[FOTO] RAVNOPRAVNOST: ŽENA I MUŠKARAC Kazališna predstava koja osvještava i razbija predrasude

Kroz reakcije učenika očito je da je edukacija kroz takvu vrstu umjetnost i više nego dobrodošla.

Foto: kckzz.hr

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije organiziralo je edukativnu i interaktivnu predstavu “Ravnopravnost: Žena i muškarac” za učenike završnih razreda koprivničkih srednjih škola.

Predstava je nastala u okviru EU projekta “Prema stvarnoj ravnopravnosti žena i muškaraca – izjednačavanje obiteljskog i profesionalnog života”, čija je nositeljica Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, a partneri HNK Split, MAMFORCE – Spona komunikacije i Udruga Riječi/Prave/Predstave.

Predstavi je u ime Koprivničko-križevačke županije prisustvovala pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja.

Predsjednica Povjerenstva i potpredsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić uoči predstave podsjetila je srednjoškolce na dobru suradnju Povjerenstva sa školama, u okviru koje je i organizirana ova predstava. Predsjednica je također naglasila kako je cilj  predstave osvještavanje i informiranje srednjoškolaca o rodnoj ravnopravnosti te poticanje na kritičko sagledavanje ove vrlo aktualne i složene društvene teme.

Na duhovit način i kroz interaktivan pristup u ovoj su predstavi pokazani deseci slikovitih primjera diskriminacije muškaraca i žena te su izneseni najnoviji statistički podaci o diskriminaciji na tržištu rada. Bilo je riječi i o usklađivanju profesionalnog i obiteljskog života, o predrasudama o (ne)ravnopravnosti spolova te razotkrivanju brojnih stereotipa i tradicionalnih uvjerenja koji su dio naše svakodnevnice.

Predstava potiče na razmišljanje, osvještava i razbija predrasude te kroz mnoge detalje razotkriva stvarnost i stereotipna uvjerenja urezana u kolektivnu društvenu svijest, a kroz reakcije srednjoškolaca očito je da je edukacija kroz kazališnu umjetnost i više nego dobrodošla. Učenicima je postavljen i izazov koji glasi – ako žele mijenjati svijet, prvo moraju početi od sebe jer su oni generacija koja treba preuzeti odgovornost te aktivnim i kritičkim sagledavanjem društva pomoći u procesu njegove transformacije prema stvarnoj ravnopravnosti spolova.

Autorica predstave je Selma Parisi, redatelj je Zijah A. Sokolović, a nositelji predstave su glumci Sanja Drakulić i Dražen Šivak.

Foto: kckzz.hr

Ne propustite: