[FOTO] VARAŽDIN Brojni posjetitelji uživali su u specijalitetima iz svih krajeva Hrvatske

Predstavili su se domaći OPG-ovi, a posjetitelji su mogli uživati u specijalitetima i delicijama svih krajeva Republike Hrvatske, kao što su Istarski pršut, Međimursko meso z tiblice, Poljički soparnik, Varaždinsko zelje, Baranjski kulen i mnoge druge delicije.

Izvor: Varaždinska županija

Na Franjevačkom trgu i u atriju Županijske palače u Varaždinu u subotu je održana gastro manifestacija nacionalnog značaja – “Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda”.

Brojni posjetitelji dokaz su uspješnosti sajma.

Predstavili su se domaći OPG-ovi, a posjetitelji su mogli uživati u specijalitetima i delicijama svih krajeva Republike Hrvatske, kao što su Istarski pršut, Međimursko meso z tiblice, Poljički soparnik, Varaždinsko zelje, Baranjski kulen i mnoge druge delicije.

Organizatori ovogodišnje manifestacije bili su Ministarstvo poljoprivrede, Istarska i Varaždinska županija koja je ujedno bila i domaćin manifestacije, prisutnima su se obratili i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, župan Istarske županije Valter Flego i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, Tugomir Majdak.

“Ovo je najbolje što Hrvatska može ponuditi od autohtonih proizvoda. Nema toga puno, ukupno je to 22 proizvoda i s ponosom ističem da su ovdje i naša dva, a to je Varaždinsko zelje i Zagorski puran. Kao pionir su ovdje kolege iz Istre koji su prvi zaštitili svoj pršut. Cijeli niz naših proizvoda je u procesu zaštite. Tu je bučino ulje po čemu smo u Europi jedini iznad statističke greške. Pet posto proizvodnje bučinog ulja u Europi je Hrvatska, od toga 20 posto mi proizvodimo i najveći smo proizvođač. Svi smo tu i ima puno razloga da građani Varaždina osjete ovaj sajam. Drago mi je da smo domaćin ove manifestacije i po broju ljudi koji su došli se vidi se da je to jako dobro prihvaćeno”, zaključio je župan Čačić i zahvalio se svim izlagačima.

I župan Flego također je iskazao zadovoljstvo održanom manifestacijom. Prvi hrvatski autohtoni proizvod zaštićen na razini Europske unije je Istarski pršut, a župan Flego naglasio je kako to donosi različite benefite.

“Tu je dobrobit za potrošače, proizvođače, ali i poljoprivredu općenito. To je zadovoljavanje potreba tržišta i tako javni sektor pomaže privatnom”, izjavio je Flego.

Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede također je pohvalio organizaciju ove manifestacije.

“Nakon zaštite još desetak proizvoda, sljedeći zadatak je udružiti poljoprivredne proizvođače i OPG-ove kako bi koncentriranom ponudom i većim obujmom plasirali svoje proizvode na tržište. Ministarstvo je donijelo akcijski plan promoviranja domaćih proizvoda prema javnim institucijama. Slijedi nastup na tržištu kao poseban izazov za Ministarstvo”, dodao je Majdak.

Natalija Martinčević, predsjedavajuća Turističke zajednice također je izrazila zadovoljstvo ovom održanom manifestacijom i naglasila kako je posjećenost nadmašila sva očekivanja.

“Zahvaljujem se svim izlagačima na odazivu, manifestacija je uspjela, veliki broj naših sugrađana se odazvao, podržao ovu hvalevrijednu akciju, domaći proizvođači su prodali nešto, promovirali svoje proizvode, a mi smo se opet pokazali kao odličan domaćin.To me veseli. Zahvala i čestitke svima, cilj je da promoviramo naše domaće proizvode jer je njihova kvaliteta zaista neupitna. Zahvaljujem se Dječjem vrtiću Bajka, Osnovnoj školi Vidovec, Udruzi Hajdina i Tamburaškom sastavu Lompuš što su upotpunili ovaj današnji program. Hvala i KUD-u Istra na dolasku”, rekla je Martinčević.

Nakon službenog otvorenja dužnosnici su obišli izlagače, a otvorenju su prisustvovali i direktor Turističke zajednice Miran Bojanić Morandini, pročelnik UO za poljoprivredu i ruralni razvoj dr. sc. Dragutin Vincek, načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović, zamjenici župana Tomislav Paljak i Robert Vugrin i mnogi drugi, stoji na internetskim stranicama Varaždinske županije.

Izvor: Varaždinska županija

Ne propustite: