I TO SE MOŽE Istrenirajte mozak za sreću i uspjeh

Mozak, kao i svaki drugi dio tijela, možete istrenirati. Možete naučiti kako razmišljati pozitivno i time sami sebi omogućiti nešto bolje.

Ilustracija // Foto: Pixabay

Koliko ste već puta čuli rečenicu ”Svak je kovač svoje sreće”? Mnogo, zar ne? Neka vas ne čudi što ćete je još više puta čuti iznova jer ta rečenica zaista je istinita. Točno, ne možemo utjecati na sve i kontrolirati sve ishode, ali puno toga uistinu je na nama samima.

Istraživanja su pokazala da nam se na dnevnoj bazi po glavi ”vrzma” oko 70.000 raznih misli i ideja. Dakle, sami odlučujemo hoćemo li razmišljati negativno ili pozitivno. Ako čak i u mislima sami sebi govorite da niste dovoljno dobri, sposobni, lijepi… ta će se razmišljanja odraziti i na vaš život, a vrlo je lako moguće i da narušite vlastito psihičko i fizičko zdravlje. Dobra vijest je da mozak, kao i svaki drugi dio tijela, možete istrenirati. Možete naučiti kako razmišljati pozitivno i time sami sebi omogućiti nešto bolje.

Najvažnije što morate naučiti je razlika između pronalaženja rješenja za problem koji imate i razina podnošenja istog problema za koju ste sposobni. Ako o nekom problemu razmišljate predugi period vremena, zapravo ne tražite način kako ga riješiti, već testirate granice vlastite tolerancije. A to nije dobro. Budite pametni i korektni i odvažite se poduzeti potez o kojem razmišljate kao idealnom za rješenje problema. Problem će nakon toga biti riješen i moći ćete se posvetiti postizanju rezultata koje ste si zacrtali.

Kad razmišljate o nečem što vas muči, nastojte sami sebi dati savjet kakav biste dali prijateljima u nevolji. Prestanite kritizirati sami sebe i preuveličavati greške koje nisu uopće ozbiljne. Imajte razumijevanja za sebe i budite objektivni, koliko god to ponekad bilo teško.

Budite otvoreni i pričajte o svojim osjećajima. Nemojte se povlačiti u sebe i misliti da se sa svim problemima morate nositi sami. Pričajte s bližnjima i otvoreno kažete kako se osjećate – tužno, nervozno, sretno, a ne ”Imam knedlu u grlu” ili ”Osjećam leptiriće u trbuhu”.

Nastojte odluke donositi ”hladne” glave jer u afektu ne možete razmišljati logično, racionalno i objektivno. Napravite listu na kojoj će biti razlozi za i protiv neke odluke i po tome se ravnajte pri odlučivanju.

Budite zahvalni. Neovisno o tome hoćete li zahvalnost verbalizirati ili u dnevnik zapisati na čemu ste zahvalni, psiholozi preporučaju da istrenirate mozak da pronalazi pozitivne stvari na kojima možete biti zahvalni. Na taj ćete način vrlo jednostavno potaknuti pozitivan stav u životu.

Razgovori koje vodite sami sa sobom imaju značajan utjecaj na život. Ako želite ostvariti sav svoj potencijal, trenirajte mozak da razmišlja pozitivno i vrlo brzo ćete biti uistinu sretni i uspješni.

Ne propustite: