Gastritis – bolest današnjice

Najčešći uzroci gastritisa su lijekovi, alkohol, pušenje, način života, stres, način prehrane, godišnja doba - jesen i proljeće kad su tegobe jače izražene.

Dr. Karmen Antolić // Foto: Teo Vukšan
Dr. Karmen Antolić // Foto: Teo Vukšan

Gastritis je bolest današnjice, brzog načina života, brze prehrane, prekomjernog stresa.
Gastritis je upala želučane sluznice, a prvi pokazatelji su mučnina, žgaravica i bol u gornjem dijelu trbuha.

Najčešći uzroci gastritisa su lijekovi (osobito nesteroidni antireumatici NSAR), alkohol, pušenje, način života, stres, način prehrane, godišnja doba – jesen i  proljeće kad su tegobe jače izražene. Vrlo često je uz gastritis prisutna infekcija bakerijom Helicobacter pylori.

Simptomi gastritisa su različiti od osobe do osobe. Mnogi bolesnici osjećaju pečenje i/ili žarenje u predjelu želuca, mučnine, nagon na povraćanje, nadutost, podrigivanje, žgaravice. Često bolesnici navode jake tupe ili grčevite bolove u gornjem dijelu trbuha, bol se može širiti pojasasto pa u leđa između lopatica ili oko pupka, neki bolesnici opisuju samo osjećaj nelagode.

Simptomi su nekad višestruki, brojni, jači kad bolesnik duže vrijeme ne uzima hranu. Nekad su tegobe oskudne ili se pojavljuju i pojačavaju nakon uzimanja hrane. Dijagnoza kroničnog gastritisa postavlja se anamnestički uzimanjem podataka o tegobama koje pacijent navodi, endoskopski, dakle bolesnik se upućuje na gastroskopiju koja osigurava vizualizaciju želučane sluznice.

Prije gastroskopije doro je učiniti UZV trbušnih organa, laboratorijske pretrage koje uključuju i test na Helicobacter pylori bakteriju. Liječenje gastritisa ovisi o uzročnom faktoru, težini i karakteru tegoba i o histološkom nalazu želučane sluznice. Erozivni gastritisi najčešće se susreću u starijoj životnoj dobi jer je tada potreba za uzimanjem nesteroidnih antireumatika (ibuprofen, ketoprofen i sl.) najveća, dok se neerozivni susreću češće u mlađoj životnoj dobi. U toj je grupi važno prvenstveno eradicirati bakteriju H.pylori.

Uz otklanjanje primarnog uzroka gastritisa, kao što su uzimanje lijekova protiv bolova ( nesteroidni antireumatici) izbjegavanje konzumiranja izrazito  začinjene hrane, slastica, pečenja, gaziranih pića, izbjegavanje alkoholnih pića i pušenja, ukoliko su tegobe i dalje prisutne liječnik propisuje i određene lijekove. Kod blagih oblika bolesti nekad je dovoljno samo uzimanje antacida (lijekova koji oblažu želučanu sluznicu i ne djeluju na sekreciju želučane kiseline). U težim slučajevima odlučujemo se za lijekove koji u većoj ili manjoj mjeri koče izlučivanje želučane kiseline. Gastritis se danas uspješno liječi jer su identificirani osnovni uzroci bolesti na koje se može djelovati.

dr. Karmen Antolić, spec. interne medicine
Tel: 048/625-662


Dr. Karmen Antolić radi u svojoj privatnoj Specijalističkoj internističkoj ordinaciji u Koprivnici na Trgu bana Josipa Jelačića 7b/I koju je pokrenula prije više od 18 godina.

Rođena je u Novigradu Podravskom 1959. godine, diplomirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, završila je specijalizaciju iz interne medicine te edukaciju iz ultrazvučne dijagnostike.

Prije odlaska u privatnu praksu radila je u Općoj bolnici “Dr. Tomislav Bardek” Koprivnica kao voditelj jednog od odjela interne medicine.

Ne propustite: