[FOTO] ‘ZLATNA VINA ALPE ADRIA 2019.’ Evo koje je vino proglašeno najboljim

Na ocjenjivanje je pristiglo ukupno 31 vino.

Foto: Koprivničko-križevačka županija

U Podravkinom rekreacijskom centru je u petak održana 6. međunarodna izložba vina “Zlatna vina Alpe Adria 2019.”.

Organizator i domaćin je Zajednica udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko križevačke županije, u partnerstvu s Koprivničko-križevačkom županijom i Saveza Alpe Jadran.

Na manifestaciji su se okupili vinari s najbolje ocijenjenim vinima (zlatnim vinima) na izložbama u regijama članica Saveza i šire, a ocjenjivalo ih je međunarodno ocjenjivačko povjerenstvo predvođeno predsjednicom doc.dr.sc. Ana-Marijom Jagatić Korenika.

Izložbu je svečano otvorio župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren koji je u zahvalio svim organizatorima koji su sudjelovali u realizaciji izložbe, istaknuvši kako je ponosan što se enološka karta Podravine i Prigorja unazad nekoliko godina podigla na europsku razinu kvalitete i po pitanju vinarstva i podrumarstva, ali i hobističkog pristupa malih vinara koji su dostigli zavidan stupanj razvoja.

Zamjenik župana, ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora izložbe, Darko Sobota zahvalio je svim vinarima, organizatorima i sponzorima, predvođenim Podravkom, na podršci manifestaciji te kazao kako je situacija u vinarstvu, a posebice podrumarstvu u našoj županiji u zadnjih desetak godina u uzlaznoj putanji što je i rezultiralo velikim pomacima u kvaliteti vina.

U ime Zajednice udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko križevačke županije uzvanicima se obratio Goran Kostanjevac koji je istaknuo važnost ovakvih manifestacija te poželio da iduće godine bude i više vinara s vrhunskim vinima.

Predsjednica Ocjenjivačkog povjerenstva doc.dr.sc. Ana-Marija Jagatić Korenika kazala je kako je na ocjenjivanje pristiglo ukupno 31 vino, a najviše uzoraka bilo je iz Hrvatske (14), zatim Mađarske (9) i Austrije (8).

Većina pristiglih vina bila su bijela (23), uz 2 rosé i 6 crnih vina. Šampionom izložbe i čast da ponese titulu najboljeg vina s osvojenih 92 boda i velikom zlatnom medaljom ponijelo je predikatno vino Traminac 2017., izborna berba prosušenih bobica, proizvođača Josipa Rajakovića iz Krašića, Zagrebačke županije.

Među ostalim zlatnim vinima predsjednica Ocjenjivačkog povjerenstva izdvojila je i dva vina s osvojenih 88 bodova – Rajnski rizling Vinarije Kostanjevac i Pinot sivi Vinarije Matočec te Traminac Gašparić s 87 bodova, sva s područja Koprivničko-križevačke županije, stoji na internetskim stranicama Koprivničko-križevačke županije.

Nakon uvodnih govora priznanja su uručili župan Koren i zamjenik Sobota. Potom su svi uzvanici uživali u večeri koju je organizirala Podravka, a na kojoj su promotori kulinarstva Mišel Tokić, Zlatko Sedlanić i Dražen Đurišević prisutnima demonstrirali sljubljivanje vrhunskih delicija i najboljih vina.

Foto: Koprivničko-križevačka županija

Ne propustite: