IMAMO FINALISTA, ALI NE I PRIJENOS HRT neće otkupiti prava za Čilića, ‘učinili smo sve što je moguće, no visoka cijena nas je spriječila’

Gledatelji će stoga finale moći pratiti na programu Eurosporta.

Foto: Marin Čilić Facebook
Foto: Marin Čilić Facebook

Prvi hrvatski reket Marin Čilić današnjom je pobjedom u Melbourneu izborio finale prvog Grand Slama u godini, Australian Opena.

U polufinalu je u tri seta (6:2, 7:6, 6:2) te nakon dva sata i 18 minuta igre svladao Britanca Kylea Edmunda, a za naslov će se boriti protiv Južnokorejca Hyeona Chunga ili Švicarca Rogera Federera, koji svoje polufinale igraju sutra, u petak.

Ipak, mnogi hrvatski gledatelji finale neće moći pratiti na način na koji su naviknuti. HRT je odmah danas objavio kako neće prenositi finalni meč, navevši ogromnu cijenu televizijskih prava kao glavnog krivca.

Priopćenje HRT-a prenio je Index.hr.

Obavješćujemo Vas kako Hrvatska radiotelevizija nije u mogućnosti prenositi završni susret teniskoga turnira Australian Open jer cijena televizijskih prava za taj susret iznosi 300.000 eura, odnosno približno 2,2 milijuna kuna.

“Hrvatska radiotelevizija učinila je sve što je bilo moguće da, kao dodatnu vrijednost, od vlasnika prava prijenosa turnira Australian Open, agencije Discovery Eurosport, pokuša otkupiti televizijska prava prijenosa završnice toga turnira, ali iznimno visoka cijena za prijenos toga pojedinačnoga susreta u tome nas je spriječila.

Inače, iznos od 2,2 milijuna kuna, koliko agencija Discovery Eurosport traži za prijenos spomenutoga teniskog susreta, odgovara iznosu sredstava koja bi se izdvojila za televizijska prava prijenosa turnira u Wimbledonu u trajanju od šest do čak devet godina te, primjerice, iznosu cjelokupnoga godišnjeg proračuna Dokumentarnoga programa Hrvatske radiotelevizije ili godišnjega proračuna Mozaičnoga programa Hrvatske radiotelevizije.

Hrvatska radiotelevizija nema mogućnost utjecaja na određivanje cijene prava prijenosa sportskih događaja jer se one uspostavljaju na slobodnome tržištu te, unatoč činjenici da se kao javni medijski servis financira mjesečnom pristojbom, nema neograničene financijske kapacitete. U sličnoj su situaciji i brojni drugi europski javni medijski servisi, koji posljednjih godina sve češće ne uspijevaju otkupiti prava na dio najatraktivnijih svjetskih sportskih prijenosa.

U svojoj strategiji praćenja tenisa, kao jednoga od najuspješnijih i najgledanijih sportova u Republici Hrvatskoj, Hrvatska radiotelevizija sklopila je višegodišnje ugovore za prijenose dvaju europskih turnira: turnira Roland Garros i turnira u Wimbledonu. Riječ je o dvama najgledanijim turnirima zbog njihove tradicije, najboljega termina i nepostojanja vremenske razlike u odnosu na odigravanje mečeva u Australiji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Uz spomenute turnire, Hrvatska radiotelevizija redovito prati i Davisov kup, u okviru kojega će se sljedećega vikenda prenositi susret između Hrvatske i Kanade u Osijeku, te ATP-ov turnir u Umagu i WTA-ov turnir u Bolu na Braču. U zbroju, riječ je o približno 140 sati prijenosa teniskih turnira godišnje.

Gledatelji će stoga finale moći pratiti na programu Eurosporta.

Dodajmo kako je Čilić plasman u finale Australije izborio najbolji renking karijere. Bit će treći igrač svijeta na ATP-ovoj ljestvici.

Ne propustite:

1 komentar