[FOTO] ZANIMLJIV PROGRAM Predsmotra međimurske popevke u Donjem Kraljevcu

Druga predsmotra održat će se iduću subotu, 30. ožujka u Štrigovi, a treća i posljednja predsmotra u Murakeresturu u Mađarskoj u subotu, 6. travnja, nakon čega će biti odlučeno koji izvođači će nastupiti na 35. smotri Međimurskih popveki koja se održava u Nedelišću 6. lipnja.

Foto: Međimurska županija

Kulturno-umjetničko društvo Općine Donji Kraljevec u subotu je bilo domaćin prve Predsmotre međimurskih popevki koja se održala u sportskoj dvorani Osnovne škole Donji Kraljevec.

Predsmotra je uvod u 35. Smotru međimurskih popevki Nedelišće 2019., a prisutnim ljubiteljima međimurske popevke dobrodošlicu poželio je Miljenko Horvat, načelnik Općine Donji Kraljevec.

Predsmotru je imala čast otvoriti Sandra Herman, zamjenica župana Međimurske županije  koja je zahvalila svim izvođačima na promociji međimurske popevke i Međimurja.

“Međimurska popevka uvrštena je na popis UNESCO-ve liste nematerijalne baštine, što je velika čast, ali i odgovornost. Posebno me veseli što se sve više mladih ponovno uključuje u kulturno-umjetničke aktivnosti, što znači da ćemo našu tradiciju očuvati i prenositi na buduće naraštaje”, istaknula je.

U zanimljivom programu su nastupili Kulturno-umjetničko društvo Općine Donji Kraljevec, Laura Kočila uz pratnju Kulturno-umjetničke udruge Selnica, Cecilija Merkač Hudopisk, Kulturno-umjetničko društvo Goričan, Kulturno-umjetničko društvo “Mura” Novakovec, Drago Blažinčić uz pratnju Kulturno-umjetničkog društva Međimurje – Velenje, Kulturno-umjetničko društvo Mačkovec, Pjevački zbor umirovljenika Čakovec, Kulturno umjetnička udruga “Društvo žena Gornji Kraljevec”, Ženska vokalna skupina “Sv. Marko”, Udruga žena Sivica uz pratnju Tamburaša i tamburašica “Dražen Kovač – Draš”, Ženska vokalna skupina “Pučpuljike” Čakovec i Kulturno-umjetnička udruga Zasadbreg.

“Mnogo se pjesama čulo i mnogo je izvođača nastupilo u proteklih 35 godina od kako održavamo Smotru. Moramo zaštiti međimursku popevku da se nikad ne zaboravi i da se čuva u izvornom, ali i u novijim glazbenim izričajima, kako bi i mladi mogli na druge načine uživati u našoj tradiciji”, zaključio je Dejan Buvač, predsjednik Zajednice Hrvatskih kulturno-umjetničkih društava Međimurske županije koji je ujedno i predsjednik Hrvatskog sabora kulture.

Stručno povjerenstvo na predsmotri činili su prof. emeritus dr.sc. Stjepan Hranjec, Branimir Magdalenić, prof., Dragica Karolina Šimunković, prof. i Miroslav Novak, prof.

Druga predsmotra održat će se iduću subotu, 30. ožujka u Štrigovi, a treća i posljednja predsmotra u Murakeresturu u Mađarskoj u subotu, 6. travnja, nakon čega će biti odlučeno koji izvođači će nastupiti na 35. smotri Međimurskih popveki koja se održava 6. lipnja u Nedelišću.

Foto: Međimurska županija

Ne propustite: