HRABRE PALČICE Malena Viktorija i Franka pobijedile u borbi za život

Ispostavilo se da Silvija ima nasljednu trombofiliju koja je iznimno opasna u trudnoći te dovodi do prijevremenog poroda. Zbog toga je i prvu djevojčicu Lauru rodila prije prijevremeno, ali ipak bliže terminu pa ona nije morala prolaziti kroz ovu borbu kao njezina sestra Viktorija.

Silvija Bačak (35) iz Križevaca majka je jedno i pol godišnje Viktorije, prijevremeno rođene djevojčice. Ova malena Palčica bila je teška samo 700 grama i dugačka 38 centimetara dok se rodila, i to hitnim carskim rezom. Silvija je tada bila tek u 27. tjednu trudnoće.

– Nisam ni slutila da ću prijevremeno roditi. Redovito sam odlazila na preglede i uvijek je sve bilo u redu. No, jedan mi je dan samo postalo loše, povraćalo mi se i imala sam visoki tlak. Hitno sam zbog toga bila hospitalizirana u koprivničkoj bolnici. Postajalo mi je sve gore pa sam morala u Zagreb. Nisam bila dobro, a ni moja djevojčica – prisjetila se Silvija.

Uz napore liječnika i šaku tableta na dan koje je morala piti da spriječi porod, vjerovala je da će izdržati do termina. No, njezino zdravlje se svakim danom pogoršavalo, a što je utjecalo i na razvoj njezine nerođene djevojčice.

– Tlak mi više nisu mogli sniziti niti jednom tabletom, a počeo mi je i bubreg otkazivati. Dobila sam u dva tjedna 25 kilograma jer sam bila puna vode. Život mi je ozbiljno bio ugrožen. Patila je jako i moja Viktorija zato što je prestala rasti. Nije uopće dobivala na težini. Izdržale smo do tog 27. tjedna, no više nismo mogle – kazala je Silvija.

Ali, tek tada je krenula borba za život malene Palčice. Dok se Silvija dobro oporavljala, Viktorija je bila u inkubatoru, priključena na respirator.

– Dok se samo sjetim tog njezinog malog, krhkog tijela. Koža joj je bila prozirna, kao staklo. Vidjela sam joj svaku žilu u tijelu. Prognoze liječnika su bile loše. Taman kad je išlo na bolje, opet bi se pogoršalo – prisjetila se Silvija.

No, Viktorija je već tako malena pokazala da je borac i da će pobijediti u bitci za život. Suočena s niz zdravstvenih komplikacija, izašla je kao pobjednica.

– Dva puta je imala sepsu. Uz to, imala je i krvarenje u mozgu. Tek 56 dan od rođenja je maknuta s respiratora. No, nije mogla samostalno disati pa je još morala biti jedno vrijeme na kisiku. Izašla je iz bolnice kad je navršila četiri mjeseca – kazala je Silvija.

Sa strahovima za Viktorijin život, roditelji Silvija i Boris suočavali su se i kod kuće.

– Nije nam kod kuće bilo ništa lakše jer smo se bojali da ne bi prestala disati, da ne bi njezino malo srce prestalo kucati. U bolnici smo bili mirniji jer je bila priključena na aparate pa smo vidjeli otkucaje srca u svakom trenutku. Ali, s vremenom smo se opustili i shvatili da nemožemo živjeti u strahu – prisjetila se Silvija.

Viktorija dobro napreduje

– Odlazimo na kontrole redovito. Imamo tim od desetak doktora koji prate Viktorijino zdravstveno stanje. Nažalost, imamo kroničnu plućnu bolest, no rekli su nam liječnici da, kako bude rasla i to će se povući. Problema imamo i s vidom, točnije s desnim okom pa moramo nositi naočale – kazala je Silvija.

Ispostavilo se da Silvija ima nasljednu trombofiliju koja je iznimno opasna u trudnoći te dovodi do prijevremenog poroda. Zbog toga je i prvu djevojčicu Lauru rodila prije prijevremeno, ali ipak bliže terminu pa ona nije morala prolaziti kroz ovu borbu kao njezina sestra Viktorija.

– Rastemo i dobro smo. Viktorija ima sedam kilograma i visoka je 73 centimetra. Ona je naše čudo, naš ponos – kazala je Silvija.

Podrška u teškim trenucima, osim obitelji, Silviji je bila i Vladimira Lončar- Levanić, majka trogodišnje Franke koja je također prijevremeno rođena.

– Moja Franka je imala samo 722 grama i bila dugačka 33 centimetra kad se rodila, u 27. tjednu trudnoće. Zbog bakterije koju sam dobila, a koja je uništavala posteljicu, morala sam na hitni carski. U bolnici je provela 103 dana. Prognoze su bile loše, ali ja sam znala da ćemo uspjeti. Sretna je i vesela djevojčica. Baš se po ničemu ne razlikuje od vršnjaka. Puna je energije, znatiželjna i prava mala pričalica – kazala je Vladimira.

I dok smo mi razgovarali s Vladimirom i Silvijom, Franka je nestrpljivo trčkarala po stanu jer nije mogla dočekati da ide na igralište, spuštati se na tobogan. Viktorija je sjedila strpljivo na tepihu i igrala se s Frankinim igračkama.

Laura Bačak sa sestrom Viktorijom i prijateljicom Frankom Levanić ( s lijeva na desno) // FOTO: Dina Ivačić
Ne propustite: