FOTO Toyota Land Cruiser – Kralj među terencima

Cijela priča oko Land Cruisera počela je davne 1941. godine kada je ondašnji imperijalistički Japan zauzeo Filipine. Tamo su pronašli stari Bantam Mk II jeep i odmah ga odvezli u domovinu.

Marko Murković // Foto: Klikaj.hr
Marko Murković // Foto: Klikaj.hr

Toyota Land Cruiser danas je statusni simbol ali i više od toga. Luksuzni terenac koji uživa veliki ugled zbog svoje dugovječnosti, udobnosti i ono najvažnije, sposobnosti vožnje u svim uvjetima i po svim terenima. Jedan je od najskupljih SUV-ova kojem su konkurencija Range Rover, Land Rover Discovery, Mitsubishi Pajero, Nissan Patrol…

Cijela priča oko Land Cruisera počela je davne 1941. godine kada je ondašnji imperijalistički Japan zauzeo Filipine. Tamo su pronašli stari Bantam Mk II jeep i odmah ga odvezli u domovinu. Japanske vojne vlasti naredile su Toyoti da napravi sličan terenac. Nastao je prototip AK10 baziran na starom Bantamu koji nikada nije u potpunosti zaživio.

Korejski rat 1950. godine stvorio je potrebu za lakim vojnim vozilom pa je Japanska vlada od Toyote zatražila proizvodnju sto vozila. Prototip je bio snažniji i veći od originalnog američkog Jeep-a. Redovita proizvodnja Jeep-a BJ počela je tek 1953. godine, a ime Land Cruiser ovaj terenac dobio je godinu poslije. Nadjenuo mu ga je tehnički direktor Hanji Umehara.

Prve Land Cruisere pokretali su 3.4 i 3.9 litreni šest-cilindrični benzinci sa 125 KS. Kasnije, 1965. godine počela je prva značajnija masovna proizvodnja Toyote Land Cruisera u 50.000 primjeraka. Tri godine kasnije prodano ih je 100.000, 1972. godine 200.000, a ’73. 300.000 primjeraka. Dizelski motori s šest cilindara uvedeni su u Land Cruisere za izvoz 1973. godine. Kroz godine, razvoj Toyotina terenca išao je munjevitom brzinom.

Iz godine u godinu rasla je kvaliteta motora, terenskih sposobnosti i luksuza. Toyota je od 1951. godine do danas proizvela 14 modela Land Cruisera s bezbroj različitih varijacija, ovisno o tržištu i potrebama. Toyota Land Cruiser danas je definitivno najpoznatiji terenac za kojeg ne postoje gotovo nikakve prepreke. Jednako dobro ponaša se na cesti kao i izvan nje. S lakoćom ‘guta’ sve, pa i one najteže i najzahtjevnije terene.

Aktualni model Land Cruisera zadržao je sve terenske karakteristike, ali je uz to još više podigao letvicu kada je riječ o luksuzu. Land Cruiser obiluje visokokvalitetnim materijalima, završne obrade su prekrasne, razina udobnosti je iznimna, a praktične opcije sjedenja omogućuju lako prilagođavanje svakoj situaciji. Land Cruiser sposoban je odvesti Vas doslovno gdje god poželite.

Ne propustite: