[FOTO-VIDEO] KREŠIMIR BELJAK O PIŠKORNICI Oni moraju znati da postoji netko tko će im stati na kraj

Mađer je rekao kako kumstvo Koren-Jozinović-Hrg nije uspjelo uništiti HSS, te da isto tako neće raditi ni spalionicu.

HSS ispred Piškornice // Foto: Luka Krušec

Krešimir Beljak, predsjednk HSS-a, održao je tiskovnu konferenciju ispred ulaza u RCGO Piškornica kako bi dao podršku svojim načelnicima u Koprivničko križevačkoj županiji, i kako bi pokazao da HSS neće stajati samo iza svojih stranačkih kolega, nego i iza stanovnika kojima, prema njegovim riječima, političke elite kako u cijeloj državi, tako i u Koprivničko križevačkoj županiji rade probleme, a jedan od najprepoznatljivijih problema je upravo Piškornica.

– Ona je razlog zašto su gospodin Koren i cijela ekipa oko njega izašli iz HSS-a, a ne nikakva ideologija. Njihova ideologija je samo novac – rekao je Beljak.

Rekao je i kako je Mladen Jozinović, predsjednik tvrtke Piškornica napravio tvrtku kćer koja kupuje poduzeća za zbrinjavanje otpada u ovom dijelu RH, što se po njegovim riječima ne uklapa u prvotnu ideju izgradnje odlagališta otpada koje bi prije svega bilo ekološko i prihvatljivo stanovnicima.

– Planiramo postići to da ovi koji to izvode moraju znati da postoji netko tko će im stati na kraj ili sa kaznenim prijavama ili na bilo koji drugi mogući način jer ovo što rade nije niti u skladu sa zakonom niti sa željama i potrebama lokalnog stanovništva. Najbolji primjer da je to tako je to da načelnik Općine u kojoj se sve ovo nalazi nije involviran u sve ono što se događa niti ga nitko ništa ne pita, niti ne može utjecati na to što se događa na području njegove Općine – dodao je Beljak.

Rekao je i kako su blizu odlagališta grad Koprivnica i tvornica Podravka koja je na samo 400 metara udaljenosti.

– Povečani broj, sada već možemo reći i znanstveno dokazano, obolijevanja lokalnog stanovništva govori da tu nešto nije u redu i da će netko morati odgovarati za to. Ovaj projekt nije u skladu s očekivanjima, a vrlo vjerojatno nije ni u skladu sa zakonom i netko će za to morati odgovarati, a mi smo tu došli poručiti njima da ne mogu raditi što žele, a isto tako i stanovništvu da je HSS stranka koja se brine za njihove potrebe – rekao je.

Na pitanje novinara što konkretno misli učiniti za građane, kako se brinuti za njihove potrebe, Beljak se zbunio i postavio protu pitanje – Kako to mislite kako konkretno? – da bi na kraju brzo i nejasno rekao da će učiniti sve što im je u mogućnosti i što im zakon daje da stane na kraj projektima koji po njihovom mišljenju nisu u skladu sa zakonom.

– I sami vidite da tu nema razvrstavanja otpada nego sve ide na jednu hrpu i to je potencijalna ekološka bomba koja će za nekoliko desetaka godina praktički iseliti stanovništvo ove Općine a vrlo vjerojatno i grada Koprivnice – rekao je za kraj.

Mario Švegović, načelnik Općine Koprivnički Ivanec rekao je da ovo što tvrtka Piškornica sada radi nije ona priča koju su oni izglasali i donjeli, a to je regionalni centar za gospodarenje otpadom koji nikako da nikne. Rekao je kako se tu trebao sortirati komunalni otpad iz 4 županije i Općine Koprivnički Ivanec, međutim umjesto da se zbrine 20%, trenutno se zbrinjava svih 100% otpada.

– Koprivnica je nekad bila korisnik tog otpada i imala je 15.000 tona otpada godišnje, a danas na žalost imamo preko 100.000 tona komunalnog otpada kojeg mi ne želimo na ovakav način. Mi smo za sortiranje na kućnom pragu i taj otpad u ovako velikom broju ne bi smio dolaziti dok se taj centar ne bi izgradio. Druga stvar koja mene jako brine je bila prošlotjedna vruća tema a to je kogeneracijsko postrojenje, može mene gospodin Jozinović uvjeravati u kogeneraciju međutim to je ulazak spalionice na mala vrata koju definitivno ja kao načelnik Općine neću dopustiti da se napravi – rekao je Mario Švegović, načelnik Općine Koprivnički Ivanec.
Dodao je kako unatoč tome što bi bi investicija popunila rupu u proračunu, nije spreman riskirati zdravlje mještana i prodati općinsko zemljište za izgradnju spalionice.

– Tu se najavljuje najnovija tehnologija, međutim takve tehnologije koja će maknuti štetne tvari iz dimova nema, ne vjerujem da to postoji, a nisam ni siguran da će koristiti najskuplje filtere – zaključio je Švegović.

U vezi Piškornice oglasio se i saborski zastupnik Mladen Mađer koji je rekao da će se boriti svom silom i snagom da zaustavi ekološku bombu u Podravini, a ovom prilikom poziva sve ekologe da se dignu protiv ove ekološke bombe kao što su se digli protiv gradnje hidrocentrale u Novom Virju.

Za kraj je rekao da je načuo da su Koprivničko križevački župan Darko Koren i Jozinović kumovi te kako kumstvo Koren-Jozinović-Hrg nije uspjelo uništiti HSS, te da isto tako neće raditi ni spalionicu.

 

Ne propustite: