FOTO Zavirite u svijet vrhunskih tattoo majstora

Baraba Ink atelje za tetoviranje otvoren je u Varaždinu 2008. godine, a njegovi vlasnici, talentirani i idejama naoružani tetovireri ispričali su nam kako je sve počelo te odakle sama ideja za pokretanje vlastitog ateljea.

Braća Sekovanić // Foto: Baraba ink. Facebook
Braća Sekovanić // Foto: Baraba ink. Facebook

Dok se nekad davno iscrtavanje ljudskih tijela smatralo tek narodnim običajem, dijelom neke kulture ili čak tabuom, danas je ova vrsta umjetnosti postala unosan posao. Biti ponosan vlasnik originalne i kvalitetne tetovaže danas više nije rijetkost, a titulom kvalitetnih i stručnih tetovirera mogu se pohvaliti braća Sven Baraba Sekovanić (42) i Alan Sekovanić Seko (44) koji u gradu Varaždinu posjeduju vlastiti atelje za tetoviranje poznatiji pod nazivom Baraba Ink.

Baraba Ink atelje za tetoviranje otvoren je u Varaždinu 2008. godine, a njegovi vlasnici, talentirani i idejama naoružani tetovireri ispričali su nam kako je sve počelo te odakle sama ideja za pokretanje vlastitog ateljea.

– O tetoviranju sam prvi puta počeo razmišljati još kao trinaestogodišnji dječak, nakon dvije godine već sam bio poprilično siguran da se time želim baviti, a s devetnaest godina krenuo sam u svoje prvo ozbiljnije tetoviranje u studiju, gdje sam izučio jedan dio ovog zanata. Škola je zapravo bila studio za tetoviranje, a kasnije sam zajedno sa svojim bratom Alanom otvorio i vlastiti atelje – prisjeća se svojih početaka Sven Baraba Sekovanić.

Sven nam je ispričao kako je u prošlosti tetoviranje bilo dio kulture primitivnih plemena, dok je danas globalna svijest o tetoviranju na jednoj drugačijoj, višoj razini, a ljudi koji se bave tetoviranjem i oni koji se odlučuju na isto, svjesni su tetoviranja kao takvog te znaju što ono predstavlja. Dodao je kako najviše voli raditi s ljudima koji imaju neku svoju, životnu priču, koju onda on, kroz tetovažu, prenosi na ljudsku kožu.

– Sami motivi koje radim i nisu toliko bitni, najvažnija je priča. Svaka priča je jedinstvena, a što je ona kompleksnija, kroz nju se lakše izražavam. Pristup svih nas tetovirera je individualan i zato smo drugačiji, svaki ponaosob – pojašnjava Sven i nastavlja kako je interakcija između mušterije i tetovirera ključna za nastanak slike, odnosno njeno prenošenje iz glave na kožu.

I dok Sven svoje inspiracije za tetovaže crpi iz tzv. realistics custom i neo traditional japanese tattoo stila, njegov brat Alan Sekovanić Seko, umjetnik je koji ideje za svoj rad najviše pronalazi u tribal motivima te u ‘crtanju’ manjih tetovaža.

Ovi kreativci tetoviraju gotovo sve dijelove ljudskoga tijela, osim šaka, prstiju, lica i prednjeg dijela vrata. Ne tetoviraju djecu mlađu od 18 godina, osim iznimno ako se radi o kulturi njihova odrastanja i obiteljskoj tradiciji. Također, još jedan uvjet koji mora zadovoljiti potencijalna mušterija prije tetoviranja jest, da nije pod utjecajem nekih stimulansa, posebice alkohola, kako prilikom tetoviranja ne bi došlo do pojačanog krvarenja.

Nakon faze tetoviranja te procesa oporavka kože, tetovažu je potrebno nastaviti njegovati posebnim kremama, a tijekom ljetnih mjeseci valja izbjegavati direktno izlaganje tetovaže suncu. U Baraba Ink ateljeu za tetoviranje profesionalnih uvjeta ne nedostaje, a budući se radi o poslu koji uključuje ljudsko tijelo, svi aparati i oprema za tetoviranje moraju biti u skladu s europskim standardima.

Za kraj, vlasnici Baraba Inka poručili su, bez obzira o kakvoj se tetovaži radilo, bila ona velika ili mala, u boji ili crno-bijela, na rukama ili na nekom drugom dijelu tijela, bitno je da smo u svoju odluku sigurni i da svoju tetovažu ponosno nosimo.

Ne propustite: