[FOTO-VIDEO] POŽAR NA JAKUŠEVCU ‘Cijelu noć smrdi i dalje nije ništa bolje’

Nadležne institucije poručuju da je kvaliteta zraka dobra

Dim s Jakuševca vidio se u velikom dijelu Zagreba // Foto: Zoran Stupar

Velik požar u reciklažnom dvorištu na zagrebačkom Jakuševcu zahvatio je sto četvornih metara odbačenog namještaja visine i do desetak metara pa su se vatrogasci cijelu noć borili s vatrom iz koje je sukljao gust dim vidljiv sa šireg gradskog područja, piše Index.hr.

Požar je izbio u srijedu iza 19 sati. Više od 170 vatrogasaca borilo se s vatrom, a oko 22 sata javljeno je da je otvoreni plamen ugašen.

Jutros je još uvijek na terenu bilo više desetaka vatrogasaca kako bi u potpunosti sanirali požarište. Na sreću, nije bilo ozlijeđenih osoba.

Nadležne institucije poručuju da je kvaliteta zraka dobra, no građani tvrde da se smrad osjećao cijelu noć i da se i dalje osjeti.

Kemičar i toksikolog prof. dr. sc. Franjo Plavšić objasnio je za 24sata kako se radi o pepelu te da ne postoji opasnost od većih oboljenja. Tvrdi kako će građani koji su zahvaćeni dimom možda kašljati, žarit će ih u grlu, a moguća su i blaga akutna otrovanja.

Prema njegovoj preporuci, građani bi trebali zatvoriti prozore te biti u zatvorenom prostoru. Ukoliko im to nije opcija, Plavšić preporučuje da odu izvan grada.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić dao je izjavu za medije u povodu požara u reciklažnom dvorištu na Jakuševcu, javlja N1.

“Požar je zasad saniran. Preslaguje se otpad i tu i tamo se pojavi neki plamičak i bijeli dim koji se ugasi. Do konca dana će sve biti sanirano. Građani neka budu mirni, zrak je u redu. Nema onečišćenja i nema opasnog otpada”, kazao je Bandić.

Foto: Zoran Stupar

 

Ne propustite: