[FOTO] USUSRET USKRSU Pisanica od srca stigla u Krakow, posjetitelji oduševljeni

Brojni posjetitelji slikali su se s pisanicama te upoznali s tradicionalnim hrvatskim proizvodima, a od četiri pisanice koje su izložene u Krakovu, tri se vraćaju u Županiju, a jedna ostaje na poklon građanima Krakova.

Foto: Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije

Već poznata Pisanica od srca stigla je i u Poljsku.

Povodom proširivanja suradnje i nastavka dobrih odnosa, a u suradnji s Konzulatom Republike Hrvatske u Krakovu, delegacija Koprivničko-križevačke županije u sastavu župana Darka Korena, zamjenika župana Darka Sobote i pomoćnice direktorica županijske Turističke zajednice Kristine Sočev, priredila je niz aktivnosti u sklopu projekta Pisanica od srca.

U Krakov su otputovale četiri pisanice oslikane u maniri naive, koje su prilikom otvorenja tradicionalnog Uskrsnog sajma postavljene na glavni trg, kako bi u njima mogli uživati brojni građani i gosti iz inozemstva. Kako bi predstavili hrvatsku kulturu, nematerijalnu kulturnu baštinu i autohtone podravsko-prigorske proizvode, na glavni trg u Krakovu stigli su i izlagači s područja Županije – Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec, Čunčana čipka, Emina i Mile Baričević, Josip Cugovčan, OPG Hrženjak, Pampa tea, Stari zanati Želimorski te Kućna radinost Zlatko Štrfiček.

Uz Zlatka Štrfičeka, sudjelovali su i ostali naivni umjetnici – Stjepan Pongrac, Josip Gregurić i Đuro Jaković, kao i TS Frontmeni. S obzirom na svoju povezanost s poljskim tržištem, svoje je proizvode predstavila i tvrtka Podravka, koja je dala svoj doprinos i logističku podršku organizaciji predstavljanja u Poljskoj.

Ujedno je tako proslavljen Dan Republike Hrvatske u organizaciji Konzulata, a prije same izložbe na trgu, gradonačelnik Krakova Jacek Majchorowski za župana i suradnike održao je prijem u Gradskoj vijećnici, gdje se razgovaralo o mogućnostima suradnje i zajedničkim projektima.

U Gradskoj je vijećnici otvorena i izložba slika naivnih slikara iz Županije, koja je izazvala velik interes javnost.

Predstavljanju pisanica prisustvovao je i počasni konzul Pawel Wlodarczyk, koji je bio i inicijator promocije Pisanica od srca i županijske kulturne baštine, kao i veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Poljskoj Tomislav Vidošević.

Župan je istaknuo “međusobnu povezanost dvaju naroda koje krasi slična povijest, jezik i kultura” i naivnu umjetnost koja kroz ovaj projekta ima sve više poklonika diljem svijeta.

Također je zahvalio domaćinima na njegovanju prijateljskih odnosa te ih da posjete Županiju i razgledaju naše prirodne ljepote i znamenitosti, a posebno Hlebine kao središte naivne umjetnosti.

Brojni posjetitelji slikali su se s pisanicama te upoznali s tradicionalnim hrvatskim proizvodima, a od četiri pisanice koje su izložene u Krakovu, tri se vraćaju u Županiju, a jedna ostaje na poklon građanima Krakova.

Projekt Pisanica od srca realiziran je uz financijsku potporu Hrvatske turističke zajednice, a pokrenula ga je županijska Turistička zajednica prije 12 godina.

Velike pisanice dosad su proputovale gotovo cijeli svijet i svojim motivima naive oduševljavaju ljubitelje umjetnosti u svim zemljama.

Izvor i foto: Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije

 

Ne propustite: