[FOTO] REVITALIZACIJA STARE KOPRIVNIČKE GRADSKE JEZGRE Od jeftinih stanova za mlade do staklenih paviljona i zgrada

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić je istakao kako je velik broj građana sudjelovao u provedenoj anketi te kako upiti na svakodnevnoj bazi od strane građana i medija o toj temi pokazuju koliko su ti dijelovi grada važni za život građana.

Prof. Hrvoje Njirić na predstavljanju studije // Foto: Grad Koprivnica

U koprivničkoj Galeriji Mijo Kovačić u srijedu je pred mnogobrojnim okupljenima održano predstavljanje koncepta revitalizacije stare koprivničke gradske jezgre autora prof. Hrvoja Njirića iz arhitektonskog ureda „njirić+ arhitekti“.

Istaknuti i renomirani hrvatski arhitekt osobno je održao okupljenima prezentaciju novog koncepta kroz makete.

“Kroz ovaj koncept ide se na šire sagledavanje okolice gradskih trgova, izradu studija ključnih točaka koje su bitne za razvoj grada u idućih pet do 10 godina. Ograničili smo se na urbanističko sagledavanje situacije, što znači da smo pomoću dobivenih brojaka dali Gradu smjernice koliko što ima svoju cijenu. Isto tako na taj način želimo potaknuti investitore da se uključe u taj proces i da se vidi interes privatnog i javnog sektora s najvećim naglaskom na javni interes”, rekao je prof. Njirić, a prenose službene gradske internetske stranice.

Naglasio je i kako je Grad Koprivnica jako dobro prepoznao ključne točke bitne za revitalizaciju središta.

“Stara tiskara-tržnica-prostor parkinga, Sinagoga-Svilarska ulica-pojas oko nje, crkva-sportsko igralište na južnom dijelu grada, Muzejski kompleks, Trg mladosti točke su koje će zajedno s glavnim projektom Nemčićeve ulice, Zrinskog trga i Trga bana Jelačića stvoriti nisku epizoda koje garantiraju da će središte Koprivnice u idućih pet do deset godina zaista zaživjeti na jedan europski način”, dodao je prof. Njirić.

Pojednostavljeno, piše Danica.hr, prema njegovim idejama, na prostoru gradske tržnice i zgrade stare tiskare mogle bi se uz rub tržnice graditi stambeno-poslovne zgrade s jefitnijim stanovima za mlade. Tržnica bi bila drugačije koncipirana, a ispod nje gradile bi se i podzemne garaže.

Posebna je priča kontakt središnjeg parka sa sportskom dvoranom, školom i Trgom mladosti. Njirić na obodu Trga Mladosti predlaže izgraditi više manjih staklenih paviljona u kojima bi bio različit sadržaj, ali i mini botanički vrtovi. Paviljoni bi se gradili po uzoru na one u Grazu.

U paviljonima bili bi kafić, javni zahod, suvenirnica, dječja rođendaonica, sendvič bar, radijski studio, ali mogu biti i drugi sadržaji.

Procjenuje se kako bi sve stajalo oko 200.000 eura i Njirić je siguran da bi bio velik interes investitora za tim prostorom.

Između sportske dvorane i Esterove ulice i Muzeja grada gradila bi se uska staklena zgrada kao svojevrstan multimedijski i tehnološki centar. Posebna su priča pak budući muzejski trg s prostorom oko franjevačke crkve te novi javni prostor ispred Sinagoge u Svilarskoj.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić je istakao kako je velik broj građana sudjelovao u provedenoj anketi te kako upiti na svakodnevnoj bazi od strane građana i medija o toj temi pokazuju koliko su ti dijelovi grada važni za život građana.

“Zadnji veliki iskoraci u životu središta grada Koprivnice i nastanka ove strukture koju danas imamo i koju želimo razviti se dogodila početkom 20. stoljeća i to u doba gradonačelnika Vargovića, koja je iz jednog podravskog sela nastalog na vojnoj utvrdi, postala grad, postala središte Podravine i Prigorja”, kazao je Jakšić.

Ovo je jedna velika prilika za davanje novog duha i šarma središtu grada koje se uvijek ponosilo sa snažnim građanskim duhom. Koprivnica je, moglo se čuti, uvijek bila otvoreni grad koja je prihvaćala sve namjesnike i tako će sigurno biti u budućnosti.

“Prezentacijom i izradom studija ne pokrećemo samo revitalizaciju središta grada Koprivnice, ovime dajemo jedan novi vjetar u leđa životu svih naših stanovnika, ali pokrećemo i jedan novi razvoj grada kroz poduzetništvo, nove iskorake u komunalnoj infrastrukturi i plan nam je širiti se u krugovima od središta do naših prigradskih naselja”, zaključio je Jakšić.

Prezentaciji prof. Njirića prisustvovali su i predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal, zamjenice gradonačelnika Ksenija Ostriž i Melita Samoborec, gradski vijećnici, pročelnici te brojne uvažene osobe iz kulturnog, obrazovnog i gospodarskog života grada Koprivnice.

Naglasimo i da ova studija nema veze s urbanističko-arhitektonskim projektom uređenja Zrinskog i Jelačićeva trga koji je druga priča i za koji je raspisan natječaj.

Foto: Grad Koprivnica

Ne propustite: