FOTO TK Franjo Punčec: Rezultata nema bez ulaganja i troška

Čakovečki teniski klub, koji nosi naziv po jednom od najboljih hrvatskih sportaša dvadesetoga stoljeća, ove godine slavi devedeseti rođendan.

Ilustracija // Foto: Teniski klub Franjo Punčec Facebook
Ilustracija // Foto: Teniski klub Franjo Punčec Facebook

Teniski klub ”Franjo Punčec” ove godine slavi veliki devedeseti rođendan. Klub je u dugoj povijesti ostvario mnogo zapaženih rezultate, a stvorio je i prvake bivše države te Davis Cup reprezentativce, od kojih valja izdvojiti Franju Punčeca, jednoga od najboljih hrvatskih sportaša dvadesetoga stoljeća, po kojemu klub danas nosi naziv. Osim njega, istaknuli su se Vladimir Petrović, Milan Branović, Josip Šarić, Ladislav Legenstein i Ladislav Jagec. O kvaliteti i dugoj tradiciji čakovečkog tenisa govori zanimljiv podatak.

– Prije izvjesnog vremena jedna strana televizija radila je dokumentarni film o hrvatskome tenisu. Oni su u njemu sami rekli kako su glavni teniski centri kod nas Zagreb, Split i Čakovec – kaže Bojan Ružić, direktor TK ”Franjo Punčec”.

Posljednjih dana aktualna tema vezana je uz nagradu ”Matija Ljubek” koju dodjeljuje Hrvatski olimpijski odbor kao priznanje za životno djelo u području sporta. Unatoč mnogo boljim rezultatima koje su ostvarili brojni sportski kolektivi, među kojima je i TK ”Franjo Punčec”, za posljednjeg dobitnika izabran je TK Donji Miholjac. Zajednica sportskih udruga Grada Čakovca i Zajednica teniskih udruga sjeverozapadne Hrvatske iz tog razloga poslala je dopis HOO-u u kojemu navode nezadovoljstvo izborom dobitnika.

– Koliko ja znam i koliko se čujem s ljudima koji se jako dobro razumiju u hrvatski tenis, nikome to nije jasno. Očito su neki drugi kriteriji, ja mogu samo nagađati. HOO se očitovao da oni nemaju ništa s time, da je autonomna komisija o tome odlučila, a kontaktirali smo jednoga člana komisije koji nam je preko ”prijateljske linije” odgovorio “nemojte me samo ništa pitati” – nastavlja Ružić.

Ružić napominje kako su navedeni klubovi u korektnim odnosima te se nada da će takvi biti i u budućnosti.

Osim uspješne prošlosti, čakovečki klub očekuje i svjetla budućnost, što dokazuju brojni rezultati mladih tenisača prošle godine. Ženska juniorska ekipa osvojila je drugo mjesto na Momčadskom prvenstvu Hrvatske, dok se ekipa do 14 godina okitila naslovom prvaka regije te plasirala u završnicu kvalifikacija za Prvenstvo Hrvatske. Posebno su se istaknule juniorska reprezentativka Ena Babić, zatim pobjednica hrvatskoga Mastersa i reprezentativka do 14 godina Antonia Ružić te Nika Šarić, prvakinja Hrvatske u parovima do 14 godina.

Iz kluba kažu kako mnogo ulažu čemu svjedoči podatak da imaju zaposlena tri profesionalna trenera. Ružić je istaknuo financijsku pomoć lokalne zajednice, županije i grada te sponzora, a jedan dio su vlastiti prihodi.

– Ako vam je teniska škola i rad s mladima prihod, onda tu ne može biti rezultata. Ako vam je to trošak i ako ulažete onda će tu i biti rezultata – rekao je on.

Klub svake godine organizira iznimno kvalitetni Croatia Cup na kojem sudjeluju natjecatelji iz više od dvadeset država. Nedavno su primili upit od strane Japanskoga teniskoga saveza koji želi da nekoliko njihovih mladih tenisača nastupi na ovome turniru, no problem je što je broj natjecatelja ograničen.

– Ne samo da je najjači turnir toga uzrasta u Hrvatskoj, nego i jedan od boljih turnira u ovome dijelu Europe. Godine 2014. dobili smo nagradu Europske teniske federacije koja ga je, bez ikakvih prijava, ocijenila najboljim teniskim turnirom u Europi za tu godinu, a do sada nijedan teniski turnir nije dobio takvo priznanje – ponosno kaže direktor kluba.

Ružić nam je za kraj rekao kako je cilj u 2017. godini ponoviti odlične pojedinačne i momčadske rezultate.

Ne propustite: