FOTO TTS Sport centar Branka Ivankovića na udaru gradskih struktura

- Ivanković je htio ovdje napraviti centar od kojeg on nema nikakvog profita jer je Varaždin grad za koji je on sportski i životno vezan – govori Robert Magić, projektni i marketinški menadžer u TTS Sport centru.

I dalje nisu riješeni odnosi između TTS Sport centra Branka Ivankovića i gradske uprave, što dovodi u pitanje generalni odnos prema investitorima u Varaždinu. Od izgradnje ovog sportskog centra, odmah do Sportskog centra Sloboda, vuku se neki nerazjašnjeni problemi koji su tijekom posljednjih mjeseci kulminirali.

Naime, početkom listopada ove godine Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina zatvara prolaz između TTS Sport centra i SC Sloboda na način da se iza kliznih vrata na ogradi podigne još jedna visoka ograda jer je navodno taj prolaz uzrok nereda na stadionu. Iznervirani slabom komunikacijom i željom za zajedničkim rješenjem tog, ali i još nekoliko problema, na obostranu korist iz TTS Sport centra upućuju pismo gradonačelniku kako bi se pronašla odgovarajuća rješenja.

U pismu navode kako je ovo samo jedan u nizu postupaka koji opstruira rad TTS Sport centar, kako od strane ZSUGV-a, tako i ostalih gradskih struktura. A, problemi se vuku još od izgradnje TTS Sport centra. Jedan od prvih problema završio je na sudu i to zbog troška javne rasvjete. Naime, TTS Sport centar je izgradio javnu rasvjetu, a Grad im je trebao sukladno ugovoru taj iznos vratiti, odnosno osloboditi određenih komunalnih davanja.

“Vaš zaposlenik Marijan Bakulić je na sudskom procesu (koji nepotrebno vodimo s gradom oko ulične rasvjete koju smo pošteno platili vlastitim novcem jer ga grad u tom trenutku nije imao, a imao je obavezu postavljanja rasvjete) izjavio pred sutkinjom da što se grada tiče TTS Sport centar se nije ni trebao graditi jer vi imate svoju gradsku dvoranu i  da od TTS-a grad ništa nema osim troška za 12 rasvjetnih tijela, kaže Mija Ivanković, direktorica TTS Sport centra, te dodala kako je to je izravna poruka sadašnjim i budućim investitorima o „poduzetničkoj klimi“ u Gradu. Uložili smo u TTS Sport centar 4 milijuna eura od kojeg danas živi 20-tak obitelji.”

Nadalje, u prilog “maćehinskog” odnosa gradskih struktura navodi i “konstantne primjedbe i pritisak s najviših instanca grada Varaždina na profesore i dekane zbog toga što fakulteti imaju nastavu tjelesne i zdravstvene kulture u TTS Sport centru”, uz dodatni problem neisplativo niske cijene ostalih dvorana, koje putem gradskog Proračuna opet sufinanciraju građani sli i TTS putem poreza i prireza.

Slijedi ponovi spor sa ZSUGV-om u vezi održavanja velikog međunarodnog CrossFit natjecanja, koje u Hrvatskoj još imaju samo Zagreb, Split i Umag, uz licencu iz SAD-a.

– Dvije godine mi šaljemo zamolbu za korištenje stadiona za potrebe natjecanja najmanje tri do četiri mjeseca prije svakog natjecanja da ga rezerviramo. Imamo e-mailove iz ZSUGV kojim nam se potvrđuje nesmetano korištenje stadiona za potrebe natjecanja. Dvije godine za redom u terminu natjecanja stavili su nam nogometnu utakmicu Pete lige pioniri i to na dan kad se održava međunarodni turnir sa 120 natjecatelja – kaže Robert Magić, projektni i marketinški menadžer u TTS-u.

I na kraju se ponovo javio problem s parkirališnim mjestima.

– Grad izdaje dozvolu za postavljanje građevinskog kontejnera na parkiralište TTS-a bez ijednog telefonskog razgovora s nama, bez upozorenja i bez dogovora o poziciji. Tako je taj kontejner završio na jedina četiri invalidska mjesta – tvrdi Mija Ivanković.

U pismu se navodi još niz manjih ili većih „podmetanja“, tako da su dovedena u pitanje nova ulaganja TTS-a, ali i eventualnih budućih ulagača i investitora.

Iz ZSUGV-a u sukusu očitovanja tajnik Patrik Koščak piše da nema potrebe za sastankom već da “svatko tko želi provoditi aktivnosti na bilo kojem objekata kojim upravlja ZSUGV doći će dio odgovornih osoba te dogovoriti uvjete, termine i obveze korištenja tog objekta upravo zbog osiguravanja reda i čuvanja imovine Grada.”

Na pismo iz TTS-a, a na poziv gradonačelnika Gorana Habuša, očitovala se i pročelnica upravnog odjela za društvene poslove Danijela Vusić. Problem devastiranja SC Slobode uglavnom prebacuje na TTS.

Što se tiče spora oko rasvjete, očitovao se pročelnik upravnog odjela za komunalni sustav Mario Sambolec, koji navodi kako je predmet spora iznos za rasvjetu, odnosno umjesto 91.550 kuna, TTS traži 145.000 kuna te da Marijan Bakulić nije izjavio da nije trebalo graditi TTS već rasvjetu oko TTS-a jer je ona već postojala. Isto tako, za problem parkiranja rekao je “kako se u Upravnom odjelu vodio postupak po zahtjevu Postaje prometne policije Varaždin, koja je tražila da se utvrdi status izgrađenih parkirališta…Postaji prometne policije je dostavljena sva potrebna dokumentacija kojom je dokazano da se radi o javnoj površini na kojoj TTS nema nikakva vlasnička prava, te da je potrebno pitanje parkiranja riješiti jednako kao i na svim drugim javnim parkiralištima.”

Na kraju je gradonačelnik Goran Habuš rekao kako to ipak trebaju riješiti susjedi, Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina i TTS Sport centar.

– Nije nikakav problem da primim gospođu Ivanković, da vidim u čemu je zaista problem, ako problema ima, međutim, iz dopisa Zajednice može  se iščitati koji su bili problemi i zašto je došlo do takvog poteza koji po meni nije ništa neobično. Niti je postavljena ograda visoka, niti  je to Berlinski zid. Previše se prašine diglo oko nečega što nije toliko bitno – zaključio je gradonačelnik Goran Habuš.

U pismima i očitovanjima očita je i niska razina poslovne komunikacije i nepoštivanje sugovornika podcjenjujućim i ironičnim komentarima, što svakako ne dolikuje gradu kakvim se Varaždin predstavlja.

Za rješavanje ovih problema, naravno, najviše su zainteresirani na TTS Sport centru pa su u komunikaciji s ZSUGV-om i Gradom nudili rješenja. Za problem devastacije SC Slobode, koji postoji još davno prije nego što je izgrađen TTS, predložili su zajedničkog zaštitara, ali taj prijedlog je odbijen. U svim ostalim problemima, koji bi se uz malo dobre volje riješili za stolom za pet minuta, zajednički nazivnik je isti, nedostatak komunikacije ili nepostojanje volje za pronalaženjem rješenja.

– Pokazali ste veliku dozu hladnog, bezdušnog i birokratskog  odnosa koji ni ne pokušava riješiti probleme s građanima ili investitorima, ne pokušava uspostaviti komunikaciju, nego pokušavaju oboružani pravilnicima, urudžbenim brojevima i sl. ocrniti nas kao neke ljude, tamo bogataše, koji žele nešto što im ne pripada – Kaže Mija Ivanković, direktorica TTS Sport centra te dodaje kako njezin otac Branko Ivanković komentira “sport mi je sve dao i ja mu se moram odužiti na neki način”. Ističe i kako kako je imao priliku izgraditi u Zagrebu, ali nije htio jer želi da taj centar bude u Varaždinu.

– Eto, i na to sam posebno ponosna, i ljuta – zaključila je ona.

U međuvremenu, maknut je kontejner s parkirališta na drugu stranu ulice, ali su drugi problemi ostali neriješeni. U TTS Sport centru tako su već počeli razmišljati o odustajanju od planova proširenja i novih ulaganja. Zbog svih tih situacija stopirana je izgradnja novog fitness centra na krovu za koju već imaju dozvolu i u koji je trebalo uložiti novih 200 tisuća eura i zaposliti još nekoliko ljudi. Čak se spominjalo i zatvaranju ovog sportskog centra koji u ovom trenutku zapošljava dvadesetak ljudi.

– Ivanković je htio ovdje napraviti centar od kojeg on nema nikakvog profita jer je Varaždin grad za koji je on sportski i životno vezan – dodao je Robert Magić, projektni i marketinški menadžer u TTS Sport centru.

Ne propustite: