[FOTO] ZANIMLJIVE AKTIVNOSTI U školi u Drnju održan je Teslin dan

Cilj projektnog dana bio je suradnja predmetnih učitelja i provođenje interdisciplinarne nastave, kako bi učenici doživjeli međusobnu povezanost predmeta.

Foto: Stjepana Kadić

Povodom nedavne obljetnice smrti Nikole Tesle (7. siječnja), a u sklopu Erasmus+ projekta SLAM (STEM Learning Activities & Methods), u školi u Drnju prošlog je tjedna održan projektni dan pod nazivom Teslin dan.

Jedna od projektnih aktivnosti SLAM-a je obilježavanje dana posvećenog znanstveniku iz svake partnerske zemlje – Estonija, Grčka, Cipar i Hrvatska. Drnjanska škola odabrala je Nikolu Teslu.

Cilj projektnog dana bio je suradnja predmetnih učitelja i provođenje interdisciplinarne nastave, kako bi učenici doživjeli međusobnu povezanost predmeta.
Erasmus+ tim je organizirao projektni dan za učenike od 1. do 8. razreda, a s ciljem da im približe život i djelo Nikole Tesle, učitelji su organizirali mnogobrojne aktivnosti.

Kroz zanimljiv spoj biologije i hrvatskoga jezika, geografije i vjeronauka, informatike i prirode i društva, engleskoga jezika, povijesti, matematike, fizike i kemije učenici su upoznali mjesta i države u kojima je Tesla živio ili se školovao, naučili su nešto više o njegovim izumima i pokusima, privatnom životu i navikama, izrađivali su njegovu vremensku crtu, svjetiljke od papira, biserne ogrlice, stripove, igrali memory, pričali priče i gledali film.

Na jednoj od radionica, učenici su koristeći Web 2.0 alate i istražujući internet otkrili povezanost Tesle, broja tri, smartphonea i golubova. Tom prigodom su, zahvaljujući gospodinu Mati Šimuniću koji je dao četiri para golubova pismonoša, učitelji učenicima predstavili golubove povezujući ih s Teslinom neprežaljenom golubicom.

Za kraj aktivnosti, pustili su pismonoše, koji sami pronalaze put i uvijek se vraćaju svojem vlasniku.

Aktivnosti su privedene kraju fotografiranjem učenika formiranih u ime TESLA i puštanjem balona. Naime, svaki je razred imao zadatak da na određeno slovo ili brojku od papira (Nikola Tesla 2020.) napiše poruku Tesli te ih pričvrstiti za balone.
Teslin dan završio je igranjem Kahoot kviza, kojim su učenici provjerili naučeno, a najuspješniji su i nagrađeni. Projektni dan bio je uspješan i dobro prihvaćen, a učenicima i učiteljima omogućio je zanimljivo iskustvo i znanja, koja će primjenjivati u daljnjem radu.

Predavanja i radionice financirane su sredstvima Erasmus+ projekta.

Izvor i foto: Stjepana Kadić

Ne propustite: