[FOTO] VELIKA NOVOST U Koprivnici otvoren prvi Living Lab u Hrvatskoj i jugoistočnom dijelu Europe

Ovakvi noviteti znače da rasvjeta ima prirodniju boju svjetla (toplo bijela, neutralna bijela), bolju vidljivost i uštedu veću od 60%.

Pojava prvog Living Lab-a u Hrvatskoj i jugoistočnom dijelu Europe, upravo u Koprivnici, omogućit će izravnu uštedu na javnoj rasvjeti.

U krugu projektnih partnera i suradnika, u utorak je u večernjim satima koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić, zajedno je s ravnateljem Regionalne agencije Sjever Ivanom Šimićem, svečano otvorio Living Lab – Živući laboratorij  Koprivnica, koji je kao takav jedini u jugoistočnom dijelu Europe.

Nositelj projekta je Grad Koprivnica, a projektom operativno upravlja Regionalna energetska agencija Sjever.

Na području grada Koprivnice, u četvrti Lenišće (između ulica Mije Šimeka i Miroslava Krleže), postavljena su testna polja pametne javne rasvjete. Ovakvi noviteti znače da rasvjeta ima prirodniju boju svjetla (toplo bijela, neutralna bijela), bolju vidljivost i uštedu veću od 60%.

“Mi već 10-ak godina stalno tražimo nove iskorake kad je u pitanju energetska učinkovitost i sve što čini jedan grad. Treba nam puno prostora i snage da prezentiramo građanima da je to važno za budućnost našeg grada, njegovo brandiranje, ali i koliko im pomaže u svakodnevnom životu. Sretni smo što su nas prepoznali partneri u ovom projektu Living Lab-a, uloživši 300 tisuća kuna, a to je izravan način štednje na javnoj rasvjeti. Time dokazujemo našu odgovornost prema gradu i građanima”, istaknuo je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

Partneri ovog projekta su Grad Koprivnica i Regionalna energetska agencija Sjever, i poduzeća koja su tehnološki napredna – Detas, Horfam, Omega Software,  Elektrokovina Lighting, Energyplus, Lipapromet i LED elektronika.

“O ovom projektu razmišljali smo nekoliko mjeseci i ono što je nama u stvari bio cilj, je da pokušamo na jedan prihvatljiv način za građane i naše partnere predstaviti koncept Živućeg laboratorija. Koncept je poseban jer možete osjetiti i vidjeti što netko želi predstaviti. S ovim projektom privukli smo sve partnere i proizvođače Led rasvjete u Hrvatskoj. Mislim da smo uspjeli u onome što smo zamislili, a to nam daje dodatni motiv da tražimo nova rješenja kod korištenja javne rasvjete”, izjavio je Ivan Šimić, ravnatelj Regionalne agencije Sjever.

Living lab (živi laboratorij) je koncept koji se proširio iz Europe na cijeli svijet kao standard najbolje prakse u području primjene otvorenih inovacija u različitim poslovnim područjima.

Foto: Grad Koprivnica

Ne propustite: