INCIDENT U RODILIŠTU Doktor izbacio pratnju rodilje, žena završila s masnicama

Napeta atmosfera, priča Izidora Feješ, nije prestala.

​Izidora Feješ došla je u rodilište kao pratnja prijateljici, a iz njega je izašla s natiscima i ogrebotinama po rukama. U bolnici kažu da je dr. Hrvoje Brijačak sve poduzeo prema pravilima struke, piše varazdinski.hr.

– Počeo me gurati prema izlazu. Rekla sam mu da me ne dira, a onda me čvrsto primio za ruke, zario prste iz sve snage u nadlaktice i gurao prema stepenicama. Počeo me tresti objema rukama. Uplašila sam se, otrgnula se i udarila ga u ramena da se udalji od mene. Ostao je ‘paf’. I onda me optužio da sam ja njega napala.

Riječi su to kojima Izidora Feješ opisuje ‘završni čin’ incidenta koji se u ponedjeljak 9. rujna dogodio u rodilištu Opće bolnice Varaždin. Druga osoba iz navedene priče je liječnik, ginekolog, dr. Hrvoje Brijačak. Sve se odigralo u prijepodnevnim satima, kada je Izidora, priča nam, na ginekologiju stigla kao pratnja prijateljici koja je došla roditi.

Pokazuje i posljedice koje je ovaj sukob ostavio na njezinom tijelu. Još uvijek su na podlakticama vidljivi natisci, ogrebotine… Potkrepljuje to i liječničkim nalazom, u kojem stoji:

– Više kontuzijskih biljega i hematoma u području dist. humerusa lijevo te lijevog lakta. Ogrebotine desne šake. Nema kl. znakova prijeloma. Edem uz lakatni zglob…

Kaže Feješ da je sve bilo u redu do trenutka dok je prijateljica nije zamolila da potraži nekoga i pita može li dobiti neko sredstvo protiv bolova.

– Otvorila sam vrata rađaone i u hodniku vidjela doktora. Nakon što sam mu postavila pitanje, osorno i otresito me počeo ispitivati: ‘Tko ste vi, što ste vi njoj, zašto mi se niste javili?’. Rekla sam mu da sam u pratnji kao prijateljica. Počeo mi je tada spočitavati da zašto je ne smirujem, da ona treba roditi prirodnim putem, bez sredstva protiv bolova. Rekao mi je i da ako to ne znam, da nisam za to da budem pratnja. Bilo je to prilično ponižavajuće, kao da sam nešto skrivila – prepričava.

Naglašava da cijelo to vrijeme ona doktoru nije ništa zapovijedala, samo je prenosila ono što ju je prijateljica zamolila.

– S obzirom na njegovo ponašanje, upitala sam ga u čemu je problem i zamolila da bude smireniji. Odgovorio mi je: ‘Nisam ja živčan, nego vi. Ja radim svoj posao. I nije vam tu mjesto.’

Napeta atmosfera, priča Izidora Feješ, nije prestala.

– Kad je prijateljici pukao vodenjak, pitala sam je što misli o tome da se premjesti na stolac za rađanje. Rekla je: ‘Mogla bih’. I sestre su rekle da može, ali da nisu sigurne ima li dovoljno vremena. Pitala sam i doktora za taj stolac, na što je on rekao da ne može. Tada sam očigledno napravila grešku i rekla mu da je jedna od sestara rekla da bi prijateljica mogla roditi na stolcu. Tada je postao stvarno neugodan. Počeo mi je spočitavati da nisam educirana. Naravno da nisam, došla sam kao pratnja, a ne doula – kaže.

S obzirom da je situacija bila neugodna, otišla je, kaže, van i vratila se nakon pola sata, kako joj je rekao doktor.

– No kad sam se vratila i ušla u rađaonu i rukovala se s primaljom, koja mi se ljubazno predstavila, nije mi dozvolio da budem tamo uz prijateljicu. Rekao mi je: ‘Ne možete tu ostati, needucirani ste i psihički ste nestabilni’. Inzistirao je da moram otići, ali nisam htjela, jer je sam rekao da se vratim za pola sata. Tada me uhvatio za ramena i počeo gurati van. Na hodniku je vikao: ‘Hajde van!’ Sestre su me zbunjeno gledale i slijegale ramenima. Tada smo već oboje digli glas – još uvijek vidno potresena prepričavala nam je Izidora Feješ ono što je doživjela.

I tada se odigrao ‘završni čin’ s početka ove priče. Rezultat su, kaže, ozljede koje ima, istovremeno i dokaz o tome što se dogodilo.

– U međuvremenu sam saznala od partnera moje prijateljice, a koji nije išao na tečaj za pratnju niti je htio sudjelovati u tome od samog početka, da je doktor nazvao njega i rekao da dođe – iznosi i taj detalj Feješ.

Kad je otišla i došla k sebi, pozvala je policiju.

– Policajac nije bio posebno zainteresiran, rekao je da imaju ozbiljnije stvari kojima se moraju baviti, ali je korektno odradio posao. Rekao je da od toga neće biti ništa, da doktor ima svjedoke, a ja ne. Rekla sam da odustajem od prijave ako mi se ispriča pred policajcima i osobljem pred kojim me vrijeđao, što se nije desilo. Na kraju sam dobila obavijest o počinjenom prekršaju – kaže.

Tu informaciju potvrdili su i iz Policijske uprave varaždinske.

– U ponedjeljak 9. rujna oko 10 sati u Ulici Ivana Meštrovića u Varaždinu u prostorijama jedne zdravstvene javne ustanove došlo je do narušavanja Javnog reda i mira na naročito drzak način vikom, galamom i fizičkim obračunom od strane žene starosti 36 godina i muškarca starosti 49 godina. Žena je zadobila ozljede u vidu ogrebotina na ruci te je zatražila medicinsku pomoć. Ozljede joj za sada nisu okvalificirane. Protiv oboje policijski službenici podnijeli su Optužni prijedlog – stoji u odgovoru na naš upit koji smo zaprimili od Policijske uprave varaždinske.

Izidora Feješ kaže da ju je u tome trenutku posebno iznenadio jedan detalj:

– Kad sam pokazala masnice koja sam dobila, doktor je rekao da je to normalno, jer da on zna tako primiti svoju ženu i djecu i da oni isto imaju masnice po rukama.

Nakon svega je podnijela i pritužbu ravnateljstvu na rad zdravstvenog djelatnika i opisala situaciju.

Do dr. Hrvoja Brijačka nije bilo lako doći. Deseci poziva na razne brojeve unutar ginekološke službe nisu urodili plodom. U utorak i srijedu doktor je imao slobodne dane, a ravnatelj bolnice dr. Nenad Kudelić rekao nam je da nema broj od kolege, no da ćemo ga moći kontaktirati u četvrtak, kad dođe na posao.

U četvrtak se situacija promijenila. Dr. Kudelić nam je objasnio da jedino ravnatelj bolnice, prema internim aktima, smije davati izjave za javnost.

Stoga nam je dostavio službeno očitovanje Opće bolnice Varaždin o tome što se dogodilo toga prijepodneva.

– Svi postupci, mjere i aktivnosti, a vezano uz događaj za koji ste postavili pitanje, provedeni su u interesu pružanja najbolje zdravstvene usluge rodilji. Naime, za vrijeme poroda, na koji je rodilja došla s pratnjom, liječnik porodničar je utvrdio da je osoba u pratnji vidno uplašena i nervozna te da njezina prisutnost ne samo da nije na korist rodilji već je i štetila. Isto je potvrdila i sama rodilja. Zbog toga je pratnja bila zamoljena u interesu rodilje da napusti rađaonu – navodi se uvodno u odgovoru iz Opće bolnice Varaždin.

U nastavku se navodi da je ‘pratnja na to inicijalno pristala, ali…’

– Ali na samom izlasku se predomislila i odbila napustiti rađaonu. Kako bi se zaštitila rodilja, pratnja je udaljena iz rađaone – stoji u odgovoru, u kojem se ni jednom rječju ne spominje način na koji je Feješ udaljena.

U odgovoru iz Bolnice ističu da su ‘svi postupci poduzimani prvenstveno u interesu pružanja sigurne zdravstvene usluge rodilji i njezinom tada još nerođenom djetetu’.

– A i sama rodilja je potvrdila potrebu udaljavanja vidno uplašene i nervozne pratnje iz rađaone. Smatramo da je suradnja svih dionika u pružanju zdravstvene usluge pacijentima od iznimne važnosti za uspješno i sigurno liječenje odnosno u ovom slučaju za stručan porod. Odbijanje postupanja bilo kojeg dionika suprotno pravilima dobre liječničke prakse je neprihvatljivo, a u ovom slučaju upravo se radilo o tome. Postupanje liječnika porodničara u konkretnom slučaju u potpunosti je bilo usmjereno na dobrobit rodilje i njezinog tada još nerođenog djeteta – zaključuje se u odgovoru Opće bolnice Varaždin koji je poslao ravnatelj dr. Nenad Kudelić.

Foto: Varaždinski.hr

Ne propustite: