[FOTO] PROLJETNI PUTOPIS Trst i obližnji dvorci ostavljaju bez daha

Dvorac Duino toliko nas je očarao da smo izgubile pojam o vremenu i jedva se odvojile od prekrasnog parka i perivoja koji ga okružuju.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Ovog vikenda, po dobrom starom običaju (koji nam je već pomalo nedostajao), zaputile smo se na još jedno kratko putovanje. Unatoč lošoj prognozi vremena, koja je bila predviđena, navukle smo na sebe udobnu i laganu putnu odjeću koja miriše na tople proljetne dane kakvi su nekada znali biti…no, za svaki slučaj, kao iskusni putnici ponijele smo kabanice u ruksacima.

Do prekrasnog Trsta putovale smo šest sati i jedva dočekale ugledati Italiju i čuti taj voljeni jezik. Prije samog grada posjetile smo dva obližnja dvorca. Prvi po redu, Duino, toliko nas je očarao da smo izgubile pojam o vremenu i jedva se odvojile od prekrasnog parka i perivoja koji ga okružuju, pogleda na otvoreno more, miris najrazličitijeg cvijeća i veličanstvenih odaja punih prekrasnih eksponata prijašnjih vlasnika, ali i sadašnjih koji, vjerovali ili ne, žive u najvišim sobama dvorca.

Nakon ovog bajkovitog doživljaja krenule smo prema dvorcu Miramare, u blizini samog Trsta. Dvorac je nešto mlađi od prvog, no ne i manje impozantan. Zapanjio nas je svojom monumentalnošću, ogromnim parkom kojim je nekad davno šetala princeza Charlotta iščekivajući povratak voljenog joj Maksimilijana, koji se nažalost nikada nije vratio iz rata. Kao što samo ime dvorca kaže, doista izgleda kao da se divi svom tom moru koje ga oplakuje i okružuje.

Kada smo se nauživale ove ljepote uputile smo se do samog grada Trsta koji nas je naprosto oduševio svojim živim ulicama, nasmijanim ljudima, presavršenom gastronomskom ponudom i pogledom na mirno more…prošetale smo ulicama, obavile mali shopping, pojele naš omiljeni grom sladoled i posjetile gastronomski sajam s proizvodima iz cijele Italije. Nakon svega možemo samo još jednom potvrditi: obožavamo Italiju!

Ne propustite: