[FOTO] VATROGASCI OBRANILI ĐURĐEVAC Ugašen veliki požar nastao nepažnjom građana

"Požar je nastao na otvorenom zbog spaljivanja korova te se proširio pod utjecajem vjetra i zahvatio je suhu travu na predjelu prema servisnoj cesti INA-e i Starom gradu. Odmah po prijavi na teren su izašle tri vatrogasne ekipe i lokalizirale požar", istaknuli su iz đurđevačke gradske uprave.

Gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči na požarištu // Foto: Grad Đurđevac

Đurđevac je u četvrtak pogodio požar na livadama u Škurdijevoj ulici koji je do poslijepodnevnih sati ugašen intervencijom JVP-a Đurđevac i okolnih DVD-a.

Požarište su i tijekom noći nadzirali vatrogasci.

“Požar je nastao na otvorenom zbog spaljivanja korova te se proširio pod utjecajem vjetra i zahvatio je suhu travu na predjelu prema servisnoj cesti INA-e i Starom gradu. Odmah po prijavi na teren su izašle tri vatrogasne ekipe i lokalizirale požar”, istaknuli su iz đurđevačke gradske uprave.

Foto: Robert Rodman

Iz Javne vatrogasne postrojbe upozoravaju poljoprivrednike i građane da je nakon čišćenja potrebno prikupljeni materijal zbrinuti na siguran način.

Iz Grada upozoravaju građane da je loženje vatre na otvorenom bez nadzora i loženje vatre u šumama i u blizini šuma vrlo opasno za proširenje požara na druge površine. Najčešći uzroci požara su upravo nekontrolirana spaljivanja biljnih ostataka.

“Apeliramo na građane da biljne i šumske ostatke nastoje zbrinuti kompostiranjem, zaoravanjem, odvozom na deponij smeća, a ako je to nemoguće, onda to obavite spaljivanjem na siguran način i uz stalan nadzor za vrijeme i poslije spaljivanja kako se vatra ne bi nekontrolirano proširila”, kazali su iz gradske uprave.

Dodaju kako na otvorenom prostoru unutar trgovačkih društava i naseljima, kao i na udaljenosti manjoj od 200 metara od naselja, građevina, strnih i drugih žitarica te šuma, loženje otvorene vatre u većem obimu nije dozvoljeno. Loženje otvorene vatre u svrhu spaljivanja može obavljati samo punoljetna osoba u vrijeme kada nema vjetra i kada su poduzete sve mjere zaštite za sprečavanje širenja požara na okolinu.

“Ako ste neposredni svjedoci nastanka požara ili nekontroliranog spaljivanja bez nadzora koji bi se mogao proširiti, dužni ste javiti događaj na telefon broj 193 ili po mogućnosti pristupiti gašenju. Zahvaljujemo se svim djelatnicima JVP Đurđevac na brzoj intervenciji i uspješnom lokaliziranju požara čime je izbjegnut nastanak veće štete”, zaključuju iz gradske uprave.

 

Više o svemu pročitajte u nastavku…

[FOTO] SPRIJEČENA JOŠ VEĆA KATASTROFA U ĐURĐEVCU Vatrogasci uspjeli ugasiti požar nakon višesatne borbe

Ne propustite: