FOTO-VIDEO AMERIČKI SAN Iva Ilić: Studiram, igram pred 10.000 gledatelja, a uvjeti su savršeni

Nakon završene Gimanzije "Fran Galović", mlada Koprivničanka dobila je stipendiju prestižnog američkog Liberty sveučilišta. Uz redovni studij, jedna je od glavnih igračica košarkaške sveučilišne ekipe, a kako to sve izgleda, govori ona sama.

Iva Ilić // Foto: Privatna arhiva
Iva Ilić // Foto: Privatna arhiva

Prošlu sezonu Ženski košarkaški klub Koprivnica završio je na vrlo dobroj četvrtoj poziciji A2 lige Sjever. Aktualne sezone, situacija je mnogo drugačija. U osam dosadašnjih utakmica Koprivničanke imaju jednako toliko poraza te drže začelje ljestvice s jednako neučinkovitim Brodom.

Jedan od razloga, ako ne i glavni razlog, takve krize rezultata sigurno je i odlazak donedavno najbolje klupske igračice Ive Ilić. Ilić se nije pridružila nekoj od konkurentskih ekipa, već je, nakon završetak srednjoškolskog obrazovanja, krenula u svoj američki san.

Prije deset dana Iva je postigla 17 koševa, najviše ove sezone, u pobjedi svog Liberty sveučilišta nad Presbyterianom, a bila je to ujedno i šesta od posljednji osam utakmica zaredom u kojoj je startala od prve minute. No, kako kaže sama, nije zadovoljna svojim dosadašnjim učinkom, no “bude to bolje”.

– Mlada smo ekipa, osam nas je freshmena. Nakon tromjesećnih priprema u predsezoni smo startale loše, upisali devet poraza i samo jednu pobjedu, ali početkom siječnja je krenulo natjecanje u konferenciji, što je u biti jedino što je važno za plasma u play off i tu zasad imamo omjer od četiri pobjede i samo jedan poraz, i to u produžecima – govori mlada Koprivničanka.

Nakon prošle sezone i 23,7 poena u prosjeku po utakmici u A2 košarkaškoj ligi Sjever, sigurno je potrebno neko vrijeme za privikavanje na nešto umanjeniji igrački status, no Iva je tek na početku.

Ako do sada niste zaključili, koprivnička košarkašica Iva Ilić stipendistica je američkog sveučilišta Liberty. Studira Business Finance, ali nastupa i za sveučilišnu žensku košarkašku ekipu.

Iva Ilić // Foto: Privatna arhiva
Iva Ilić // Foto: Privatna arhiva

– Moj koledž je jedan od većih u Sjedinjenim Državama, a nalazi se u Lynchburgu u Virginiji. Natječemo se u prvoj diviziji američke studentske lige (NCAA, Divison 1, Big South Conference) i negdje smo u zlatnoj sredini što se tiče samo kvalitete košarke – kaže Ilić.

Velike su razlike između europskog i američkog sustava školovanja i uključivanja sporta u isto, a evo i kako Iva gleda na to.

– Mislim da je sustav američkog studentskog sporta doveden do savršenstva. Mediji to prate na najvišoj razini. Veliki se novac tu vrti. No, sve je podređeno tome da sportaš bude dobar student i da ne zapostavi svoje obrazovanje. Uostalom, to je jedan od uvjeta na koje pristajete kada potpisujete ugovor o stipendiji. Morate biti disciplinirana i uzorna sportašica, ali i redovita studentica – otkrila je donedavna zvijezda ŽKK Koprivnice.

Ilić je pohađala koprivničku Gimnaziju “Fran Galović”, a kaže kako se ideja o studiranju u Americi javila tek početkom četvrtog razreda. Nekih razmišljanja bilo je i prije, no tek tada je odlučila pokušati se izboriti za stipendiju.

– Svaki put ponavljam kako je moja želja bila trenirati i igrati košarku na visokoj razini, ali i studirati. Mislim da ne postoje bolji uvjeti nigdje na svijetu raditi jedno i drugo u isto vrijeme – rekla je ona.

Ogromnu podršku imala je i od svojih roditelja, za koje kaže kako su “svoj dio posla odradili vrhunski”.

– Iako mislim kako valjda nisu ni sami vjerovali da ću uspjeti u tome sve do onog trenutka kada su ugledali američku vizu u mojoj putovnici – prisjeća se svoje životne prekretnice, ali, kada je u pitanju podrška, ističe i svoje najbliže prijateljice, prijatelje, bivše suigračice iz Koprivnice, a posebno i trenera Mihaela Laptuša.

Utakmice u domaćem Lynchburgu igra u dvorani pred 10.000 gledatelja, a cjelokupni košarkaški kompleks ukljućuje još i dvoranu za trening, teretanu i prostore za odmor, masaže i opuštanje. Sve to nadziru šest trenera i dva fizioterapeuta, a treninzi se odrađuju po dva, nekad čak i tri puta dnevno.

– Prije svega ostalog, američka košarka je puno čvršća i brža. Nisu Amerikanke niti u drugim segmentima loše, ali njihova snaga i brzina imponira. Mislim kako bi puno mladih cura iz Hrvatske ovdje moglo igrati i žao mi je jer ih nema više – govori Iva.

Za uvjete kaže kako su vrhunski, a živi u kampusu koji broji oko 15 tisuća studenata.

– Imam svoju sobu, svoj laptop te mogućnost da neka predavanja pratim online, što je jako dobra stvar jer zbilja treniramo naporno i nekad je puno lakše odraditi ta predavanja ležeći u krevetu poslije treninga. Učionice su velike i moderne, pogotovo knjižnica koja je prelijepa, a na raspolaganju su nam sva moguća pomagala. Imam čak i akademskog savjetnika koji je zadužen za moj akademski uspjeh i s njim se sastajem jednom tjedno – otkriva Ilić.

Foto: Iva Ilić Facebook
Foto: Iva Ilić Facebook

Redovito se čuje i sa svojim prijateljima koji studiraju u Hrvatskoj pa može usporediti i zahtjevnost fakulteta.

– Dojma sam da se ovdje manje traži onog dosadnog štrebanja, a više se očekuje od nas da prepoznajemo stvari o kojima učimo, u stvarnom životu ili u kontroliranim uvjetima – kaže ona i dodaje kako je prvi semestar riješila “relativno lako”, ali kako će nastavak zahtjevati sve više obveza.

Iako se Lyncburg nalazi u istoj saveznoj državi kao i glavni američki grad Washington, zasada nije imala priliku posjetiti ga, no bila je u nekim drugim centrima SAD-a.

– Već za svojih prvih nekoliko mjeseci bila sam u prilici dosta proputovati i vidjeti ovdje. Bila sam turistički u New Yorku, New Jerseyju i Portlandu, gledala sam uživo NBA tekmu, a s ekipom sam putovala na brojna gostovanja, između ostalog i u San Antonio – rekla je košarkašica Liberty Flamesa.

Govori kako nije imala nikakvih problema prilikom privikavanja, već da su je svi odmah prihvatili. Mnogo vremena provodi sa suigračicama pa tako neke od njih već znaju i poneku hrvatsku riječ, prije svega “one koje izgovorite kad ste ljuti”. Amerikance bi opisala kao vrijedne i odgovorne, barem one koje je imala priliku upoznati, a, iako joj nedostaje koprivničko društvo, svakome bi preporučila odlazak “preko bare”.

– Najtoplije savjetujem sve one koji razmišljaju o odlasku na studij u Ameriku neka to i naprave. Neće se pokajati. Htjela bi sa svima podijeliti sve ono što je meni na raspolaganju. Dom jeste daleko, ali ovo je veliko iskustvo, najbolji mogući uvjeti i velike mogućnosti. I neće trajati vječno – zaključila je Iva.

Ne propustite: