[FOTO] PROJEKT VRIJEDAN 250.000 KUNA PRI KRAJU Završava se ovogodišnja sezona arheoloških istraživanja Đurđevac – Sošice

Financijska sredstava za ovogodišnju kampanju osigurali su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Đurđevac, Muzej grada Koprivnice i Mississippi State University.

Foto: Grad Koprivnica

Od sredine svibnja 2019. godine Muzej grada Koprivnice provodi četvrtu sezonu sustavnih arheoloških istraživanja na srednjovjekovnom lokalitetu Đurđevac – Sošice. Iako se tijekom ovogodišnje kampanje planiralo otvoriti cjelokupan prostor na kojem se rasprostire srednjovjekovna arhitektura, kao što je to učinjeno 2017. godine, loši vremenski uvjeti početkom kampanje usporili su radove i uvjetovali djelomičnu izmjenu prvotnih ciljeva.

Tako su ovogodišnja istraživanja usmjerena na prostor gotičke crkve 14. i 15. stoljeća, te romaničke crkve koja joj je prethodila, s namjerom cjelovitog istraživanja groblja unutar crkvene arhitekture.

Uz arheološku ekipu iz Hrvatske koja se sastoji od pet arheologa i dva antropologa pod voditeljstvom Roberta Čimina i Ivana Valenta iz koprivničkog muzeja, od sredine lipnja pa sve do 12. srpnja 2019. godine ona je upotpunjena s 12 studenata antropologije sa Sveučilišta Mississippi State. Ti su studenti, pod vodstvom dr. sc. Anne Osterholtz, na istraživanjima sudjelovali u sklopu Međunarodne ljetne škole (bio)arheologije koju Muzej grada Koprivnice provodi u suradnji s Institutom za antropologiju u Zagrebu. U prvom dijelu te škole, provođenom u Zagrebu, američki su se studenti radili na obradi osteoloških ostataka koji su istraženi i prikupljeni na istom lokalitetu u prijašnjim sezonama.

Ovaj se tjedan arheološki i antropološki radovi na terenu dovršavaju, a sveukupno je istraženo preko 180 novih grobova. Već sada je poznato kako će se s ovom međunarodnom ljetnom školom (bio)arheologije nastaviti i dogodine, kada će se istraživati groblje izvan crkvene arhitekture. Danas su radnu ekipu na terenu obišle predstavnice Grada Koprivnice, zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Mlinarić, koje su ukratko upoznate s tijekom i rezultatima opsežnih radova, a iskoristile su priliku da se američkim partnerima zahvalile na realizaciji ove suradnje.

Valja napomenuti kako su financijska sredstava za ovogodišnju kampanju osigurali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Đurđevac, Muzej grada Koprivnice i Mississippi State University, a sveukupno je u ovogodišnji terenski rad uloženo preko 250.000,00 kuna.

Ovo je uspješan primjer međunarodne suradnje u kojoj je korist svih dionika podjednaka: strani studenti dobivaju praktično znanje, a hrvatske institucije nenaplatnu pomoć u svojim istraživanjima. Ovakav primjer mogao bi postati model stvaranja međunarodnih suradnji kojima je osnovni cilj skrb o našoj kulturnoj baštini, stoji na internetskim stranicama Grada Koprivnice.

Foto: Grad Koprivnica

Ne propustite: