FOTO Zoran Horvat – naš nogometni trener na radu u Belgiji

Škole nogometa u Belgiji dobro su organizirane već i na županijskom nivou te se često događa da momčadi županijskog ranga pobjeđuju profesionalne ekipe - ističe Koprivničanac Zoran Horvat.

Klinci Allemanije Aachen i trener Zoran Horvat // Foto: Privatna arhiva
Klinci Allemanije Aachen i trener Zoran Horvat // Foto: Privatna arhiva

Škola nogometa u Belgiji posljednjih je godina u velikom uzletu te se njihove momčadi i reprezentacije nerijetko nađu u samome vrhu europskog i svjetskog nogometa.

Kontinuirani rad s djecom donio im je veliki napredak u svakome pogledu te se ulaganje u omladinski pogon počelo isplaćivati. Ulaganje u djecu pokazalo se kao ispravan način na putu do uspjeha. Da je tome stvarno tako potvrdio nam je i Zoran Horvat, rođeni Koprivničanac, koji od 2005. živi i radi u Belgiji.

– Trenerskim poslom bavim se od 2006. kada sam preuzeo U-8 i U-15 momčadi KFC Rocherath. Od 2011. trener sam seniorske ekipe SC Rapid Oudlera koja se takmiči na nivou županijske lige te sam ujedno i trener njihove U-6 momčadi – rekao nam je Zoran i nastavio:

– Moj sin Niko u to vrijeme trenira u U-6 te dobiva poziv od prvoligaša Standard Liegea gdje je proveo šest mjeseci trenirajući u svom uzrastu. Nakon toga, dobivamo poziv od Allemanije Aachen u koju prelazi i moj sin, koji sa sedam godina igra za njihovu U-9 momčad, a tamo ga primjećuju skauti Bayer Leverkusena te na njihov poziv igra za njih na turnirima. Prošle godine u svibnju prelazimo u belgijskog prvoligaša KAS Eupen gdje sam trener njihove U-9 momčadi. Uz njih, vodim i seniore FC Bullingena koji se natječe na županijskom nivou – otkrio nam je Zoran svoj trenerski put.

Velika podrška u svemu tome mu je i supruga Silvija koja uvijek putuje s njima po turnirima te ujedno i ona živi “trenerski život”. Vremena za zabavu nema previše, obaveze na poslu i na terenu postale su im svakodnevica, no na sve su se uspjeli priviknuti te im nije teško žrtvovati se za ono što vole raditi.

– Škole nogometa u Belgiji dobro su organizirane već i na županijskom nivou te se često događa da momčadi županijskog ranga pobjeđuju profesionalne ekipe. Mi treniramo triput tjedno (mlađi uzrasti) što je optimalno za naš rang natjecanja. Škola nogometa organizirana je na razini općina, a ima i da nekoliko općina zajedno imaju školu nogometa. To bi se trebalo ‘preslikati’ i kod nas jer bi tako uspjeli okupiti više djece na jednome mjestu te bi se moglo kvalitetno raditi s njima. Uspoređujući belgijski način rada i rad kod nas, moram primijetiti da se uvelike razlikuju te da smo po tome pitanju u velikom zaostatku – rekao je on.

Trener Zoran Horvat // Foto: Privatna arhiva
Trener Zoran Horvat // Foto: Privatna arhiva

Otkrio je da postoje određeni kontakti sa Školom nogometa Slaven Belupa gdje igra i njegov stariji sin Filip, no do sada se još ništa konkretno nije napravilo po pitanju suradnje.

– Volio bih da dogovorimo suradnju te da njihovi treneri dođu gore kod nas i vide naš način rada pa da ga pokušaju implementirati u svoj sustav. Svaki početak je težak no nadam se da ćemo uskoro uspjeti nešto konkretno dogovoriti – rekao je Zoran.

Prije tri godine Zoran je na ljetnim pripremama sa seniorima SC Rapid Oudlera gostovao u Koprivničkom Ivancu i Đelekovcu te je imao i pokazni trening za klince na igralištu u Koprivničkom Ivancu. Djeca su bila oduševljena treningom na kakav do sada nisu navikli, niti su ga imali prilike iskusiti te i to pokazuje kojim putem treba krenuti.

Nažalost, uvjeti u Belgiji i Hrvatskoj, pogotovo na županijskom nivou, neusporedivi su te će se morati još puno toga posložiti da i stvari kod nas krenu na bolje. Samo treba imati na pravome mjestu prave ljude, kojima će cilj biti napredak klub(ov)a i svojih sredina, a ne osobni interesi i trenutno zadovoljstvo koje će trajati kratko, a ostavit će prazninu nakon što nestanu.

Ne propustite: