GRADONAČELNIK KOPRIVNICE JAKŠIĆ ‘Apsolutni smo rekorderi u našoj županiji po privlačenju europskih sredstava’

Istaknuo je to za posjeta ministra Štromara podravskoj metropoli. Ministar je, nakon što je obišao energetski obnovljenu OŠ Braća Radić, donio i ugovor o istom projektu u OŠ A.N. Gostovinski. Jakšić je pak, najavio izgradnju škole na Podolicama iduće godine.

Foto: Grad Koprivnica

U Koprivnici je danas, u četvrtak, službeno boravio potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar sa suradnicima.

Prilikom posjeta, uz pratnju gradonačelnika Mišela Jakšića, obišao je OŠ „Braća Radić“ na kojoj je provedena energetska obnova vrijedna 10 milijuna kuna.

Radi se o energetskoj obnovi školske zgrade prilikom čega je obnovljena vanjska ovojnica koja uključuje fasadu i krovište, izmjenu rasvjete i instalaciju ventilacije s rekuperacijom. Ovim projektom predviđena je ušteda na energentima od 60%. Uz gradonačelnika u obilasku škole sudjelovao su Ratimir Ljubić, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije, zamjenice gradonačelnika Ksenija Ostriž i Melita Samoborec, zatim Krešo Grgac, ravnatelj OŠ „Braća Radić“ i Gordana Gazdić Buhanec, ravnateljica OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“.

“Ovim projektom postići će se manje troškova, a više sredstava u proračunu Grada Koprivnice i samoj školi, koja će se onda koristiti u daljnjim ulaganjima u osnovno školstvo, a samim time se na neki način i povećava proračun Grada. Obnova ove škole je gotova, donijeta je odluka za obnovu nove škole, Antun Nemčić Gostovinski, u vrijednosti od 6 milijuna kuna, tako da se Koprivnica energetski obnavlja, a u samoj Županiji imamo 23 projekta. To su deseci milijuna kuna investicija, a u državi ćemo ovih dana ugovoriti više od 2 milijarde kuna, to je više od tisuću zgrada, javnih i višestambenih koje se trenutno obnavljaju. Moram zahvaliti svima koji su sudjelovali i radili na projektima jer nisu svi prolazili na državnom nivou, ali ovi jesu i treba čestitati ravnateljima i agencijama, načelnicima, gradonačelnicima, županima, svima koji su predavali te projekte”, istaknuo je Štromar.

Valja podsjetiti, Gradu Koprivnici dodijeljena su bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 4.332.727,75 kuna što predstavlja 60,3 % ukupno prihvatljivih troškova projekta i što je najviši mogući iznos sufinanciranja ukupno utvrđene vrijednosti prihvatljivih izdataka projekta.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobrilo je sredstava za sufinanciranje provedbe EU projekta na regionalnoj i lokalnoj razini za 2017. godinu kojom su Gradu Koprivnici dodijeljena sredstva u iznosu od 1.708.870,09 kn, što je udio koji je financiran iz EU fondova povećao na 6.041.597,84 kn, dok udio Grada Koprivnice iznosi 3.955.402,16 kn.

“Izuzetno mi je drago da danas obilazimo završene radove na OŠ „Braća Radić“, najvećoj školi ne samo u Koprivnici i županiji već i jednoj od najveći u Hrvatskoj. Isto tako mi je drago da mi je kolega Štromar danas donio Ugovor za novu energetsku obnovu, a to je za obnovu OŠ „A.N.Gostovinski“. S osobnog kuta moram reći da mi je posebno drago, da kad već obilazimo završene radove i kad se spremamo u nove, dobivamo novi Ugovor, da nam je taj novi Ugovor donio baš kolega Predrag Štromar koji je već jako dugo prijatelj ovog Grada i naše Uprave. Ovo je sad već lijep početak 2019. godine i kad pogledamo malo u prošlu 2018. godinu, sve što smo tada potpisali i što potpisujemo sada, moram reći da imamo rekordne godine po privlačenju europskih sredstava, da smo apsolutni rekorder u Koprivničko-križevačkoj županiji po povučenim sredstvima. Danas kad sam zajedno s pročelnikom za financije malo izračunao, vrlo smo blizu toga da jedan proračun po izvornom prihodu imamo doslovno u europskim sredstvima, dakle, tako smo udvostručili proračun. S druge strane, ostvarujemo najavljena velika ulaganja u obrazovanje u Koprivnici. Nakon OŠ „Braća Radić“, na redu je OŠ „A.N.Gostovinski“, spremamo se s ulaganjima u OŠ „Đuro Ester“ da bismo iduće godine bili spremni za početak izgradnje OŠ na Podolicama”, poručio je Jakšić.

Inače, radi se o energetskoj obnovi školske zgrade prilikom čega je obnovljena vanjska ovojnica koja uključuje fasadu i krovište, izmjenu rasvjete i instalaciju ventilacije s rekuperacijom. Ovim projektom predviđena je ušteda na energentima od 60%. Uz gradonačelnika u obilasku škole sudjelovao su Ratimir Ljubić, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije, zamjenice gradonačelnika Ksenija Ostriž i Melita Samoborec, zatim Krešo Grgac, ravnatelj OŠ „Braća Radić“ i Gordana Gazdić Buhanec, ravnateljica OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“.

Foto: Grad Koprivnica

Ne propustite: