[FOTO] VELIKA STVAR ZA OPĆINE MALI I VELIKI BUKOVEC S radom započelo mobilno reciklažno dvorište

Nakon Velikog Bukovca, mobilno reciklažno dvorište stiže u ponedjeljak u Kapelu Podravsku, a u utorak u Dubovicu. Od srijede usluge MRD-a koristit će mještani Općine Mali Bukovec.

Načelnici Vrbanić i Marković ispred mobilnog reciklažnog dvorišta općina Veliki i Mali Bukovec // Foto: Općina Veliki Bukovec

Mještani općina Mali i Veliki Bukovec za odlaganje otpada na raspolaganju od ove subote imaju mobilno reciklažno dvorište, a prvi su ga imali prilike iskoristiti mještani Velikog Bukovca.

Mobilno reciklažno dvorište, podsjetimo, pokretna je jedinica namijenjena za odvojeno prikupljanje i skladištenje manjih količina iskoristivih i drugih vrsta otpada iz kućanstava. Radi se o rolo kontejneru koji je opremljen tipskim spremnicima za pojedine vrste otpada.

– Prvi put u Općini Veliki Bukovec imamo ovakav način skupljanja otpada, onog koji se ne skuplja na kućnom pragu, nego je to organizirano preko mobilnog reciklažnog dvorišta. Osigurali smo zakonski ono što jedinica lokalne samouprave mora napraviti i to smo napravili zajednički s Općinom Mali Bukovec. Dakle, svaka tri mjeseca u svakom naselju u obje općine bit će stacionirano mobilno reciklažno dvorište gdje mogu građani donijeti 46 vrsti otpada po ključnom broju – izjavio je načelnik Općine Veliki Bukovec, HSS-ov Franjo Vrbanić.

Načelnik je siguran, priošćili su iz njegova ureda, da će početak rada mobilnog reciklažnog dvorišta poboljšati uslugu i da će se konačno riješiti problem otpada koji još uvijek završava negdje u prirodi.

– To je prvenstveni cilj. No, želimo i osvijestiti ljude da ipak lokalna uprava razmišlja o tome da napravimo nešto bolje za budućnost i za našu djecu – zaključio je Vrbanić.

Načelnik Općine Mali Bukovac, HSS-ov Darko Marković, također je prvog dana došao pogledati funkcioniranja mobilnog reciklažnog dvorišta.

– Općine Mali i Veliki Bukovec već 15 godina rade selekciju otpada na kućnom pragu u našim domaćinstvima i zapravo smo među prvim općinama koje to rade dugi niz godina. Ovo je vrhunac zaštite okoliša na području dviju općina i naši mještani sad zaista nemaju više razloga spaljivanja korisnog otpada, otpada koji se selektira, odnosno njegova odlaganja u prirodi – rekao je Marković.

Nakon Velikog Bukovca, mobilno reciklažno dvorište stiže u ponedjeljak u Kapelu Podravsku, a u utorak u Dubovicu. Od srijede usluge MRD-a koristit će mještani Općine Mali Bukovec.

“Inače, prema broju mještana koji su u subotu predali otpad u MRD, njegova nabavka pokazala se kao pun pogodak. U mobilno reciklažno dvorište mještani općina Veliki i Mali Bukovec od sada će odlagati razne vrste otpada, između ostalog i otapala, kiseline, lužine, fotokemikalije, pesticide, fluocijevi, ulja i masti, boje, ljepila i smole, deterdžente, stare lijekove, baterije i akumulatore, manju električnu i elektroničku opremu (do gabarita LCD monitora kućnog računala), papir i karton, ambalažu od metala, staklenu ambalažu, ravno (prozorsko) staklo, ambalažu od plastike, plastiku, odjeću i obuću, jestiva ulja i masti”, stoji u priopćenju.

Spremište je, naglašavaju, izrađeno u skladu sa Zakonom o otpadu i Pravilnikom o gospodarenju otpadom, dok je atestirano od strane ovlaštene institucije.

– Pravo na korištenje reciklažnog dvorišta imaju korisnici javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada s područja općina Veliki i Mali Bukovec, koji su podmirili sve dospjele račune Čistoće. Usluga za takve korisnike je besplatna, a prilikom korištenja usluge potrebno je sa sobom donijeti važeću osobnu iskaznicu, podmiriti sve račune, a prije dolaska u reciklažno dvorište, kako bi se izbjegle gužve, potrebno je razvrstati otpad po grupama – pojasnio je Franjo Rajner, voditelj operativnog sektora u Čistoći.

Foto: Općina Veliki Bukovec

Ne propustite: