FOTO Varaždinski sportski veteran Stjepan Stolnik predstavio novu knjigu

- Iz ljubavi prema dugoprugaškom trčanju, počeo sam prikupljati podatke i građu te sam 1995. godine napisao knjigu ''Varaždinski maratonci'', koju sam ove godine odlučio proširiti i na hrvatske okvire. Tako je nastala knjiga ''Trčanje u Hrvatskoj'', koju danas i predstavljam - rekao je Stolnik.

Primjerci Stolnikove knjige // Foto: Lea Brlek Katanec
Primjerci Stolnikove knjige // Foto: Lea Brlek Katanec

”Trčanje u Hrvatskoj” naslov je nove knjige varaždinskog profesora i gimnastičkog veterana Stjepana Stolnika, koju su u hotelu Turist u Varaždinu predstavili atletski klub Sloboda Varaždin i Nakladnička kuća Tonimir Varaždinske Toplice.

Osim samog autora, Stjepana Stolnika, knjigu su predstavili i predsjednik atletskog kluba Sloboda i dopredsjednik Hrvatskog atletskog saveza Ivan Domislović, lektor Josip Matečak, predsjednik Hrvatskog atletskog saveza Ivan Veštić, dok su riječi sjećanja evocirali pisci predgovora, legende atletskog sporta, gospođa Milka Babović, Dane Korica i Dražen Ožeg.

Profesor Stjepan Stolnik odluku o pisanju knjige donio je nastavno na vlastita sportska dostignuća i uspjehe, koje je nizao još u mladenačkoj dobi baveći se gimnastikom.

– Gimnastikom sam se bavio kao veteran do svoje tridesete godine, kad sam odlučio okušati se u nekom drugom vidu sporta. Davne 1975. godine trajao je pokret trčanja u Varaždinu, stoga sam počeo trčati, prvenstveno  zbog zdravlja i očuvanja tjelesne kondicije. U ono vrijeme atletika, pa tako i trčanje, selila se sa sportskih stadiona u prirodu, organizirale su se utrke, od onih na kraće staze pa sve do polumaratona i maratona. Na nagovor nekolicine prijatelja trkača, počeo sam se ozbiljnije baviti trčanjem te sam tako 1978. godine sudjelovao na prvom maratonu u Varaždinu – prisjeća se autor knjige svojih trkačkih početaka.

Uvidjevši trud i napor koji je i sam ulagao u svoje sportske pripreme i obuku te sudjelovanjem na raznim trkama, Stolnik je sve više počeo cijeniti dugoprugaše, aktivne maratonce.

– Iz ljubavi prema dugoprugaškom trčanju, počeo sam prikupljati podatke i građu te sam 1995. godine napisao knjigu ”Varaždinski maratonci”, koju sam ove godine odlučio proširiti i na hrvatske okvire. Tako je nastala knjiga ”Trčanje u Hrvatskoj”, koju danas i predstavljam – rekao je Stolnik.

Inače, knjiga je posvećena 125. godišnjici HAS-a i 85. godišnjici klupske atletike u gradu Varaždinu, a sadrži povijest dugoprugaškog trčanja u Hrvatskoj. Tako čitatelji ovoga sportskog štiva na jednom mjestu mogu dobiti informacije o svim trkačkim aktivnostima te sudionicima, kako onih aktivnih trkača još i danas, tako i onih kojih više nema. Kroz knjigu je prikazana povijest trčanja od antičkih vremena do danas, s naglaskom na trčanje u Republici Hrvatskoj. U knjizi su nabrojana i imena te uspjesi aktivnih hrvatskih maratonaca prije i nakon Drugog svjetskog rata, a također su i popisane atletske priredbe i manifestacije sa svim sudionicima. Knjiga također donosi i pregled novih atletskih i trkačkih klubova s popisom trkača diljem Republike Hrvatske.

– Mislim da će svi oni koji se pronađu u knjizi biti zadovoljni, ne samo oni koji su sa mnom radili na knjizi, već i oni koji se bave trčanjem, kako sportski, aktivno, tako i rekreativno – zaključio je veteran varaždinskoga sporta te se zahvalio svim poklonicima trčanja koji su mu pomogli u pisanju i objavi knjige.

Na kraju, osim predstavnika knjige ”Trčanje u Hrvatskoj”, predstavljanju su nazočili i mnogi poklonici trčanja, ali i sporta općenito, koji su se složili oko činjenice kako će i u budućnosti ovakve, ali i slične sportske događaje, bezrezervno pratiti i podržavati.

Ne propustite: