FOTO Mladi Podravci i Prigorci unijeli nadu da ima šanse za borbu protiv korupcije

Riječ je o kreativnom natječaju koji se provodio s ciljem podizanja svijesti o važnosti uloge građana i uloge osobne odgovornosti u stvaranju društva s nultom tolerancijom na korupciju.

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije održana je podjela nagrada učenicima osnovnih i srednjih škola koji su sudjelovali u kreativnom natječaju “Moja županija bez korupcije”.

Zahvalnice, društvena igra “Čovječe ne korumpiraj se” te simboličan novčani iznos od tisuću kuna podijeljeni su pobjednicima natječaja za vrijeme programa održanog u koprivničkoj Knjižnici i čitaonici “Fran Galović”.

Riječ je o kreativnom natječaju koji se provodio s ciljem podizanja svijesti o važnosti uloge građana i uloge osobne odgovornosti u stvaranju društva s nultom tolerancijom na korupciju.

Gabriela Jančec, Vanesa Lovriček i Danijela Gabrić učenice su osmog razreda Osnovne škole “Prof. Blaž Mađer” iz Novigrada Podravskog te dobitnice glavne nagrade u kategoriji za najkreativniji rad, učenika od petih do osmih razreda.

– Naš video rad pod nazivom “Borba protiv korupcije” osvojio je glavnu nagradu i na to smo jako ponosne. Ideja je nastala spontano, a sama realizacija nije bila veliki problem – rekla je Gabriela Jančec.

– Mentorica nam je bila Božica Ruk te je od samog početka podržavala našu ideju i poticala na da rad i prijavimo na ovaj natječaj – nadodala je.

Gabriela je bila začetnica ideje, Daniela je zaslužna za montažu videa, a Vanesa je preuzela ulogu (konstruktivnog) kritičara te savjetovala djevojke što i kako da poprave, kako bi rad u konačnici bio što bolji. Nagrada je samo dokaz kako su svoj posao itekako dobro obavile.

– Svaka od nas će dobiti 300 kuna od nagrade, a u znak zahvale ćemo 100 kuna pokloniti prijatelju koji nam je posudio glas za video – nadodale su djevojke.

– Cilj nam je bio prikazati što korupcija čini čovjeku te koliko samo jedna kriva odluka može promijeniti njegov cijeli život. Svaki dan se susrećemo s brojnim takvim primjerima i zapravo smo oglušili na takve vijesti, ali treba poticati svijest mladih o ovom problemu te se boriti protiv korupcije na bilo koji način – rekle su djevojke te svojim radom učinile prvi korak u toj borbi.

Zamjenik župana Ivan Pal osvrnuo se na činjenicu da nitko od predstavnika ostalih 24 jedinica lokalne samouprave, osim gradonačelnika Mišela Jakšića, nije odvojio malo vremena te došao podržati učenike koji su svojim odličnim radovima pokazali kako savršeno razumiju problem društva u kojem žive.

– Korupcija je veliko zlo, rak i rana svih društava današnjice. Naravno da je velika odgovornost i na nama političarima koji javno nastupamo, ali i na ovdje prisutnim prosvjetnim radnicima da zajedno radimo na prevenciji korupcije – zaključio je Pal.

DOBITNICI NAGRADA:

PRVA SKUPINA: učenici osnovne škole od prvog do četvrtog razreda

  1. ZA LIKOVNI RAD

MAŠA HADELAN
3.c razred, OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“, Koprivnica
Mentor: Senka Pintarić
Naziv rada: Ocjenu treba zaslužiti!

  1. ZA LITERARNI RAD:

TEO HANŽEKOVIĆ
3.c razred, OŠ „Braće Radić“, Koprivnica
Mentor: Vesnica Mlinarić
Naziv rada: Moj kraj

  1. ZA NAJKREATIVNIJI RAD:

TARA GRUBAČEVIĆ
2. r razred, OŠ „Andrije Palmovića“ Rasinja,
PŠ Veliki Poganac
Mentor: Marina Levak
Naziv rada: Šaptanje nije pomaganje

DRUGA SKUPINA: učenici osnovne škole od petog do osmog razreda

  1. ZA LIKOVNI ILI VIDEO RAD:

ANTONIA PLEIĆ I GLORIA TRUBELJA
7.c razred, OŠ „Đuro Ester“, Koprivnica
Mentor: Darko Markić
Naziv rada: Posljedica korupcije

  1. ZA LITERARNI RAD:

MAJA HUDJEK
6.a razred, OŠ Molve
Mentor: Marija Halaček
Naziv rada: Okolu mene

  1. ZA NAJKREATIVNIJI RAD:

DANIJELA GABRIĆ, VANESA LOVRIČEK I
GABRIELA JANČEC
8.b razred, OŠ „Prof. Blaž Mađer“ Novigrad Podravski,
Mentor: Božica Ruk
Naziv rada: Borba protiv korupcije

TREĆA SKUPINA: učenici srednje škole

  1. ZA LIKOVNI ILI VIDEO RAD:

LOVRO MATOSOVIĆ
4. razred, Strukovna škola Đurđevac
Mentor: nema
Naziv rada: Prekinuti začarani krug

  1. ZA LITERARNI RAD:

MATEJ VUGRINEC
4. razred, Gimnazija „Fran Galović“, Koprivnica
Mentor: nema
Naziv rada: Zajedno protiv korupcije

  1. ZA NAJKREATIVNIJI RAD:

KLARA SABOLIĆ
4.b razred, Gimnazija „Fran Galović“, Koprivnica,
Mentor: Marina Njerš
Naziv rada: Mito je „srce“ korupcije

Ne propustite: