Hrvatska umjetnica izradila FIFA-in trofej za najbolje u svijetu

Gotovo šest i pol kilograma težak trofej za najbolje svjetske nogometaše dodijeljen je jučer na ceremoniji u Zurichu.

Cristiano Ronaldo s trofejom Ane Barbić Katičić // Foto: Facebook
Cristiano Ronaldo s trofejom Ane Barbić Katičić // Foto: Facebook

Umjetnica Ana Barbić Katičić izradila je trofej za najboljeg igrača i igračicu prošle godine koji je  dodijeljen Cristianu Ronaldu i Carlie Lloyd, na jučerašnjoj ceremoniji The Best FIFA Football Awards 2016. u Zurichu. Trofej koji teži nešto više od šest kilograma izradila je tvrtka Adon Production, a sadrži loptu kojom se igralo u prvome finalu Svjetskoga prvenstva 1930. godine.

– Nismo željeli odmak od klasičnog, a željeli smo poštovati dobro poznati identitet Fife. Trofej poštuje vrijednosti koje su temelj sporta. Bila sam oduševljena kada sam ga prvi puta vidjela izrađenog, ostvario mi je snove. Toliko je profinjen, toliko precizan, a kombinira jednostavnost i minimalizam, ideje iza ovog čarobnog trofeja – rekla je Ana Barbić Katičić za stranice Hrvatskog nogometnog saveza.

Trofej Ane Barbić Katičić // Foto: fifa.com
Trofej Ane Barbić Katičić // Foto: fifa.com

Veliku ulogu u izradi ovoga trofeja imao je Zvonimir Boban, bivši kapetan Vatrenih, a danas jedan od savjetnika predsjednika FIFA-e, Giannija Infantina. On je pozvao zagrebačku umjetnicu da napravi ovako prestižan trofej.

– Lopta na vrhu predstavlja povijest nogometa i povijest Fife. To je prekrasno ispričana priča koja prikazuje poštovanje prema nogometnoj tradicijirekao je Zvonimir Boban za službenu stranicu HNS-a.

Barbić Katičić u svojoj dosadašnjoj umjetničkoj karijeri ima nekoliko projekata, a ističu veliki murali evolucije u Muzeju krapinskih neandertalaca i mural u Muzeju Oluje u Kninu.

Ne propustite: