[FOTO] VOLONTERI U PARKU Mladi Čakovčani sportskim igrama obilježili Svjetski dan nepušenja

Cilj aktivnosti je organizirati slobodno vrijeme za djecu i obitelj u parku, poticati usvajanje zdravih stilova života, razvijati prosocijalno ponašanje, njegovati međugeneracijsku suradnju, omogućiti socijalnu integraciju djece s poteškoćama u razvoju te očuvati životnu okolinu.

Foto: Tomica Jakopec

Peta ovogodišnja aktivnost “Volontera u parku” održana je u ponedjeljak, 28. svibnja, u čakovečkom Perivoju Zrinski u samoj blizini Trga Republike povodom obilježavanja Svjetskog dana nepušenja.

Volonteri u parku dio su projekta Živjeti zdravo Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a u najsjevernijoj županiji ga provodi Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije i Zajednica sportskih udruga Čakovca u suradnji s ustanovama, institucijama i udrugama s čakovečkog područja koje se žele uključiti u realizaciju projekta. Cilj aktivnosti je organizirati slobodno vrijeme za djecu i obitelj u parku, poticati usvajanje zdravih stilova života, razvijati prosocijalno ponašanje, njegovati međugeneracijsku suradnju, omogućiti socijalnu integraciju djece s poteškoćama u razvoju te očuvati životnu okolinu.

Aktivnosti se organiziraju povodom obilježavanja značajnijih datuma, a posljednje u nizu bio je Svjetski dan nepušenja. “Volonteri u parku” tako su bili dio šire obitelji obilježavanja tog datuma u Međimurju i nastavili su se na završnicu programa primarne prevencije “Trening životnih vještina” namijenjenih učenicima 4. i 5. razreda osnovnih škola, a ujedno su i dio kampanje NowWeMove i Tjedan kretanja – Move Week u Međimurskoj županiji.

150 učenika, predstavnici svih 4. i 5. razreda iz međimurskih škola, tijekom sat vremena mogli su nakon zagrijavanja iskušati gimnastiku i boks te probati različite dječje sportske igre. Sve to prezentirali su im volonteri iz Gimnastičkog kluba Marijan Zadravec Macan, Boksačkog kluba Čakovec i studentice Međimurskog veleučilišta.

Svi oni zajedno osmislili su osam različitih postaja koje su učenici prolazili u kružnom sustavu, zaustavivši se na svakom 10 minuta. Školarci su u parku tako skakali na trampolinu, preskakali vijaču, igrali graničare, povlačili uže, natjecali se u ekipnim igrama te naučili osnove boksa.

Trenerica u GK Marijan Zadravec Macan Tanja Mesarić pohvalila je učenike rekavši kako posjeduju odličnu motoriku te se nada kako će se nastaviti baviti sportom te i u budućnosti biti aktivni. Profesor s Međimurskog veleučilišta Tomislav Hublin pak je rekao kako su njegove studentice stekle vrijedno iskustvo u radu s mladima koje inače ne mogle dobiti u nastavi. Volonterima i brojnim učenicima na ruku je išlo i prekrasno vrijeme koje je u park izmamilo i brojne slučajne prolaznike. Sljedeća aktivnost “Volonteri u parku” na rasporedu je 8. lipnja povodom Svjetskog dana zaštite okoliša.

Ne propustite: