FOTO Pronašli smo đurđevačke deve i malo se podružili s njima

Deve su u karanteni u okolici Đurđevca // Foto: Zvonimir Markač
Deve su u karanteni u okolici Đurđevca // Foto: Zvonimir Markač

Deve u Đurđevcu već su mjesecima vijest koja okupira medijski prostor u Podravini, ali i šire. Ideja gradonačelnika i saborskog zastupnika Željka Lackovića pokazala se kao vrhunski marketinški potez, ako ništa drugo, iako je ona naišla na velik otpor udruga za zaštitu životinja, ali i đurđevačke oporbe.

Kako i ne bi kad nije uobičajeno da deve žive u klimatski promjenjivom području kakvo u kontinentalnoj Hrvatskoj jest. Ipak, ove deve navodno su naviknute na uvjete života kakvi su na ovom području pa će se vrlo brzo valjda prilagoditi i na Đurđevac. A na kraju krajeva, došle su u Hrvatsku Saharu – Đurđevačke pijeske.

U Đurđevac su stigle tri deve. Jednogrbi mužjak, dvogrba ženka i mala dvogrba deva. Trenutačno se nalaze u karanteni u okolici Đurđevca, točnije na jednom imanju u goricama.

Njihov dolazak potvrdio je danas najprije, u utorak, za Podravski radio iz Đurđevca Mario Fuček iz tamošnje Turističke zajednice.

– Stigle su – žive, zdrave, jedre, vesele – rekao je on u eter Podravskog radija.

O devama će brinuti tim ljudi koji je prošao obuku na imanju nedaleko od Beča u Austriji.

Deve će se, prema zasad dostupnim podacima, moći vidjeti treću adventsku nedjelju u Etno selu. Za njih se sad rade nastambe u sklopu đurđevačkog Starog grada. Tamo je navoženo “brdo” pijeska, ali problem u radovima stvara mokro, močvarno tlo. Osim deva, bit će tamo i drugih životinja, kao i kostimiranih ljudi, a sve će to biti dio programa živih jaslica u Etno selu uoči božićnih blagdana.

U Đurđevcu se nadaju kako će svi ti događaji privući velik broj posjetitelja iz đurđevačke Podravine, ali i šire. Za deve u gradu Picoka gradska je vlast navodno potrošila oko 30.000 eura.

Kako izgledaju đurđevačke deve portal Klikaj.hr danas se i sam uvjerio. U svakom slučaju, vrlo su zanimljive i bit će atrakcija. Iako ih nije bilo lako pronaći, drago nam je da smo vam u mogućnosti ponuditi foto galeriju s njima. Uživajte. A s obzirom na to da je lokacija bila tajna, mi ćemo je takvom i ostaviti. Iako, priča se u okolici, bilo je puno posla s njihovim sinoćnjim dovođenjem u gorice.

Ne propustite: