Nedjelja, 2. listopada 2022.

Haker koji je upao u A1 ide još u osnovnu školu? Policija: ‘Imao je pomagača iz inozemstva’

Počinitelja policija svrstava u kategoriju mlađeg maloljetnika, što je termin koji obuhvaća tinejdžere od 14 do 16 godina. No, doznaje se kako se radi o 14-godišnjaku, dakle o tinejdžeru s donje granice kategorije mlađeg maloljetnika

Preporučujemo

Kao što smo već izvijestili, policija je uhitila hakera koji je ukrao podatke 100.000 korisnika od A1 Hrvatska i tražio otkupninu od 500.000 dolara u kriptovalutama. Riječ je o maloljetniku iz Slavonskog Broda, a prema tvrdnjama policije, podaci korisnika nisu zloupotrijebljeni.

“Policija dosad nije zaprimila informacije da je bilo zloporabe podataka korisnika”, rekao je u utorak voditelj Službe kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije Renato Grgurić u izjavi novinarima u Slavonskom Brodu, piše RTL.hr.

Kazao je i da se za sada jedna osoba iz inozemstva dovodi u vezu s ovim slučajem u svojstvu pomagača.

“Bez obzira što se radi o maloljetnoj osobi, već u ovom trenutku postoji dovoljno dokaza koji ukazuju na osnovanu sumnju kako se radi uporavo o počinitelju. Kaznena prijava državnom odvjetniku za mladež bit će podnesena uskoro”, rekao je Grgurić.

Index piše kako haker koji je upao u A1, ukrao osobne podatke i tražio oko pola milijuna dolara u kriptovalutama ima nepunih 15 godina.

Počinitelja policija svrstava u kategoriju mlađeg maloljetnika, što je termin koji obuhvaća tinejdžere od 14 do 16 godina. No, doznaje se kako se radi o 14-godišnjaku, dakle o tinejdžeru s donje granice kategorije mlađeg maloljetnika.

U ponedjeljak ga je policija navodno sačekala kada je došao iz škole, a postupanje su obavili u prisutnosti roditelja. Pretražili su obiteljsku kuću u kojoj su, prema Indexovim informacijama, pronašli opremu kojom je djelo počinjeno.

Kako se radi o maloljetniku, policija nije izlazila s detaljnijim informacijama o njemu.

“Niti jedan sustav nije savršen, bilo je više slučajeva proboja sustava. Svaki takav hakerski napad je dobar povod za kompanije da unaprijede svoje sustave zaštite”, kazao je Grgurić.

Naveo je kako je lani zabilježen porast od 25 posto u računalnim prevarama i hakerskim napadima.

Više o toj temi pročitajte u nastavku…

Policija iznijela detalje o hakeru koji je upao u sustav A1, ima nepunih 15 godina

- Advertisement -

Najnovije objave