[FOTO-VIDEO] PONOS SJEVERA Upoznajte Juricu Hrenića, ponajboljeg mladog svjetskog skladatelja

Voditelj je Tamburaškog sastava Udruge 'Prekodravski zvon', a piše aranžmane za soliste, komorne sastave, zborove i razne orkestre. Za svoje skladbe prikupio je mnogobrojna priznanja u Hrvatskoj, ali i na međunarodnim natjecanjima u Beogradu, Moskvi i Pragu...

Koprivnički glazbenik, skladatelj i dirigent Jurica Hrenić prima nagradu u Pragu // Foto: Privatna arhiva

Koprivničanac Jurica Hrenić (26) nosi status ponajboljeg mladog svjetskog skladatelja.

Usto, voditelj je Tamburaškog sastava Udruge ‘Prekodravski zvon’, a piše aranžmane za soliste, komorne sastave, zborove i razne orkestre.

Za svoje skladbe prikupio je mnogobrojna priznanja u Hrvatskoj, ali i na međunarodnim natjecanjima u Beogradu, Moskvi i Pragu. Na Međunarodnom natjecanju za skladatelje ‘Antonín Dvořák’ u Pragu, bio je jedini Hrvat u povijesti natjecanja. U tri godine sudjelovanja na natjecanju prikupio je i tri nagrade.

Kada se rodila ljubav prema glazbi?

Na nagovor djeda s devet godina upisujem osnovnu glazbenu školu u Koprivnici za tamburu, no prvi pravi interes za glazbu rodio se tamo negdje s 13 godina na jednom putovanju s Tamburaškim orkestrom KUD-a Podravka, tada još pod ravnanjem dirigenta Kreše Lukačića, kojeg sam kasnije naslijedio. Tamo sam prvi put vidio starije tamburaše da u manjim sastavima uživo sviraju poznate pjesme koje sam do tada čuo samo na radiju. Nedugo nakon toga sam s prijateljima osnovao svoj prvi tamburaški sastav ‘Zgubidani’ i od tada je moj interes za glazbom stalno rastao, odveo me do Umjetničke akademije u Osijeku gdje sam završio studij glazbene pedagogije i stekao naobrazbu o klasičnoj glazbi te se počeo baviti kompozicijom pod mentorstvom prof. Davora Bobića. Želja za novim spoznajama o glazbi, tjera me da se i dalje samostalno usavršavam u svim njenim segmentima.

Kojom vrstom glazbe se najviše volite baviti i slušati?

Volim svirati i stvarati različitu glazbu gotovo svih žanrova. Imam puno ideja i vizija te, da mi obaveze dozvoljavaju, vjerojatno bih svaki dan izašlo nešto novo iz moje glazbene radionice. U slobodno vrijeme na mojoj playlisti najčešće se može pronaći klasična glazba, jazz, funk i hip hop.

Gdje možemo vidjeti vaš rad, s kime sve surađujete?

Napisao sam dosta aranžmana i novih skladbi za soliste, komorne sastave, zborove i razne orkestre koji se redovito izvode u sjevernom dijelu Hrvatske i u Slavoniji, a naročito u Glazbenoj školi Jan Vlašimsky u Virovitici gdje radim kao profesor. Nekolicina snimljenih djela može se čuti na mom SoundCloud profilu. Od brojnih suradnji izdvojio bih suradnje s Tamburaškim orkestrom HRT-a, Balkan Connection Brass kvintetom, Gudačkim kvartetom Rucner, Curama Iz Centra, bendom ZMaJ te sastavom Udruge ‘Prekodravski zvon’ iz Gole gdje već pet godina djelujem kao voditelj.

Tamburaši udruge Prekodravski zvon iz Gole // Foto: Facebook Jurica Hrenić

Cure Iz Centra suradnju s vama ističu kao posebno dragu, kako je svirati s njima s obzirom na to da ste tada jedini muškarac na sceni?

Cure Iz CEntra su mi posebno dragi bend budući da pratim njihov rad od samog nastanka pružajući im pomoć u učenju instrumenata, sviranju, aranžmanima i snimanju pjesama, a često i uskačem kao zamjena na svirke kada jedna od njih nedostaje. Osim toga sam i zaručen za jednu ‘cicu’ (Marinu) pa je i to jedan od razloga duge i dobre suradnje. Kad sviram s njima na sceni uglavnom bude neka zezancija s publikom, ali uvijek sam dobro prihvaćen, čak i od muškog dijela publike. Cure su nedavno izdale album ‘Život je jedan’ na kojem sam sudjelovao kao aranžer na pet pjesama.

Jurica Hrenić na nastupu s Curama Iz Centra // Foto: Privatna arhiva

Kakvom vrstom glazbe se nikada ne biste mogli baviti?

Toliko volim glazbu svih stilova, gotovo da ne postoji taj stil kojem se ne bih volio baviti. S druge strane, mislim da me ne bi ispunjavalo bavljenje zabavnom glazbom, odnosno današnjim ‘instant’ hitovima za koje smatram da su u svim glazbenim aspektima prejednostavni, predvidljivi i nedostaje im faktor iznenađenja.

Što mislite, imaju li današnji mladi uopće ukusa za glazbu?

Po pitanju glazbe, izreka ‘o ukusima se ne raspravlja’ apsolutno je točna. Budući da volim proučavati, slušati i raditi glazbu raznih žanrova, otvorenog sam uma za nove ideje i smatram da je glazba bila oduvijek i jest odraz vremena u kojem živimo. Ono što me žalosti je da su takozvane ‘cajke’ ipak malo previše uzele maha kod mladih, iako mislim da sama glazba nije toliko problematična koliko su tekstovi i cijelo to društvo, odnosno supkultura vezana za turbofolk. S druge strane, pak, imamo ranije spomenute ‘instant’ hitove zabavnog karaktera koji su nam nametnuti putem medija i najviše pogađaju mlade, ali opet smatram da danas u svijetu ima više nego ikad prije vrhunskih glazbenika i pjevača koji rade kvalitetnu glazbu, samo nisu u toj mjeri zastupljeni u mainstream medijima.

Sudjelovali ste i na donacijskom koncertu ‘Božićni san’ u Bjelovaru, kakvo je to bilo iskustvo?

Božićni san u Bjelovaru je prekrasan projekt kojeg samostalno organizira moj kolega iz škole Tomislav Vrabac koji svake godine prikuplja desetke tamburaša i glazbenika sa šireg područja Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravske, Koprivničko-križevačke i Zagrebačke županije u svrhu humanitarnog koncerta gdje svi zajedno izvodimo blagdanski repertoar. Ove godine sudjelovao sam kao svirač bisernice i kao aranžer na tri pjesme nedavno preminulog velikana hrvatske glazbe Olivera Dragojevića. Dobra glazba, zabavno društvo, prepuna dvorana publike i jako pozitivno iskustvo.

Što biste izdvojili kao najveći uspjeh u dosadašnjoj karijeri, čime se najviše ponosite?

Svakako smatram najvećim uspjehom u dosadašnjoj karijeri odlazak na prestižno Međunarodno natjecanje za skladatelje Antonín Dvořak u Pragu tri godine zaredom gdje sam bio jedini Hrvat u povijesti natjecanja i sve tri godine osvojio prestižne nagrade:
2016. – 2. mjesto u juniorskoj kategoriji, nagradu za najbolju slobodnu skladbu i za najbolju glazbu na teme Antonína Dvořaka, te 2017. i 2018. – 3. mjesto u seniorskoj kategoriji, nagradu za najbolje varijacije i najbolju orkestralnu glazbu. Smatram da su te nagrade najveća potvrda za sav moj dosadašnji rad i trud kojeg su prepoznali i svjetski stručnjaci.

Jurica Hrenić uspješan i u Pragu // Foto: Privatna arhiva

Čime se bavite kad se ne bavite glazbom? Tko je Jurica Hrenić u privatnom životu?

U privatnom životu samo sam obični obiteljski čovjek koji osim glazbe i nema previše drugih hobija. Volim pogledati dobar film, zanimaju me povijest i filozofija o čemu povremeno pročitam pokoju knjigu.

Kakvi su planovi za 2019. godinu?

Veće planove sačuvat ću ipak za sebe, ali kao i svake godine radit ću na novoj glazbi, nekim novim suradnjama i svirati sa svojim jazz sastavom Behave Community.

Ne propustite: