FOTO-VIDEO Matija i Vladimir na Obrtničkom sajmu sazidali mini krušnu peć

Matija Habun i Vladimir Dološčak učenici su 3. razreda Srednje škole ''Ivan Seljanec'' Križevci. Na 19. Obrtničkom i gospodarskom sajmu pokazali su da krušnu peć znaju sazidati kao iz šale.

Matija i Vladimir sazidali su mini krušnu peć // Foto: Teo Vukšan

Ovogodišnji, 19. po redu, Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko županije održava se u sportskoj dvorani Osnovne škole Ljudevita Modeca u Križevcima. Nakon svečanog otvorenja sajma obišli smo izložbeni dio u kojem su se predstavili brojni izlagači.

Roboti i još puno toga

Kako su tema ovogodišnjeg sajma inovacije i nove tehnologije, zainteresirao nas je izložbeni prostor studenata Visoke tehničke škole u Bjelovaru. Ivan Šimunović i njegovi kolege predstavili su robote, robotsku ruku, pokazali što sve znaju napraviti na CNC-u te još mnogo zanimljivih tehnoloških rješenja koja su samo izradili.

Ivan je s kolegama predstavio razna tehnološka rješenja // Foto: Teo Vukšan
Ivan je s kolegama predstavio razna tehnološka rješenja // Foto: Teo Vukšan

– Studiram mehatroniku i u sklopu studija imamo razne projektne zadatke. Sve što danas vidite ovdje rješenja su raznih projektnih zadataka koje smo moji kolege i ja riješili tijekom studija. Na ovom smo sajmu prvi put, ali redovito posjećujemo razna natjecanja i postižemo dobre rezultate – kaže Ivan. Dodaje kako je njemu i kolegama mentor profesor Tomislav Pavlic kojem se mogu obratiti sa svim pitanjima i uvijek im pomogne dobrim savjetom.

Na sajmu sazidali mini krušnu peć

Srednja škola ”Ivan Seljanec” na sajmu je na vrlo zanimljiv način predstavila zanimanje zidara. Dvojica učenika trećeg razreda, Matija Habun i Vladimir Dološčak, u dvorani su zidali umanjenu verziju krušne peći. Sve su to radili pod budnim okom svog stručnog učitelja Franje Hrga.

Matija i Vladimir sazidali su mini krušnu peć // Foto: Teo Vukšan
Matija i Vladimir sazidali su mini krušnu peć // Foto: Teo Vukšan

– Učenici moje škole sudjelovali su u brojnim natjecanjima i redovito osvajamo prva mjesta što znači da svoj zanat dobro znaju. Danas ovdje rade jednu minijaturnu krušnu peć. Ta će peć biti u potpunosti funkcionalna i, što je jako zanimljivo, mobilna – objasnio je Franjo Hrg.

– Bilo bi nam draže da se više djece upisuje u strukovne škole, to bi bilo jako dobro – naglasio je učitelj Hrg.

Drvene igračke i suveniri

Kod izložbenog prostora Domaće radinosti ACS iz Siska razgovarali smo s Mirom Acs. Zanimanje nam je privukao veselo uređeni izložbeni prostor pun šarenih drvenih igračaka, suvenira i vizualno zanimljivih predmeta korisnih za kućanstvo.

Mira Acs desetak godina ima domaću radinost // Foto: Teo Vukšan
Mira Acs desetak godina ima domaću radinost // Foto: Teo Vukšan

– Izrađujemo drvene makete brvnara, vodenica i ostalog. Igračke za djecu koje izrađujemo ili ne bojimo ili ih bojimo ekološkim bojama. Domaću radinost imamo desetak godina i redovito izlažemo na sajmovima. Na ovom smo sajmu drugi put i zasad imamo samo pozitivne dojmove – kaže Mira.

Ne propustite: