[FOTO] USPON TRŽNICA Kupci po domaće proizvode sve više odlaze na ‘plac’

Varaždinski plac ima i status Certificirane seljačke tržnice, što je jamac da su proizvodi u izravnoj prodaji od proizvođača te da su ekološkog porijekla.

Foto: Gradska tržnica Varaždin
Foto: Gradska tržnica Varaždin

Sezona ljepšeg, ali i promjenjivog vremena polako nam dolazi na vrata, a također i dani postepeno postaju duži, na radost svih koji vole vrijeme provoditi na otvorenom. Osim što će dani biti duži, planova za po vani bit će više, a tu dolaze na red sve aktivnosti na dvorištu i vrtu, te zaljubljenika u prirodu.

Kao što su mnoge životinjice spavale zimski san, naši sugrađani djeluju na sličan način, a pogotovo ako je vikend i sunčano razdoblje koje nikog ne ostavlja ravnodušnim. Osim što će se mnogi od vas primiti okopavanja, sađenja, mnogi razmišljaju gdje nabaviti domaće proizvode i sjemenke za uzgoj biljaka, voća i povrća u vlastitom domu. Jedno od nezaobilaznih tržišta za takve namirnice bit će upravo plac, kao u Varaždinu, ali i Koprivnici.

Varaždinski plac ima i status Certificirane seljačke tržnice, što je jamac da su proizvodi u izravnoj prodaji od proizvođača te da su ekološkog porijekla. Svakog od tih poljoprivrednika obišlo je povjerenstvo za dodjelu certifikata, koje je neposredno utvrdilo koju vrstu nasada ima pojedini poljoprivrednik te gdje, na kojoj površini i u kojim uvjetima proizvodi.

– Potvrđujemo vam da su s prvim sunčanim i toplim danima kupci na tržnici sve brojniji. Sve je više sezonskih proizvoda pa idućih mjeseci očekujemo gužve i živu atmosferu na našemu placu. Osim što očekujemo da će više kupaca dolaziti zbog bogatije ponude i lijepog vremena, i mi ćemo im ponuditi dodatni razlog za posjetu organizacijom raznih događaja. Prošle smo subote tako organizirali besplatnu radionicu prirodne kozmetike, u subotu 18. ožujka na redu je Dječji plac, dok ćemo u travnju u suradnji s udrugom Medenjak obilježiti Dan planeta zemlje – izjavila je glasnogovornica Alenka Cigrovski.

Zato je tržnica jedan od posjećenijih mjesta u vrijeme kada se priroda budi i potrebno je pobrinuti se za vlastiti vrt i prehranu, ali također i preko cijele godine jer su ljudi sve više svjesniji kakvim se sve otrovima hrane svakodnevno, a barem su malo sigurniji u proizvode s placa. Ako ste već razmišljali o svojem vrtu i imate dobre uvjete za realizaciju, svakako je dobra ideja početi se baviti time jer će svatko znati čime se hrani ako je pokušao uzgojiti proizvod u vlastitom dvorištu.

– Eto, kupujemo domaće uzgojeno, prvenstveno povrće, svježi sir, vrhnje, povremeno i kozji sir s mirodijama (vlasac, paprika) ribu, kada nam susjeda nema na skladištu (susjeda ima ribarnicu na placu ali je skladište kod mene u ulici), sezonsko voće. Na tržnicu se obično ide dva do tri puta tjedno. Meso rijetko kupujemo na tržnici jer imamo našeg mesara u Zagrebačkoj (Gotić) gdje već godinama kupujemo. Na proljeće se kupuju sadnice za cvijeće, za dvorište i groblje – rekao je varaždinski vitez Radivoj Miladinović koji je svojoj ženi vozač, dok ona obavlja kupnju.

– Ono što najviše kupujem na placu je voće, povrće, bučino ulje, meso i ribu. Ali najbolje od svega mi je ipak cvijeće – rekla je mlada varaždinka Mateja Bakulić.

– Ja obično kupujem voće i povrće. Najčešće subotom. Od povrća salate, a od voća sezonski. Kak kaj dolazi, jer nemam doma – rekao je gospodin Oskoruš.

Ako tražite razlog zašto kupovati s placa, sjetite se da je to mjesto gdje se mnogi susreću i odmah poslije kupovine neki zajedno popiju kavu. Osim druženja, na placu ćete moći kupiti i sorte za koje niste znali da su još uvijek „žive“, kupiti domaće i friške namirnice, a još jedan bonus je taj da ćete pomoći i domaćim OPG poljoprivrednicima, a manje uvoznim proizvodima.

Ne propustite: