IMA I TOGA Nekima nezamislivo, ali Dragica Kos u vrtu uzgaja – koprive

Kaže da ne zna što je bolje, sušena kopriva ili pak svježa. Naime, lišće koprive koristi na bezbroj načina. Tijekom sezone zeleni listovi služe za juhu, zna ih staviti u salate, pravi ukusna variva, a ni kolači od koprive joj nisu strani. S druge strane, redovito ih suši i za zimu jer kaže da je čaj jako blagotvoran za naše tijelo.

Dragica Kos s koprivama // Foto: Međimurske novine

Većini vrtlara nezamislivo je u svom vrtu uzgajati koprive. Za razliku od njih, Dragica Kos iz Čakovca itekako cijeni tu vrstu biljke.

Kaže da ne zna što je bolje, sušena kopriva ili pak svježa. Naime, lišće koprive koristi na bezbroj načina. Tijekom sezone zeleni listovi služe za juhu, zna ih staviti u salate, pravi ukusna variva, a ni kolači od koprive joj nisu strani. S druge strane, redovito ih suši i za zimu jer kaže da je čaj jako blagotvoran za naše tijelo.

Srećom, nije jedina koja prepoznaje svu vrijednost, za nekog korova, a za druge – zdrave biljke. Naime, nema tog dijela ljudskog tijela na koji kopriva ne djeluje blagotvorno, od kose pa do nožnog palca. Čak i njeno pečenje, odnosno žarnici pomažu kod reume. Tinkture, čajevi, macerati, sokovi svježi i kuhani, tonici, samo su neki oblici ljekovitih pripravaka.

Autorica: Vlasta Vugrinec

Izvor: Međimurske novine

Ne propustite: