GLASOVANJE U HRVATSKOM SABORU Boris Vujčić opet imenovan za guvernera HNB-a, zamjenica Sandra Švaljek

Prije glasovanja, Mostov Miro Bulj te Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida još jednom su izrazili svoje neslaganje s Vujčićevim imenovanjem.

Boris Vujčić // Foto: HNB

Hrvatski sabor većinom je glasova danas izabrao novo vodstvo Hrvatske narodne banke. Još jedan mandat dobio je guverner Boris Vujčić, za što je ruku diglo 78 zastupnika, šest ih je bilo protiv, a 19 suzdržano.

Za njegovu zamjenicu izabrana je Sandra Švaljek, a za viceguvernere Slavko Tešija, Romano Šubić te Martina Drvar (78 za i 38 protiv).

Prije glasovanja, Mostov Miro Bulj te Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida još jednom su izrazili svoje neslaganje s Vujčićevim imenovanjem.

– Nagrađujete njegov nerad i nemar, nagrađujete čovjeka koji je državu doveo na rub propasti, omogućio da Agrokor koristi 10 milijardi kuna bez pokrića – komentirao je Bulj.

– Guverneri Željko Rohatinski i Boris Vujčić izabrani su iz istog špila karata, HNB je odgovoran za sve malverzacije koje su radile banke, poput slučaja sa “švicarcima” – dodao je Sinčić naglasivši da su guverneri gledali sve što se događalo i držali ljestve bankama.

– Treba rastjerati ekipu iz Savjeta HNB-a – poručio je.

Nakon više od dvije i pol godine, Sabor je konačno imenovao Vijeće za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija. Prethodnom sazivu mandat je istekao još 2015. godine, no od tada se vladajući i oporba nisu mogli dogovoriti oko najboljih kandidata, a natječaji su u više navrata ponavljani. Za predsjednicu Vijeća imenovana je Zdravka Čufar Šarić, bivša potpredsjednica Državnoga izbornog povjerenstva, a za članove Gordan Akrap, stručnjak za informacijske znanosti koji je radio u sigurnosnom sustavu i diplomaciji, Eduard Briški, inspektor u HAKOM-u, Josip Čerina, doktor informacijske i komunikacijske znanosti, Mile Štefanac, saborski službenik, Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije te Vojko Rešetar koji je bio hrvatski konzul u Mostaru.

Izvor: Međimurske novine.

Ne propustite: