica za sve nas. Dođi i ti. Okreni stranicu!’ Tim sloganom se osnivače, korisnike, suradnike i širu javnost želi potaknuti ne samo na promišljanje o tome što knjižnica znači za samu zajednicu, već i zagovaranje širenja i osuvremenjivanja hrvatskih knjižnica kao mjesta na kojima svatko može pronaći potrebne izvore za stjecanje novih znanja i vještina.

U današnjem digitaliziranom društvu ipak postoji veliki senzibilitet za čitanje knjige, a promotivni spot koji je objavljen povodom Dana hrvatskih knjižnica govori da ne postoji dobna granica za čitanje. Iz knjižnice u Prelogu poručuju da je 10 posto građana učlanjeno u knjižnicu, a najteže je uključiti adolescente.

-Nagradu smo dobili jer smo uključili članove u rad knjižnice, formirane su usluge koje su temeljene na njihovim željama i potrebama. Često provodimo ankete i istraživanja i na putem toga prilagođavamo naš cjelokupni rad, poručila je ravnateljica Knjižnice i čitaonice Grada Preloga Maja Lesinger.

Neki od kriterija za primanje ovakvog hvalevrijednog priznanja su korištenje novih tehnologija, kreiranje inovativnih usluga, različite manifestacije kao i bogata suradnja s udrugama i tvrtkama na području Preloga.

-Najteže je na čitanje motivirati adolescente, ali smislili smo način i za to, putem projekt pod nazivom ‘Čekam bus u knjižnici’. Na taj način školarci imaju prilike pisati zadaće, projekte i  prezentacije, pa im na taj način vrijeme provedeno u knjižnici pretvaramo u korisno, ističe Maja Lesinger.

U svrhu poticanja kreativnosti, inovativnosti i unapređivanja kvalitete rada u hrvatskim knjižnicama, Hrvatsko knjižničarsko društvo od 2012. godine dodjeljuje priznanja Knjižnica godine najboljoj knjižnici čiju izvrsnost procjenjuje posebno povjerenstvo. Ove godine ovakvu čast primila je upravo Knjižnica i čitaonica Grada Preloga, a priznanje je ravnateljici Maji Lesinger uputila Dunja Holcer iz Hrvatskog knjižničarskog društva.

Izvor: Mnovine

Ne propustite: