FOTO-VIDEO Otvoren 19. Obrtnički i gospodarski sajam u Križevcima

Svečano otvorenje sajma bilo je u Sportskoj dvorani Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga u Križevcima.

Ilustracija // Otvoren je 19. Obrtnički i gospodarski sajam // Foto: Teo Vukšan

U Sportskoj dvorani Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga u Križevcima u petak je svečano otvoren 19. Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije.

– Ovo je već 15. godina zaredom da sam predsjednik organizacijskog odbora ovog sajma. Moram napomenuti da je u organizaciju uloženo puno truda i nadam se da svi shvaćaju koliki pozitivan učinak ovaj sajam ima na gospodarsku klimu u našoj županiji. Uz povoljnu gospodarsku klimu lako ćemo provesti i sve aktivnosti koje su potrebne kako bi nam gospodarstvo bilo na jednoj još višoj razini – rekao je Darko Koren, župan Koprivničko- križevačke županije.

Gradonačelnik Križevaca Branko Hrg nije prisustvovao sajmu pa se okupljenima obratio njegov zamjenik Tomislav Katanović. Istaknuo je kako križevački gospodarstvenici u zadnje tri godine posluju znatno bolje nego prije te rekao kako se nada da će se pozitivni trendovi nastaviti.

– Strpljivo smo ulagali u poduzetničku infrastrukturu i time ostvarili preduvjete za boljitak i daljnji razvoj. Nadam se da će i reforma sustava obrazovanja dovesti do promjena nabolje i da će gospodarstvo biti na još višoj razini – rekao je Katanović.

Više razumijevanja za gospodarstvenike

Na potrebu promjene u sustavu obrazovanja ukazao je i predsjednik HGK ŽK Koprivnica Mirko Habijanec. Rekao je kako je loša politika prošlih vlada dovela do odljeva kadrova i općenito lošeg stanja u gospodarstvu.

– Nadam se da će ova Vlada imati više razumijevanja za gospodarstvenike kako bi dobili podršku koju zaslužuju. Također, nadam se da će se provesti promjene koje su nužne kako bi što manje mladih odlazilo iz države. Kako bismo spriječili odljev kadrova, nužno je kulturu rada i stalnog usavršavanja staviti na prvo mjesto, cijeniti produktivnost i trud – rekao je Habijanec.

Potrebu za cjeloživotnim učenjem naglasio je i Marin Pucar. Pohvalio je i činjenicu da je prometna infrastruktura u Križevcima razvijena toliko da se do grada iz Zagreba stigne u pola sata, a to je svakako veliki plus po pitanju razvoja gospodarstva.

– Cjeloživotno obrazovanje neophodno je ako želimo biti konkurentni i napredovati, a promjene u sustavu obrazovanja su nužne kako škole više ne bi proizvodile ”kadrove” za HZZ, već ljude koji mogu i znaju raditi – istaknuo je donedavni predsjednik Uprave Zvečeva i bivši član Uprave Podravke.

Gospodarstvo na višoj razini

– Drago mi je što lokalna politika razumije tko drži žlicu koja ih hrani – rekao je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec aludirajući na obrtnike i općenito gospodarstvo. Napomenuo je koliko je nezadovoljan novom poreznom reformom koja, kako kaže, ugostitelje stavlja u nezavidan položaj, ali isto čini i dobavljačima koji snabdijevaju ugostitelje.

Zamjenik ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, Tugomir Majdak naglasio je kako ministarstvo s Koprivničko-križevačkom županijom ima vrlo dobru suradnju te da će se osobno potruditi da ta suradnja bude još bolja.

– Zajedničkim snagama možemo podignuti gospodarstvo na još višu razinu i potrudit ću se da to i učinimo – rekao je Majdak.

Ovogodišnji partner Obrtničkog i gospodarskog sajma je Brodsko-posavska županija ispred koje se okupljenima obratio župan Danijel Marušić.

– Čast nam je što smo ovogodišnji partneri ovog sajma koji je zaista hvalevrijedna manifestacija. Uz pregršt zanimljivosti za koje su se pobrinuli izlagači, pozivam vas da u našem izložbenom prostoru kušate prave domaće slavonske delicije – pozvao je Marušić.

Izbor za najstražaricu

U sklopu 19. Obrtničkog i gospodarskog sajma izabrana je i najstražarica počasne Križevačke djevojačke straže. Laskavu titulu ove godine osvojila je Suzana Jagoić, učenica sedmog razreda osnovne škole. Prva pratilja je Josipa Crnčić, a druga pratilja je Ana Tomašegović.

Na kraju svečanog otvorenja provedeno je i simbolično krštenje mošta.

Ne propustite: