[FOTO] ŽUPANIJSKA SMOTRA ZBOROVA Više od 800 pjevača na velikom natjecanju u Međimurju

Prosudbeno povjerenstvo koje su činili profesori Dada Ruža, Tomislav Cvrtila i Branimir Magdalenić predložit će najbolje zborove koji će Međimursku županiju predstavljati na 62. glazbenim svečanostima hrvatske mladeži u Varaždinu početkom svibnja.

Foto: Međimurska županija

Peta županijska smotra zborova osnovnih i srednjih škola okupila rekordan broj sudionika, stoji na stranicama Međimurske županije.

Više od 800 sudionika pokazalo je svoja pjevačka umijeća na smotri pjevačkih zborova osnovnih i srednjih škola Međimurske županije. To je ujedno najveće i najbrojnije natjecanje u Međimurju.

Čak su 22 zbora iz 17 međimurskih osnovnih škola izvedbama tradicijskih, klasičnih i popularnih napjeva oduševila ispunjenu dvoranu Centra za kulturu.

Rekordan broj učenika dokaz je da kvaliteta smotre iz godine u godinu raste, na što se osvrnula voditeljica Županijskog aktiva Klaudija Vidović prisjetivši se prve smotre 2015. godine kada je bilo prijavljeno samo 9 zborova.

“Ova smotra postoji zbog vas učenika, da svima nama, ali i jedni drugima pokažete koliko napredujete i postajete sve bolji i kvalitetniji zborski pjevači. Iz godine u godinu vidljiv je sve veći trud i angažiranost učenika, profesora, škola i svih koji ulažu u zborsko pjevanje. Smotra je za nas glazbenjake najljepši glazbeni događaj u školskoj godini te nam svima želim da uživamo u glazbi i igrama s notama i tonovima”, zaključila je.

Uz Međimursku županiju, ovogodišnji domaćin i organizator smotre bila je Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića iz Svetog Juraja na Bregu.

Privremena pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Blaženka Novak otvorila je smotru.

“Obrazovanje je sreća i radost stjecanja novih znanja, vještina i iskustava, a to donosi i ova smotra. Uz glazbu se učite mnogim vrijednostima i ona vam zasigurno može oplemeniti život. Upravo glazba najbolje predstavlja Međimurje, što dokazuje i međimurska popevka koja se nalazi na UNESCO-voj listi nematerijalne baštine i kroz koju čuvamo našu bogatu tradiciju”, zaključila je pročelnica Blaženka Novak.

Svečani program smotre upotpunio je Zbor učiteljica Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića pod ravnanjem profesorice Jelene Grubić, a program vodio je Matko Buvač.

Službeni natjecateljski dio odvijao se u dvije kategorije – kategoriji dječjeg zbora mlađeg uzrasta osnovnih škola i kategoriji dječjeg zbora starijeg uzrasta osnovnih škola.

Na ovogodišnjoj smotri izostali su nastupi srednjih škola, a natjecali su se zborovi iz Osnovne škole Prelog, Osnovne škole Štrigova, Osnovne škole Šenkovec, I. osnovne škole Čakovec, Osnovne škole Nedelišće i Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu.

Prosudbeno povjerenstvo koje su činili profesori Dada Ruža, Tomislav Cvrtila i Branimir Magdalenić predložit će najbolje zborove koji će Međimursku županiju predstavljati na 62. glazbenim svečanostima hrvatske mladeži u Varaždinu početkom svibnja.

U revijalnom dijelu natjecanja nastupili su pjevački zborovi Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec, II. osnovne škole Čakovec, Umjetničke škole Miroslav Magdalenić Čakovec, Osnovne škole Jože Horvata Kotoriba, Osnovne škole I.G. Kovačića Sveti Juraj na Bregu, Osnovne škole Petar Zrinski Šenkovec, Osnovne škole dr. Vinka Žganca Vratišinec, Osnovne škole Ivanovec, Osnovne škole Hodošan, Osnovne škole Donji Kraljevec, Osnovne škole Sveti Martin na Muri, Osnovne škole dr. Ivana Novaka Macinec i III. osnovne škole Čakovec.

Izvor i foto: Međimurska županija

Ne propustite: