FOTO Upoznajte vedru i kreativnu humanitarku Josipu Rasinec

Josipa Rasinec članica je sedam udruga. Uz brigu o kući i gospodarstvu, pronalazi vremena i za kreativnost te je uvije spremna pomoći drugima. Sve se, kaže, može kad se zaista želi.

Josipa svoju kreativnost izražava na razne načine // Foto: Teo Vukšan

Svaki dan budi se u pola pet kako bi nahranila ovce. U toru ih trenutačno ima 120 i među njima ima svoje miljenike – Ivu i Jana. Kad se pobrine za ovce, svinje i kokoši, odlazi u kuću i kreće s pripremom hrane jer, kaže, jesti se mora. Josipa Rasinec ima 36 godina i žena je pred kakvom bi se mnoge mogle postidjeti.

Foto: Teo Vukšan
Josipa s janjetom starim tek jedan dan // Foto: Teo Vukšan

– Situacija je trenutačno takva da nigdje ne radim, ali vidite i sami da i kod kuće itekako imam posla – kaže Josipa. U braku sa suprugom Markom ima kćer Dunju. Žive u Virju u kući koju je nemoguće ne zamijetiti kad pokraj nje prolazite. Josipa je, naime, izrazito kreativna i marljiva i okućnicu uređuje tikvama, lutkama od slame, kupovima od kukuruza i sjena te raznim aranžmanima.

Marljiva, kreativna i skromna

Složila sam uz kuću i kup od sijena. Kad sjeverac zapuše sjena ima po cijelom dvorištu, ali ja ne odustajem – pometem dvorište i složim novu hrpicu, kaže Josipa. U njenom domu sve je besprijekorno čisto, uvijek ima nešto za ponuditi gostima i pobrinut će se da se kod nje svatko osjeća dobrodošlo.

Na izboru za Najuzorniju ženu županije bila je prva pratilja // Foto: Teo Vukšan
Na izboru za Najuzorniju ženu županije bila je prva pratilja // Foto: Teo Vukšan

Josipa izvrsno kuha, brine za životinje, pomaže suprugu u radovima na polju i u kući i uz sve to pronalazi i vremena da slika, izrađuje pisanice, adventske vjenčiće, kostime, kutije za darove, oslikava boce…. Lista načina na koje ova mlada žena izražava svoju kreativnost zaista je podulja. Josipa sudjeluje u radu čak sedam udruga – Kloštarska paleta u Kloštru Podravskom i Ferdo Rusan u Virju, Udruge Latice, Društva žena Virje, Udruge uzorne seoske žene KKŽ, Udruge zelenih lipa te svojim radom potpomaže Udrugu žena Kladare. Ne čudi stoga što se 2013. okitila lentom prve pratilje najuzornije seoske žene na području Koprivničko-križevačke županije.

Nominirali su je za dobrotvorku godine

S članicama udruga kojima je članica, Josipa izrađuje dekoracije za razne manifestacije,  organizira radionice, mlađe članice uči slikati, izrađivati ručni rad, kuhati te donira brojne radove koje sama izradi. Zbog njenog doprinosa na raznim područjima i zbog činjenice da je spremna pomoći svakome, Josipa se ove godine našla na listi kandidatkinja za dobrotvorku godine u izboru regionalne zaklade za lokalni razvoj Zamah. Josipu je nominiralo Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Županijske skupštine KKŽ, Udruga uzorne seoske žene KKŽ, Udruga Latice, Općina Virje i općinski načelnik te Podravski radio iz Đurđevca.

Foto: Teo Vukšan
Josipa je nominirana za dobrotvorku godine 2016. // Foto: Teo Vukšan

– Trudim se pomoći koliko najviše mogu jer znam da će i meni nekad biti pomoćna nečija pomoć. I u tome je upravo ljepota – u pomaganju i u činjenici da znaš da se imaš na koga osloniti u slučaju da ti zatreba – objašnjava Josipa. Skromno kaže kako joj je već i to što je na listi 15 žena koje konkuriraju za titulu dobrotvorke godine velika čast i sretna je što je njen rad zamijećen. Titulu dobrotvorke godine osvojit će žena koja će do 5. prosinca 2016. internetskim glasovanjem osvojiti najviše glasova.

Od kuda toliko kreativnosti?

Nema djelića Josipina doma koji nije ukrašen nekim detaljem i to ručno izrađenim detaljem. Nešto je dobila na dar, no veći dio izradila je sama. Zanimalo nas je gdje je naučila raditi sve što radi, ima li njen talent možda i obiteljske korijene te kako, uz sve poslove u kući i na gospodarstvu, uopće pronađe vremena za kreativno izražavanje.

– Majka mi je 40 godina bila u udruzi žena, otac mi slika naivu i cijeli život smo i sestra i ja uvijek nekako blizu umjetnosti i kulturne baštine – kaže Josipa. U svom domu ima toliko zahvalnica, priznanja, plaketa i ostalih pohvalnica da već ne zna kamo s njima.

Foto: Teo Vukšan
Dio stvari koje je izradila čuva i u kući u rodnom Prugovcu // Foto: Teo Vukšan

– Ovdje nemam dovoljno mjesta da čuvam sve što sam izradila, sve što sam dobila i što mi je drago. Zato u kući u rodnom Prugovcu u svojoj spavaćoj sobi imam pravo malo spremište u kojem čuvam najdraže slike, skulpture, pisanice, vjenčiće, oslikane haljine, torbe; zaista jako puno stvari koje su mi drage i važne – kaže Josipa.

Jako je ponosna na kostime koje izrađuje svojoj kćeri za maškare i posebne prigode. Nije joj teško biti budnom ni do kasnih noćnih sati, samo da sve napravi kako spada.

– To što radim poprilično je opipljivo i ja sam takva da ako vidim da nešto baš nije kako treba nisam zadovoljna. Zato sam često budna i do tri sata u noći da nešto napravim i budem zadovoljna s time. Sve se može i stigne kad se hoće – kaže Josipa.

Josipa za kraj dodaje kako je sve stvar volje, ljubavi koju smo spremni dati drugima i dobre organizacije vremena.

 

Ne propustite: